Üniversite mezunları iş bulamıyor

Bir milyon üniversite mezunu işsizden bir olan Zeynep Eren, Sidar Soyürün ve A.K. işsizliğin psikolojilerini bozduğunu zaman zaman ise kendilerini ‘işe yaramaz’ hissettiklerini söyledi.

Türkiye’de ekonomik krizin etkileri sürüyor. En son Haziran ayında açıklanan rakamlara göre geçtiğimiz yıla göre işsiz sayısı 938 bin artarak 4 milyon 253 bin kişi oldu. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin rakamları İŞKUR ve TÜİK verileri tarafından yalanlanıyor. İŞKUR’a kayıtlı 664 bin lisans mezunu işsiz var. Bunların yüzde 25’i en az 8-12 ay arası işsiz. TÜİK’in kayıtlı ve kayıtsız işsiz verilerine göre bir o kadar da İŞKUR’a kayıtlı olmayan işsiz var. Bu rakamlara göre 1 milyondan fazla üniversite mezunu iş arıyor ancak bulamıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2019-2020 Yükseköğretim Akademik yılı açılış töreninde işsizliğin olabileceğini her üniversite bitirenin iş sahibi olması diye bir şeyin olmadığını belirtti. Sosyoloji mezunu Zeynep Eren, Beden Eğimi Öğretmenliği mezunu A.K. ve Arkeoloji mezunu Sidar Soyürün okudukları süre boyunca ve mezun olduklarından beridir yaşadıkları sıkıntıları ANF’ye değerlendirdi.

‘SOSYOLOĞUM AMA RESEPSİYONDA ÇALIŞIYORUM’

Zeynep Eren, Munzur Üniversitesi’nden Haziran 2019 yılında mezun olmuş. Okuduğu sürede Kredi Yurtlar Kurumu’nda kendisine ilk yıl yurt çıkmamış. Bu süre boyunca tanımadığı insanların evinde kaldığını aktaran Eren, „Okulu bırakıp dönmeyi dahi düşündüm“ dedi. Okuduğu şehrin pahalılığına değinen Eren, Kredi Yurtlar Kurumu’nun verdiği geri ödemeli bursun kendilerine yetmediğini ve dört yıllık lisan eğitimi boyunca çeşitli sıkıntılar yaşadığını kaydetti.

Mezun olduktan sonra Sosyoloji dalında yüzden fazla başvuru yaptığını ve geri dönüş alamadığını söyleyen Eren, uzmanlık alanında hala iş aradığını da sözlerine ekledi. İstanbul’da bir otelde resepsiyonda çalıştığını aktaran Eren, „Sosyoloji okudum, aslında bir sosyoloğum. Fakat yaptığım iş ise bir otelde resepsiyon personeli. Korkunç bir durum bu“ diye konuştu.

Eren, psikolojik sorunlar yaşadığını, bir dönem kendisini ‘işe yaramaz’ hissettiğini de sözlerine ekleyerek şunları söyledi: „İşsizlik psikolojisi, ülkenin ekonomik gidişatı, toplumun beklentileri, ailenin dayatmaları oldukça zor bir süreç. Ne yazık ki insan iyi hissetmiyor ve ister istemez farklı bir sektöre yönelim sağlıyor. Şu an ki çalıştığım iş, hiç tanımadığım, hiç bilmediğim bir alan. Bazen iş saatleri içerisindeyken ‘ben niçin buradayım, ne yapıyorum burada?’ diye kendime soruyorum ama şu an için başka bir seçeneğim yok.“

UZMANLIK ALANIMDA İŞ BULAMIYORUM

Sidar Soyürün de 27 yaşında ve Van 100. Yıl Üniversitesi Arkeoloji bölümünden 2016 yılında mezun olmuş. Okulu bitirdikten sonra inşaat başta olmak üzere çok sayıda sektörde çalışmış ancak hiç biri arkeoloji alanında olmamış. Soyürün, okuduğu sırada ekonomik sorun da yaşamamış ancak okul bittiğinde yaşadığı toplumda sürekli baskı altında hissetmiş kendisini. Soyürün, „Maalesef ki kendi uzmanlık alanım ile ilgili bir iş yapmıyorum.

Farklı bir sektörün daha cazip gelmesinden kaynaklı değil bu durum. Uzman olduğun ve yıllarca okuyup bilgi edindiğim, kendimi geliştirdiğin bir alanda çalışmamak iyi hissettirmiyor. Çünkü hem, ailem hem de toplum hep aldığım eğitimin bir sonuç vermesini bekliyor. Her ne kadar kulak asmazsam da zamanla insanlardan „o kadar yıl okudu bir işe yaramadı“ gibi sözler duyabiliyorum. Bu da psikolojik olarak seni incitiyor“ dedi.

ERDOĞAN RESMEN ‘OKUMAYIN’ DİYOR

A.K. ise Beden Eğitimi spor Yüksek Okulu’ndan mezun olmuş. Eğitim hayatı boyunca kafelerde garsonluk yaparak geçimini sağlamış. Şu an 23 yaşında olan A.K., „Siyasi görüşlerim yüzünde de yurttan atıldım. İki yıldır mezunum ve güvenlik soruşturması yüzünden atanamıyorum. Şu an işsizim. İnsan işsiz olunca psikolojik olarak rahat olmuyor. Kendi ayaklarım üzerinde durabilmek için, ekonomik özgürlüğüm için eğitim aldım.

Bir kadınım. Ailemin desteği olmadı ben okurken, şimdi de işsizim ve bu sefer de üstümde ciddi bir baskı hissediyorum. Ben öğretmenim, gidip marketlerde kasiyerlik yapmak istemiyorum. Erdoğan’ın söylediği sözler, ülkeye nasıl baktığının göstergesi. Resmen ‘okumayın’ diyor“ şeklinde konuştu.

(ANF)