Fransa cumhurbaşkanı Makron’un yeni atadığı Başbakan Gabriel Attal’ın geçen salı günü mecliste yapmış olduğu konuşma, çiftçilerin öfkesini yatıştırma yerine tam tersi bir etki yartarak hareketin daha da gelişmesine neden oldu. Başbakan Gabriel Attal mecliste yapmış olduğu konuşmada çiftçilerin sorunlarına genel olarak değinmesine rağmen, toplumsal barşı ön plana çıkardı. 2 gün önce başlayan çiftçilerin durumlarını iyileştirme hareketi çarşamba günü daha bir üst noktaya çıkarak Paris’in bütün girişlerinin traktörler ve kamyonlarla çevrilmesine neden oldu.
Çiftçi hareketinin ortaya çıkardığı gerçek; hükümetin sadece çiftçilerle ilgili değil, genel olarak iş yasası ve işsizlerin haklarıyla ilgili sorunları çözme konusunda da ne kadar yetersiz olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Devam eden eylemlilik 1 Şubat perşembe gününden itibaren Eğitim sendikasının da grev kararı ile bir üst boyuta taşınmış bulunuyor. Gabriel Attalın okullardaki baskıcı uygulamalarına karşı, Fransa’nın birçok büyük kentinde lise düzeyindeki öğrencilerin sokağa döküldü. Bu gelişmelerle birlikte ülke yavaş yavaş bir genel grev atmosferine doğru ilerlerken Makron şimdiden başbakanını ortada bırakarak en az zararla nasıl geri adım atacağının yollarını aramaya başladı.
Medyatik olarak Fransız çiftçilerin eylemleri çok daha dikkat çekici olsa da hükümetlere karşı eylemlerini devam ettiren sadece Fransız çiftçileri değil. Hollanda, Almanya, Romanya, Polonya, Slovakya, Macaristan ve Bulgaristanda da, her ülkenin çiftçisinin istekleri farklı olsa bile ortak eylemlilik Avrupa’da hükümetlerde tedirginlik yaratıyor. Özellikle Fransa ve Almanya çiftçilerinin yükselen mazot fiyatlarına (mazot fiyatlarındaki çiftçi sübvansiyonlarının kaldırılması vb.) ve Ukrayna’dan gelen tarım ürünlerinin savaşa dayalı rekabet fiyatlandırılmasına öfkeleri daha da artıyor.
Fransa cumhurbaşkanından ve Avrupa Birliği’nden yapılan son açıklamalarla sadece Fransa’nın değil, çiftçi eylemlerine dahil olan Belçika, Portekiz ve Hollanda çiftçilerinin de genel olarak durumlarının iyileştirilmesi sözü verilmesi üzerine, Fransız çiftçi hareketinin başını çeken Genç Çiftçiler organizasyonu yapmış olduğu açıklamayla, kendilerine Brüksel ve Fransa tarafından yazılı bir belge verilmesi halinde Paris’in girişlerine uyguladıkları barikat eylemlerine son verebileceklerini duyurdular.
Yapılan bu açıklamaya rağmen, çiftçi sendikalarının kendi içlerinde homojen bir yapıya sahip olmamaları eylemin geleceği ve elde edilebilecek kazanımlar açısından tedirginlik yaratıyor. Geçmişteki Sarı Yeleklilere referans olarak CR imzalı sarı boneleri ile dikkat çeken ve çiftçi örgütlenmesinde ikinci büyük sendika durumundaki bu hareketin radikal ve ses getirici eylemleri ile önümüzdeki günlerde de değişik eylemler ile hareketi gündemde tutmaya devam edeceklerini görebiliyoruz.
CR (Coordination Rurale – Kırsal Kordinasyon) yapmış olduğu açıklamada sarı bonelerin eylemde daha görünür olmalarını sağladığını bunun bir başkaldırı işareti olduğunu ve aynı zamanda bütün çiftçilere kendilerine katılım için çağrı amacı taşıdığını belirterek eylemlerine taviz vermeden devam edeceğini duyurdu.
1 Şubat 2024