1968 gençlik hareketinin önderlerinden, Dev-Genç’in ve sonrasında Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi’nin (THKP-C) Mahir Çayan ve Ulaş Bardakçı ile birlikte kurucuları arasında yer alan Hüseyin Cevahir yoldaşımız ölüm yıldönümü olan 1 Haziran’da Dersim’de çeşitli eylem ve etkinliklerle anıldı.
Cevahir yoldaşın ailesi, yoldaşları ve dostları tarafından yapılan çağrı ve organizasyonla 1 Haziran perşembe günü saat 11.00’de mezarı başında anma gerçekleştirildi.
Hüseyin Cevahir yoldaşın yeğeni Cevahir Çağdaş Özkan’ın açılış konuşması ve saygı duruşunun ardından Emek ve Özgürlük Cephesi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, HDP, Yeşil Sol Parti, Partizan, Dostluk ve Kültür Derneği ve Sol Parti adına konuşmalar yapıldı. Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve çok sayıda yurttaşın yer aldığı anmada Belediye Başkanı Maçoğlu da bir konuşma yaptı.
Mezarlık anması sonrasında Hüseyin Cevahir’in köyüne geçilerek ailesi tarafından lokma dağıtıldı ve yemek verildi. Daha sonra merkeze geçilerek yönetmen Arin İnan Arslan tarafından hazırlanan Hüseyin Cevahir Belgeseli’nin saat 17.00’de gösterimi yapıldı. Cevahir’in hayatına ve özellikle edebiyatçı yönüne yoğunlaşan belgesel, salonu dolduran yaklaşık 200 kişi tarafından büyük bir beğeni, duygusallık ve ilgiyle karşılandı.
Belgesel sonrasında yönetmen Arin İnan Arslan belgesele dair kısa bir sunumda bulunarak çıkış hikayesini dinleyicilerle paylaştı. Belgeselin danışmanlığını yapan Doç. Dr. Bülent Küçük, Av. Ümit Altaş ve Şair-Yazar Öngün Enver Bulut’un katılımı ve Gökmen Yeşil’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Cevahir’in hayatına, örgütlenme süreci ve öncü kişiliğine, politik yönü ve teorik yazıları yanında edebiyat yazarlığı ve geniş insani ilişkilerine dair deneyimler ve bilgiler paylaşıldı.
Hüseyin Cevahir ilk, orta ve lise eğitimini Dersim ve Erzincan’da tamamladıktan sonra Çapa Tıp Fakültesini kazanarak İstanbul’a taşınmış, 2 yıllık Tıp eğitiminin ardından buradan ayrılarak o dönem politik çalışmaların merkezi konumunda olan Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesine geçiş yapmıştır. Önce Türkiye İşçi Partii ve Fikir Klüpleri Federasyonu (FKF) içerisinde çalışmalar yapan Cevahir yoldaş, daha sonra FKF’nin Devrimci Gençlik’e dönüşüm sürecinde ve THKP-C’nin kuruluşunda öncü bir rol oynamıştır. THKP-C’nin silahlı mücadeleye geçiş kararı sonrasında çeşitli eylemlerin örgütlenmesinde görev alan Cevahir yoldaş özellikle İsrail Başkonsolosu Efrahim Elrom ve Kadir Has’ın yeğeni Mete Has’ın kaçırılması eylemlerinde görev almıştı.
30 Mayıs 1971 yılında Maltepe’deki bir evde kuşatma altına alınmalarının ardından 3 gün süren çatışma sonunda Mahir Çayan yoldaşımız yaralı olarak tutsak edilmiş, Cevahir yoldaşımız ise keskin nişancı Cihangir Erdeniz tarafından katledilmiştir. Yapılan operasyon sonrasında Hüseyin Cevahir yoldaşın bedeninde 25 kurşun yarası olduğu çıkmış, Cevahir’in katili Cihangir Erdeniz’in ise günlerce boy boy fotografları gazetelerde yayınlanarak adeta kahraman ilan edilmişti.
Maltepe direnişinden 7 yıl sonra, 28 Haziran 1978 tarihinde keskin nişancı emekli yarbay Cihangir Erdeniz, Pendik’teki dükkanında Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birliği (MLSPB) tarafından cezalandırılmıştır.