Malezyadaki AKP modeli de çöktü!

„Otoriter“ İslamcı modeliyle AKP’nin kendisine örnek aldığı Malezya modeli iflasta. Hükümet, ülkenin borçlarının ödenmesi için kamu mallarını satışa çıkarma ve mega projeleri iptal etme hazırlığında

Bir dönem Türkiye için rol model olarak gösterilen, “ılımlı İslamcılığın” hayata geçirildiği ilk ülkelerden Malezya’da örnek gösterilen “kalkınmacı-otoriter İslamcı” model çöktü. Mahathir Muhammed’in temellerini attığı model ülkeyi borç batağına sürükleyince hükümet kamu mallarını satma ve büyük projelerden vazgeçme kararını gündeme getirdi.

Yerel bir radyoya konuk olan Başbakan Mahathir Muhammed, önceki hükümetten kalan borçların mevcut yönetimin planladığı şeyleri yapmasını zorlaştırdığını belirterek, „Pahalı altyapı ve ulaşım projelerinin iptalinin yanı sıra hükümet, borçtan kurtulmak için bazı varlıklarını satabilir“ dedi.
Mahathir, varlıklar satışa çıkarılmadan önce hazine bakanlığının gerekli incelemeleri yapacağına dikkat çekerek, „Şu an bizim ihtiyaç duymayıp iyi para getirebilecek varlıklarımız var. Bunları değeri ne olursa olsun satacağız“ şeklinde konuştu.

KAYBOLAN PARALARIN PEŞİNDE

Çinli firma ile ortak yapılacak Doğu Yakası Demiryolu Bağlantısı (ECRL) projesinin maliyetinin yeniden gözden geçirilip ucuzlatılmasının devlet borçlarının azalmasına katkı sağladığını kaydeden Mahathir, Malezya Kamu Kalkınma Fonu’ndan kaybolan paraların da ülkeye geri dönme sürecinin devam ettiğini vurguladı.
Hükümet geçen yıl, ülkenin borçlarının ödenmesine halkın katkı sağlaması için „Ümit Fonu“ adı altında yardım fonu kurmuş, fondan 203 milyon Malezya ringgiti (278 milyon TL) para toplamıştı. Hükümet ayrıca, masraflarını yüksek bularak askıya aldığı ECRL projesinin yapım maliyetini 16 milyar dolardan 10,7 milyar dolara indirtmişti. Malezya’nın bu yıl itibarıyla toplam yaklaşık 240 milyar dolar borcu bulunuyor.

AKP KADROLARININ YETİŞME YURDUYDU

Malezya’nın siyasal İslamcılar nezdindeki sembolik önemi büyük. Başta eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski YÖK Başkanı ve büyükelçi Yusuf Ziya Özcan olmak üzere neo-Osmanlıcıların önemli figürleri buradaki Uluslararası İslam Üniversitesi’nde çalıştı. Bu üniversite çok önemli, ülkenin İslamcılaştırılması sürecinde kilit rol oynadı. Birçok kadro bu üniversiteden devşirildi. Kuala Lumpur’dan dönen kadrolar, benzer bir modelin Türkiye’ye de transferi için ellerinden geleni yaptı.

İKİ ÜLKE İKİ MODEL

Bir ABD projesi olan “Ilımlı İslam” modelinin iki başat ülkesi Malezya ve Türkiye’ydi. 2013 yılının Ekim ayında Malezya’ya giden dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry “çok inançlı, modern ve girişimci” olduğunu söylediği Malay ülkesini yeni partneri ve ortakları olarak ilan etmişti. Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrook da Ağustos 2005’te “11 Eylül’den beri ABD, dünyanın her yerinde ılımlı İslami demokrasiler istiyor. İşte, sadece iki tane var: Türkiye ve Malezya…” demişti.

(Birgün)