İstanbul’da bugün saat 13.59’da 5.8 şiddetinde deprem gerçekleşti. Depremin merkez üssünün Silivri açıklarında Marmara denizinin 13 km derinliğinde olduğu tespit edildi.
Yağmacı kapitalist sistemin depreme hazırlık kapsamında hiç bir önlem almaması sonucu deprem sırasında ve sonrasında genel ve yoğun bir kaos yaşandı. İstanbul genelinde büyük panik yaşandı. okullar tatil edildi. Trafik ve telefon şebekesi kilitlendi.
Halkın önemli bir bölümü hala evlerine giremiyor.
1 Ölü 43 Yaralı…
AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı, Marmara Denizi Silivri açıklarında yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremin artından artçı sarsıntılar devam etiğini açıkladı. Marmara Denizi’nde en büyüğü 4.1 büyüklüğünde olan 15 artçı sarsıntı yaşandı.
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, merkez üssü Silivri açıkları olan 5.8 büyüklüğündeki depremin, Kuzey Anadolu fay hattında (KAF) meydana geldiğini açıkladı. Nurlu, “Deprem Kuzey Anadolu fayında meydana geldi. 4.5-4.6 büyüklüğünde artçılar meydana gelebilir. Hasarlı binalara girmeyin” dedi.
İstanbul’da deprem: Uzmanlar ne diyor?
İstanbul’da yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremin ve sonrasındaki birçok artçı depreme ilişkin uzmanlardan açıklamalar geldi. AFAD Daire Başkanı Murat Nurlu, bugünkü depremin birkaç gün önce olan depremle aynı fay hattı üzerinde olduğunu söyledi.
‘ARTÇILAR OLACAK’
AFAD Daire Başkanı Murat Nurlu, “Bugün yaklaşık 14:00’de geçen gün Silivri’de yaşadığımız Kuzey Anadolu Fayı olarak isimlendirdiğimiz fay üzerinde yine bir deprem meydana geldi. Bu 5.8 büyüklüğündeki depremin derinliği yaklaşık 7 kilometredir. Bu depremin artçıları olacaktır. Hasarlı binalar varsa kesinlikle içeri girmeyin. AFAD Başkanlığı tarafından hasarlar tespit ediliyor. Orta Marmara sırtı üzerinde bu deprem meydana geldi. Bugünkü deprem salı günü olan depremle aynı fay hattı üzerinde gerçekleşti. Şu anda kadar 4 artçı meydana geldi” diye konuştu.
‘6,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR’
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İstanbul’da meydana gelen depreme ilişkin, “Avcılar gibi çürük zemin üzerinde yer alan binalarda hasar oluştuysa yetkililere haber verilmeli ve ona göre davranılmalıdır” dedi. Marmara Denizi içinde kırılmakta olan fayın toplam uzunluğunun 50 kilometre olduğunu ve bu fay parçasının maksimum 6,9 büyüklüğünde deprem üretebileceğini dile getiren Sözbilir, şunları söyledi:
“Fakat İstanbul güneyindeki devam eden parçası ise 70 kilometre uzunluğunda ve bu parça tek başına kırılırsa 7,1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bunun yanındaki fay parçasının toplam uzunluğu 120 kilometre. Bunların tek parça kırılması halinde 7,4 büyüklüğünde depreme neden olabilir.”
‘RİSKLİ BİNALARIN TERK EDİLMESİ GEREKİYOR’
Türk Kızılay Başkanı Kerem Kınık depreme ilişkin, “Yer kabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmeleri gerekiyor” uyarısında bulundu. Kınık, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, depremin Marmara’da beklenen deprem fayında yaşandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar, 4 ve üzeri sürebilir. Yer kabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmeleri gerekiyor.”
‘BİR DEPREMİN BAŞKA BİR DEPREMİ ENGELLEMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL’
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Marmara 20 yıldır deprem beklentisi olan bir bölge. 4.7’lik bir depremin ardından artçılar sürerken bugünkü deprem meydana geldi. Bunun arkasından da şu ana kadar 4-5 tane artçı meydana geldi. Bunlardan en büyüğü de 4.3 büyüklüğünde. Bunun arkasından 5’e kadar varan artçı depremlerin olması gerekir. Bunlar kısa sürede olabileceği gibi zamana da yayılabilir. Üzerinde deprem beklentisi olan fayın ve çevresindeki fayların meydana getirdiği bir deprem.
Bu açıdan da özellikle merak edilen geleceğe yönelik nasıl bir seyir izleyecek sorusunun net bir cevabı yok. O yüzden bu deprem aktivitesini izlememiz gerekiyor. Hangi fay tarafından yaratıldığına dair gözlem evlerinden yayınlanacak bilgileri beklemek lazım. Fay hattının enerjisini azaltmak söz konusu değil çünkü depremler logaritmik olarak değişirler. Yani 4.5’lik bir depremden 31 tane olursa 5,5’luk depremi, bin tane olursa da 6.5’luk bir depremi engeller. Onun enerjisini boşaltır. Dolayısıyla olan bir depremin büyük bir depremi engellemesi ya da onun olmasını engellemesi gibi bir durum söz konusu değil” ifadesini kullandı.
PROF. GÖRÜR: RİSK DAHA DA ARTMIŞ OLABİLİR
Prof. Dr. Naci Görür, Silivri’deki son depremle sirkin daha da arttığını söyledi. Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları dedi: “Değerli takipcilerim, geçmiş olsun. Hatırlarsanız dünkü depremin sıkıntılı olduğunu söylemiş huzursuz olduğumu belirtmiştim. Küçük bir deprem de olsa büyük deprem beklediğimiz fay kolunun batı ucunda olması nedeniyle bu koldaki dinamikleri etkiliyebileceğini açıklamıştım. Keşke haklı çıkmasaydım. Sanıyorum şimdi risk daha da artmış olabilir. Hepimiz ve yöneticilerimiz daha da dikkatli olmalıyız. Evimizde gerekli önlemleri almalıyız. Sizden ricam herkes bu tweeti retweetlesin. Daha sonra evde ne yapmamız gerektiğini yazacağım, sağlıcakla kalın.”