Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
 
Arşiv
Makale Dizini
 
Sosyalist Barikat Bütün YAY-SAT Bayileri ve Kitapçılarda

 

Dayanışmacı, Ortaklaşmacı Bir Kültürü Üretmek İçin
ÇUKUROVA KÜLTÜR MERKEZİ
tekilden
çoğula
bireysellikten
toplumsallığa

Dünya egemenlerinin, insanlığa zorla giydirmeye çalıştığı post-modern kültüre karşı, alternatif bir kültür yaratma amacıyla yola çıkan Çukurova Kültür Merkezi,coşkulu ve kalabalık bir izleyici kitlesinin katılımıyla, 29 Aralık 2002 pazar günü açıldı.
İnsanı, kendine ve çevresine yabancılaştıran post-modern kültürün yaratmaya çalıştığı bireyci, bölünmüş ve köşe dönmeci insan tiplemesinin alternatifinin; ancak ve ancak toplumsallığı ve dayanışmayı ilke edinen bir kültürün oluşturulmasıyla sağlanabileceğini ilke edinen ÇKM, tüm projelerini de bu ilke üzerine oturtmaktadır.
“Her kesimin, harcadığı emek kadar sorumluluk da alması” ilkesinin işlediğinin en canlı kanıtı, açılış öncesi ve açılış esnasında yapılan hazırlıklarda kendini göstermiştir. Son iki haftası oldukça yoğun geçen bu hazırlık döneminde, Adana bölgesindeki tüm Demokratik Kitle Örgütleri gezilmiş, semtlere ve ilişkilere gidilerek, ÇKM’nin amaç ve faaliyetleri anlatılmıştır. İkibin el ilanının dağıtıldığı, yüzlerce çıkartmanın işyerlerine, otobüs duraklarına ve DKÖ’ne yapıştırıldığı, yine 370 davetiyenin dağıtıldığı bu çalışmanın meyvesi, açılış esnasında alınmıştır.
Yer darlığı nedeniyle, bir kısmı ÇKM kapısından dönmek zorunda kalan izleyici kitlesinin -salon ve üç odanın dolduğu ÇKM’de, mutfak ve koridor da dolunca, gelen kişiler kapı önündeki boşlukda beklemişlerdir- sayısı, ikiyüz kişinin üzerindedir. Bu kalabalık misafir kitlesi;”dünyada ve ülkemizde şehit düşen tüm devrimciler için” yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan programın bütünde, artan bir coşkuyla ÇKM’yi sahiplenmişlerdir! “Açılış Konuşması, Halk Oyunları Gösterisi, Skeçler, Şiir Dinletisi ve Müzik Dinletisi”yle devam eden program, kitlenin katıldığı halaylarla son bulmuş tur. “Bu tür etkinliklerin devamını bekliyoruz” istemlerinin seslendirililmesinin ortaya koyduğu gerçek, bu kurumun omuzlarına yüklenen sorumlulukların arttığı olarak okunmalıdır.
Çeşitli müzik aletleri, tiyatro, halk oyunları, resim ve çeşitli derslerin kurslarının da verileceği -ki, bazı kurslar başlamıştır- ÇKM etkinlikleri; sağlık, insan hakları ve hukuk içerikli seminerler; çeşitli sergiler; sanatçı ve kitap tanıtımları; kültürel gezileri de içerecektir.
“Güvenin yalnızca güvenle ve sevginin yalnızca sevgiyle değişebileceği” bir toplumsal kültürü bugünden yaratmayı ilke edinen ÇKM’nin temel sloganı; “Bireysellikten Toplumsallığa, Yaşamı Birlikte Üretmeye!...” olarak belirlenmiştir.


8 Mart 2003
Dünya Emekçi Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” Adana’da kadın ve savaş konulu bir mitingle kutlandı. Yaklaşık 5-6 bin kişinin katıldığı mitingte Çukurova Kültür Merkezi de yerini aldı.
ÇKM'de 8 Mart Kutlaması
8 Mart’ı hafta tarzında kutlamayı önüne hedef olarak koyanÇKM, “Savaş ve Kadın” konulu el ilanlarını semt pazarları, semtler ve şehir merkezinde dağıtarak başlattığı haftayı 7 Mart’ta yaptığı şenlikle noktaladı.
Kısa açılış konuşmasının ardından saygı duruşuyla başlayan ve halkoyunları, şiir ve tiyatroyla devam eden şenlik müzik dinletisi ve halaylarla bitirildi.
Adana Kadın Platformu'nun Resim Sergisi
Bu yıl, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nü kutlama etkinlikleri çerçevesinde oluşan Adana Kadın Platformu içinde yer alan Çukurova Kültür Mekezi, Platform’un etkinlikler içinde yer alan “Kadın ve Savaş” konulu resim sergisinin hazırlanışında aktif olarak yer aldı. Sergide ÇKM bünyesindeki Sesleniş müzik grubu, Gençlik Derneği müzik grubu ve Eğitim-Sen müzik grubu birer dinleti sundu. Adana halkınnın benimsediği resim sergisinde giriş ve çıkışa koyulan ve ziyaretçilerin duygu ve düşüncelerini yazacağı panolar büyük ilgi gördü.
Akkapı'da Savaşa Karşı Eylem
Kuruluşundan kısa bir süre sonra savaş karşıtı platformda yer alan ÇKM, platformun hazırladığı bütün eylemliliklere katıldı. Platformun İnönü Parkı’nda düzenlediği “1 dakika karanlık” eylemlerine sürekli olarak katılan ÇKM, eylemin semtlere kaydırılması üzerine Akkapı semtinde eylem çalışması yaptı. 4 Mart akşamı saat 19.20’de sloganlar ve halaylar eşliğinde başlayan eylem saat 20.00’de bitirildi.100 kişinin katılımıyla başlayan ve eylem son derce coşkuluydu. Eylem çevre ve mahalle sakinleri tarafından büyük ilgi gördü.
Emperyalist Savaşa Karşı Etkinliklerde ÇKM
Aralarında Sosyalist Barikat ve ÇKM’nin de bulunduğu Adana Savaş Karşıtı Platformu’nun 25 Mart’ta düzenlediği konsolosluk eyleminde Adana Büyükşehir Belediye Tiyatrosu önünde toplanan 300 kişilik kitle savaş karşıtı sloganlarla konsolosluğa doğru yürüdü. Polisin tehdit ve şantajına rağmen yürüyüş coşkuyla ve sloganlarla devam ederek basın açıklamasının yapılacağı kuyumcular çarşısına kadar sürdü. Polisin ABD Konsolosluğu’nun etrafını ablukaya alması üzerine belirlenen yerde basın açıklaması yapılarak sloganlar atıldı. Kitle içerisinden belirlenen sekiz kişinin ellerindeki siyah çelengi ABD Konsolosluğu’nun önüne bırakmasından sonra üçyüz kişilik kitle sloganlar eşliğinde eylemin başladığı Adana Büyükşehir Belediyesi’nin önüne geri döndü. Coşkulu geçen eylem süresince çevredeki insanların çeşitli biçimlerdeki desteği görüldü.

Yine Adana Savaş Karşıtı Platformu’nun 6 Nisan’da gerçekleştirdiği ve İHD önünde toplanan kitlenin 80 araçlık konvoyla İncirlik’e geldiği eylemde, jandarma İncirlik Beldesi’nin önüne barikat kurduğu için kitle İncirlik’e giremedi. 300 kişilik kitle savaş karşıtı sloganlar attıktan sonra basın açıklaması yapıldı ve daha sonra da sloganlar eşliğinde Bush’un kuklası yakıldı. Ayrıca savaş sırasında dökülen kanları simgeleyen kırmızı boya İncirlik’in girişine döküldü, daha sonra sloganlar atılarak konvoy şeklinde geri dönüldü.

27 Mart’ta KESK’e bağlı sendikalar saat 12:00’de Eğitim-Sen önünde toplandı. Yürünerek Uğur Mumcu Meydanı’na gelinip orada yapılacak basın açıklamasıyla "savaş, 1475 sayılı yasa, Personel Rejimi Yasası ve savaş bütçesini protesto edip dağınılacaktı. Eğitim-Sen önünde toplanan kitlenin yürümesine polis izin vermek istemedi. Sendikacılar ve kitlenin kararlı tavrı karşısında polis slogansız yürünmesine izin vermek zorunda kaldı. Yürüyüş, alkış ve zılgıtlar eşliğinde döviz ve flamalarla başladı .Yol boyunca sokaktaki esnaftan tutunda servis araçlarıyla geçen öğrencilere kadar her kesimden olumlu tepkiler alındı. Kitle ABD Konsolosluğu’na ulaştığında heyecan doruğa ulaşmıştı. ABD ve savaş karşıtı sloganlar başladı daha sonra da Uğur Mumcu Meydanı’na kadar devam etti. Meydanda bekleyen diğer kamu emekçileriyle birleştikten sonra açıklama yapıldı ve kitle dağıldı. Eğitim-Sen eyleme vizite eylemi yaparak katıldı. Genel katılım yaklaşık bin kişi idi.

21 Mart’ta Adana’da gerçekleşen Newroz kutlamasına katılım ve coşku geçmiş yıllara oranla düşüktü. Grup Munzur ve yerel gruplarında bulunduğu kutlamalar 10-15 bin kişinin katılımıyla merkezden uzak olan Yüreğir ilçesinde gerçekleşti. Atılan sloganlarda tecrit sloganları öne çıkarıldı.

Kapitalizmin Bataklığı: Fuhuş

Gerçek Gündem ve "Siyasi Kampanya" Kavramları Üzerine Notlar

Et-Balık Kurumu da Özelleştirildi, Duydunuz mu?
Dersim'le İlgili Kısa Bir Açıklama
Eğitim Sen Kapatılamaz!
 

Emperyalist Sömürgecilere Unutamayacakları Bir Ders:
DİEN BİEN PHU ZAFERİ

James Petras: Latin Amerika'dan Ortadoğu'ya Direniş
James Petras: Bush'un İmparatorluğun Durumu Konuşması
James Petras: 2003 Üzerine Gözlemler: Sağda ve Soldaki İdeologlar ve Peygamberler
James Petras: Saddam'ın Ele Geçirilişinin Anlamı
James Petras: Babil'den Gelen Kral, Betlehem'de Kurtarıcının Doğumuna Tanık Oldu
FMLN: İnsanların Söz Sahibi Olduğu Bir Ülke Yaratacağız
Muhammed Rıza Aşuri: İşgal Değil Özgürlük
Liberya: ABD Müdahalesi... Neden Liberya Neden Şimdi?
Immanuel Wallerstein: Bush'un Başı Büyük Belada
Samir Amin: Amerikan İdeolojisi
Melissa Barthelemy: ABD Suçlu Yaratıp Kar Ediyor
Jayati Ghosh: ABD Dünya Ekonomisine Hakimiyetini Sürdürebilir mi?
David Wolsh: Irak'ta Kitle İmha Silahları Yok... ABD Medyası Yalana Devam Ediyor
James Petras: Latin Amerika'da Son Durum
 
 
 
 

sbarikat@hotmail.com
barikat@barikat-lar.de

Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Çakırağa Mah. Abdüllatif Paşa Sk. 4/5 Aksaray-İstanbul
Telefon/Faks: (0212) 632 23 19
Adana Büro: Ali Münüf Cad. Büyük Adana İş Hanı Kat: 4/29 Adana
Tel-Fax: 0322 352 17 92