Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
 
4 (65). Sayı
Arşiv
Makale Dizini

Şehitlerimiz
ALP ATA AKÇAÖZ
HALİL DUCAN
CENAP DİZDAR
ZEKİ YUMURTACI
SERPİL POLAT
ARİF YILMAZ
BEDİR ALİ AKARSU
FEHMİ GÖKÇEK
ATİLLA ERMUTLU
DOĞAN ÖZZÜMRÜT
TAMER ARDA
ERCAN YURTBİLİR
NURETTİN GÜRATEŞ
ÖMER ÇİMEKEN
TAMER TABAK
KASIM AKKURT
HAKKI KOLGU
NURETTİN YEDİGÖL
CAN TEKELİ
BEDRETTİN ŞINNAK
NAZIM KURU
AHMET SANER
KADİR TANDOĞAN
HALUK KÖYLÜOĞLU
SUAT İĞLİ
FEHMİ ATIŞ
CEBRAİL DİNÇ
HASAN KARATAŞ
ÖMER SAÇLI
HALİL ASLAN
NEŞE DEĞİRMENCİ
GÜLER ÖZDURAN
DİDAR ŞENSOY
GÜRKAN ÖZDEMİR
YÜKSEL PARILTI
MİTHAT KOÇULU
İBRAHİM ÖZALP
DAVUT GÜNAY
İSMAİL YİĞİT
MUSTAFA MİTAŞ
HÜSEYİN BİLİR
MEHMET ÖNSOY
ŞEVKET ÖZCAN
RECEP GÜVELOĞLU
MUSTAFA ŞAHİN
MUSTAFA ŞENPINAR
OSMAN HAZNEDAR
YAŞAR BİLGİN
TALİP YILMAZ
AKİLE YEŞİLYURT
TALİP KARASANSAR
ALİ KONUK
BETÜL ALTINDAL
SABRİ DURA
UĞUR ESENKAYA
ERDAL ALTINÖZ
İBRAHİM YALÇIN
OĞUZ DEMİR
TURGUT SERBEST

 

 

 
YAŞIYORLAR
SAVAŞIYORLAR

KADİR TANDOĞAN

      1958 yılında İstanbu'da emekçi bir ailenin çocuğu olarak doğdu ve ortaöğrenim çağlarından başlayarak devrimci mücadeleyle tanıştı. MLSPB sempatizanı olarak Kadir, öğrenci gençlik eylemlerinde ve MLSPB'nin örgütlediği birçok kitlesel eylemde aktif olarak yer aldı.
MLSPB'ye bağlı olarak giderek kendini geliştiren, deneyimler kazanan Kadir, örgütleyici özellikleriyle, bir çok bölgede örgütlenme çalışmalarında çok önemli roller oynadı. Gerilla pratiği olgunlaşan Kadir, 1979 yılı sonlarında MLSPB üyesi olarak daha önemli sorumluluklar üstlendi.
      Ahmet Saner ve Hakkı Kolgu ile birlikte son eyleminde görev alan Kadir eylemden sonra, polisin eline geçti. Tutsak edilen Kadir, devrimci mücadelesini bu kez ödünsüz cezaevi direnişleri ile devam ettirdi. Kadir, yoldaşı Ahmet ile birlikte, MLSPB toplu davasından ayrılarak, İstanbul 3. nolu askeri mahkemesinde idam cezasına çarptırıldı. Cunta, Ahmet ve Kadir'i, Vietnam halkının cellatlarından K.Commer başkanlığındaki bir ABD heyetinin Türkiye'ye yapmakta olduğu resmi ziyaret günlerinde, 25 Haziran 1981'de idam etti.
Kadir Tandoğan, yoldaşı Ahmet Saner gibi, idam sehpasına devrimin marşlarını ve sloganlarını haykırarak çıktı. O cellatların şaşkın bakışları arasında orada, idam sehpasında da devrimi savundu.

      Kadir Tandoğan'ın Son Mektubu

      Sevgili aileme, anneme, Mediha ablama, Nuriye ablama, kardeşim Meliha, yeğenim servet ve enişteme:

      İnanın bu yaşamımda ölmeme değil, sizleri arkada, gözü yaşlı bıraktığıma üzülüyorum. Kolay değil; benimki bir anlık şey. Ya sizler? Ömür boyunca içinizde bir burukluk, bir acı duyacaksınız. İsteğim beni aklınıza getirdikçe ailenin bir ferdini, Kadir'inizi üzülmeden, acı duymadan anabilmeniz. Kolay değil, biliyorum. Beni düşünürken dünyada tek oğlunuz Kadir'inizi yitirmiş bir kişi olarak değil, sadece binlerce kişiden biri olarak düşünmenizi isterim. Böylesi belirli bir teselli, ama daha iyisini düşünemiyorum. Ölmek de doğmak gibi doğal bir olaydır. Ölenlere değil, insan yaşayanlara sarılmalıdır. İşin en doğrusu budur. insan acıyla yaşayamaz. Yaşarsa da mutlu olamaz. İnsan yok olanla değil, ancak varolanla yaşarsa mutlu olabilir. Temennim, bir arada mutlu yaşamaktı, mümkün olmadı. Üzgünüm. Yaşam benle son bulmuyor, bensiz de devam ediyor. Yaşam yaşayanların üstüne kuruluyor. Üzgün değilim; çünkü sizin de bir süre sonra kendinizi toparlayacağınızı, eksik aksak da olsa aile yaşamınızı eski rayının üstüne oturtacağınızı tahmin ediyor, teselli ediyorum kendimi. Bu mektup elinize geçtiğinde ben ölmüş olacağım, üzgün değilim... Mektubum baştan sona hüzün dolu. Ama bu şartlar altında yazmak için aklıma hiçbir şey gelmiyor. Sizleri hüzne boğmak istemezdim. Mektubu uzun tutmayacağım. Hem yazacak fazla bir şey bulamıyorum, hem de fazla hüzün ve ayrılık kelimeleri iyi olmasa gerek. Bütün arkadaşlara, komşulara, akrabalara selam ederim. Her zaman sizi canı kadar seven,
KADİR'iniz...
      25 Haziran 1981


 

 
 

 

 


MAHİR ÇAYAN

HÜSEYİN CEVAHİR


ULAŞ BARDAKÇI

DENİZ GEZMİŞ

İBRAHİM KAYPAKKAYA

METE ATİLLA ERMUTLU

TAMER ARDA

sbarikat07@gmail.com
Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Şehit Muhtar Mah.
Yoğurtçu Faik Sk. No: 12-14 Kat: 4/ Beyoğlu-İstanbul