Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini
 
Sosyalist Barikat Bütün YAY-SAT Bayileri ve Kitapçılarda

 

 

"..... Size şerefli bir ad ve yapılmıs bir görev bırakıyorum. Onu koruyun ve bu yolda yürüyün. Kendinize karşı doğru olun, o vakit başkalarına sahte olmazsınız...."
(İdama mahkum edilen 1 Mayıs Direnişçisi Albert R. PARSONS 'un çocuklarına son mektubundan)
Devletin Nisan sonunda devrimcilere ve demokratlara karşı artırarak sürdürdüğü sürek avına karşın 1 Mayıs'ın coşkulu ve kitlesel geçtiğini söyleyebiliriz. Ancak kronik hale gelmiş zaaflarımızı ve hatalarımızı bir tarafa koyarsak.....
Topraklarımızdan yola çıkıp, giderek tüm ülkelerin devrimcileri ve proletaryası ile kucaklaşmak iddiasını gerçekleştirmek yolunda, giderek yükselen bir ivme göstermesi gereken 1 Mayıslar; ne yazık ki farklı söylemleri ön plana çıkartsalar da, aynı amaç için yola çıkmış insanların birbirlerine karşı şiddete varan biçimsel anlamda üstün görünme çabasından öteye gitmemektedir.
Mücadele sürecinde esir düşebiliriz, ölebiliriz ya da bunlardan başka sürecin geriside kalmış olabiliriz. Bunlar mümkündür. Ancak bizim varmak istediğimiz noktaya, tereddüt etmeden yürüyecek insarlara tutunabilecekleri savunabilecekleri duruşlar, tutanaklar bırakmalıyız. Kızıldere Direnişi, bir de bu yönü ile önemlidir. Yine aynı şekilde Tupac Amura gerillalarının direnişleri ve günümüzde yakınımızda bir avuç insanla kıvılcımı yakan Kürt halkının öncülerinin tavırları bu yönüyle önemlidir.
Her 1 Mayıs, bir önceki yılın yanlışlarının öğreticiliğinde ve doğrularının kazanımında varılan bir duraktır. Burada duruşlarımızı anlamlı kılan, yeniden harekete geçişin ilk adımlarından itibaren, bizimle birlikte ne kadar insanın hangi zorluklarla karışlaşabileceğini hesaplayarak yürüyüşünü sürdürdüğüdür.
Birçok alanda ileriye yönelik gösterilen tavırlar 1 Mayıslar'da daha da kapsamlı kendisini dayatmalıdır. Toplumun farklı kesimlerinden (işçi-memur-öğrenci, işsiz, emekli, köylü) gelen insanlar; kendi sorunlarını haykırmanın bir yeri olarak algıladıkları 1 Mayıs Alanları'ndar sorunlarının kaynağı konusunda ve çözüm yolunda kazanımlarla ayrılmalıdır. Her insan kendini ifade edebildiği oranda alanda olur. Bu yönüyle Antifaşist ve Antiemperyalist olan kesimlerin istediği tek şey var: DEVRİMCİ DAYANIŞMA. Onları ifade edebilecek tek ölçüt budur.
Alanlara gelen bütün kesimler sorunun kaynağına yönelmeli ya da yöneltilmelidir. Açmak gerekirse; oluşturulan bir grupta sadece öğrenciler varsa öğrenci sorunlarının (kaynağı itibariyle) diğer kesimlerin sorunlarıyla ne kadar içiçe olduğunu ve öğrenci sorunlarının çözümünde diğer sorunların çözümünün oynadığı rolün payına dikkat çekilmelidir. (Tersi için de geçerlidir)
Devletin bütün oyunlarına karşın, işçiler, memurlar, devrimciler her alanda birlikte hareket etmenin koşullarını zorlayarak, eşitliğin özgürlüğün ancak sosyalizmle mümkün olduğu düşüncesini en geniş yığınlara yaymalı ve bunun ancak örgütlenerek kazanılacağını kabul ettirmelidirler. Aksi taktirde (biraz karikatürize edersek) işçilerin masum ev kızı, devrimcilerinse onları yoldan çıkartmaya çalışanlar gibi gösterilmesi çabası yerini bulur. Ancak bu mümkün olmuyorsa, "Takvim devrimciliği" dediğimiz anlayışın kanıksanmasındandır. İşçilerle birlikte hareket etmek nedense 1 Mayıs'ın yaklaşma sürecinde kendini dayatmaktadır. Doğası gereği devrimci bir misyona sahip olan işçi sınıfının dışında kalarak (ya da hep dışında olduğu için) "Devrimci tavır nasıl olmalıdır"ı gösterme girişimi ön plana çıkıyor.
Burada eleştiri hepimizedir. Birşeyler söylemiş olmakla aklanmak beklentisine hakkımız yok. Bu anlamıyla bugün işçi sınıfının bulunduğu çemberin içinde ya da dışında olmanın bir ayrıcalığı yok.
Nerede olacaksak olmamız gereken kesimlerle hepimiz olmak zorundayız. Aksi taktirde alanlarda olmamızın da anlamı yok.

İŞÇİ KARDEŞ
Haykırılmayan öfke
kınında çürüyen hançer
Haykır
be
Haykır ki
Son bulsun
Çürümeye giden
Çözülmeler

 
 

 

 

 

 

sbarikat@hotmail.com
barikat@barikat-lar.de
Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Çakırağa Mah. Abdüllatif Paşa Sk. 4/5 Aksaray-İstanbul
Telefon/Faks: (0212) 632 23 19
Adana Büro: Ali Münüf Cad. Büyük Adana İş Hanı Kat: 4/29 Adana
Tel-Fax: 0322 352 17 92