Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini
 
Sosyalist Barikat Bütün YAY-SAT Bayileri ve Kitapçılarda

 

9. Sayı - Ocak 1993

Geçtiğimiz ay, İstanbul'daki belediye işçileri açısından çok zorluydu. Daha doğru bir deyimle Aralık ve Ocak ayları belediyelerde tam bir kıyım ayları oldu.
Yerel seçimlerin ardından yeni belediyelerde sorunlar zaten bekleniyordu. Bir açıdan beklenenler oldu. Yeni belediyelere parçalanan Bakırköy Belediyesi işçilerin sorunu ise en yakıcısıydı. Bakırköy işçilerinin yeni belediyelerin arasında paylaştırılmasını önce kabullenip resmen imza atan RP'li başkanlar daha sonra, "geçici" olmalarını bahane edip bu işçileri işten atıyordu. Böylece bir anda 800'e yakın insan sokağa atılıyordu. Beş yıllık, sekiz yıllık işçilerin "geçici" olup olmaması bir yana RP'li başkanlar zaten niyetlerini açıkça ortaya koyuyorlardı. Bağcılar Belediye Başkanı açıkça "ben sizi atıp namuslu insanları, kendi seçmenlerimi alacağım" diyordu.
Bu "namus" tartışması bardağı taşıran son damla oldu. Belediye işçileri her gün ayrı bir belediye önünde sonuçlanan yürüyüşlerle, açlık grevleriyle buna karşılık verdiler. Bağcılar, Güngören, Bakırköy günlerce sloganlarla inliyor, kendi yasallığını kendi yaratan işçi hareketi caddeleri kaplıyordu. Bu arada Barikat'ın çevre halkına sorunu anlatan, halkı işçileri desteklemeye çağıran Özel Sayısı büyük ilgi görüyordu. Herhangi bir özel çaba gerekmeden Özel Sayıyı sahiplenen işçiler, bizzat kendileri görev edinip dağıtım yapıyorlardı. Kocasinan ve Bakırköy'deki yürüyüşlerde tamamen işçilerin sahiplenip halka dağıttığı Barikat özel sayısı çevrenin de ilgisini çekiyordu.
Bir dizi eylem sonucunda şimdilik sorun çözümlenir gibi oldu. Başkanlar gönülsüzce de olsa işçileri yeniden işbaşı yaptırmayı kabullendiler ama yine de bu durum gelecek için yeni tezgahların planlanmadığı anlamına gelmiyor.

***

Ayrıca zaten, belediyelerde işçi kıyımı Bakırköy'ün yeni konumuyla da sınırlı değildi. Aynı süreçte Kağıthane, Tuzla ve başka bir çok belediyede yüzlerce işçi işten atıldı ve bir bölümünün direnişleri hala devam ediyor.

***

Küçükçekmece Belediyesi'nde ise, adeta kronik hale gelen curcuna sürmektedir. Belediyenin ilk kurulduğu andan itibaren çöreklenen mafyacı yönetim anlayışı bütün sorunların gerçek kaynağıdır. SHP'nin tepeden atadığı kadro ile ihale mafyasının işbirliği belediye kaynaklarını, gayrimenkulleri yiyip bitirmiş, sonuçta müflis hale düşen yönetim, işçilerin maaşlarını ödeyemez olmuştur. Öyle ki, uzun süredir Küçükcekmece Belediyesi'nden maaş alabilmek bir mucize gibidir.
Sendika yöneticilerinin tutarsızlıkları da buna tuz biber ekince sorun iyice düğümlenmiş, artık içinden çıkılmaz bir hal almıştır.
Sonuçta işçilerin tepkisinin yoğunlaşması kaçınılmazdı. Ve öyle oldu. Geçen günlerde ani gelişen ve pek iyi organize edilmeyen bir işgal eylemi bu tür bir tepkinin sonucuydu.
İşgal gece yarısı saat 03.00'te tam bir polis terörüyle yanıtlandı ve bir yığın gözaltına alınan 38 kişinin hemen sonra işten atılmalarıydı. Zaten boşluk bekleyen ve kendi beceriksizliğini, örtbas etmek isteyen Tığlay yönetimi "17 maddeyi" kullanarak işten atmayı gerçekleştiriyordu. Üstelik aynı süreçte işgal eylemiyle ilgili olarak 400 kişilik bir başka işten atma listesinin varlığı da biliniyor ve bir tehdit aracı oluyordu.
Bu koşullarda Küçükçekmece işgalcileri yayına girdiğimiz anda da devam eden bir süresiz açlık grevi kararı aldılar. 19 Ocak akşamı açlık grevleri yapanları dağıtan polis, ertesi gün de yürüyüşe saldırmayı ihmal etmedi. Sabah bakım atölyesi önünde toplanan işçilere ve ailelerine gerçekten gaddar bir saldırı yapıldı. Çok sayıda işçi yaralandı ve bazı küçük çocuklar bile dayaktan nasibini aldı. Ancak, daha sonra işçilerin kararlılığı barikatları zorluyor ve yürüyüşçülerin önü açılıyordu. Aileleriyle birlikte uzun kortej oluşturan işçiler Başkanlık önündeki mitingten sonra aynı biçimde yürüyerek geri dönme kararı olduğu halde sendika tarafından bu karar iptal ediliyor ve kitle dağılıyordu.
Dergimiz baskıya girdiğinde açlık grevi devam ediyordu.
Kısaca toparlanırsa, Aralık-Ocak ayları belediyeler için hem kıyım, hem de mücadele dönemi oldu.
Mücadele ve kıyım… Belediyelerde bu iki süreç iç içe yaşanıyor ve önümüzdeki süreçte de yaşanacak gibi görünüyor.

Ücretli Kölelik Düzenini Yıkacağız !
Yaşasın İşçilerin Birliği !


 


 

 

 

 

 

sbarikat@hotmail.com
barikat@barikat-lar.de
Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Çakırağa Mah. Abdüllatif Paşa Sk. 4/5 Aksaray-İstanbul
Telefon/Faks: (0212) 632 23 19
Adana Büro: Ali Münüf Cad. Büyük Adana İş Hanı Kat: 4/29 Adana
Tel-Fax: 0322 352 17 92