Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini
 
Sosyalist Barikat Bütün YAY-SAT Bayileri ve Kitapçılarda

 

Zorunlu, Küçük Bir Açıklama

1- "Halk Demokrasisi" nin 15'inci ve anlaşılıyor ki son sayısında, " Barikat Gazetesinin Kürdistan Çözümü Üzerine" başlıklı ve " Barikat'tan Ayrılan Bir Grup Devrimci" imzasıyla bir yazı yayınlandı.Üslubu, içeriği açısından ciddiye alınması mümkün olmayan bu yazının bir devrimci dergide kendineyer bulabilmiş olması üzücüdür. Üstelik, böylece sanki Barikat'tan bir grup ayrıldığı havası yaratılmıştır ki, özellikle bunu bir ciddiyet ve dürüstlük çerçevesine oturtabilmek mümkün değildir.

2- Hikaye şudur: "bir grup", çeşitli insanları ifade eder. Konu sadece bir insan ve arkadaşı ile ilgili olarak gelişmiştir. Bu insanın Barikat süreciyle ve Barikat'la hiç bir ilişkisi olmamıştır. Daha önce ise, iki kez, Barikat çevresinden arkadaşlarla temasları olmuş ama bu temaslar kesilmiştir.
"Grup ayrılıkları" siyasal yaşamda doğaldır. Barikat, böyle durumlar olursa kendisi de okurlarını bütün açıklığıyla bilgilendirir. Ama siyasal düzlem dışında cereyan eden bu gibi kişilerin durumunun yansıtılmasında gerçeğe saygısızlık edilmesine karşı da tepkisini koyar.

3- Bu kişiler, yaklaşık bir ay önce, yukarıda sözü geçen yazıyı gazetemize getirmişler ve yayınlanmasını istemişlerdir.

4- Bu kişilerin nitelikleri bilindiği halde, yine de belli bir ciddiyetle yazı tarafımızdan incelenmiştir. Herşeyden önce sosyalist eleştiri yöntemine ve Barikat'ın devrimcilerarası ilişkilere bakış açısına hiç uymayan, y azanların kişilik problemlerini yansıtan bir dil hemen farkedilmiştir. Barikat' ı, "hakim sınıflar çöplüğüne düşmek" le,"egemen gerici kültürün ML saflardaki temsilcisi" olmakla, "devrime karşı Barikat oluşturmak" la suçlayan, garip hitap biçimleriyle süslü küstah ve abuk-sabuk bu dilin eleştiri çerçevesine sığmadığı, dolayısıyla yayınlanamayacağı sonucuna varılmıştır. Barikat, eleştirilere de açıktır, ayrıca 17-18 yıllık bir gelenek olarak kendi tarihi içinde İbrahim Kaypakkaya izleyicilerinin düşüncelerine çok yabancı değildir; kuşkusuz bu düşünceleri benimsememekte ama Türkiye solunda bir objktivite olarak görmektedir. Ama Barikat, solun tartışma seviyesini düşüreceğine inandığı küfürnamelere kendi sayfalarını açmayı hiç düşünmedi, düşünmüyor. Bir başka sol hareket hakkında böyle bir yazı iletilmiş olsaydı, tavrımız tereddütsüz aynı olurdu.
"Halk Demokrasisi" geleneği belki edebiyatlı cümlelerle sağa sola sataşan bir polemik anlayışını doğru bulabilir.
Biz doğru bulmuyoruz. Bu bir tercih sorunudur...

5- " Halk Demokrasisi " bu yazıyı yayınlamakta bir mahzur görmemiştir . Doğrusu bu, olanlar açısından bir talihsizliktir . Bu tür bir yazı - kime yönelik olursa olsun - Barikat ' ta yayınlanmış olsaydı , açıkası okurlarımız önünde bizim boyununuz eğik olurdu .

6 - Daha da önemlisi, " Halk Demokrasisi " yazıyı sağını - solunu kırparak , sivri uçları çıkararak yayınlamıştır ki , bunu niye yaptığını anlamak mümkün değildir . Çünkü nihayetinde o kırpılan bölümler ve cümleler, yazıyı yazanların nasıl bi kafa yapısına sahip olduklarının, Barikat ' ın nasıl insanlardan kurtulmuş olduğunun göstergesidir ki," Halk Demokrasisi " in bu müthiş zeka ürünlerini okurlarından gizlemeye hakkı yoktur .

7 - Kuşkusuz , biz " Halk Demokrasisi " nin yazı kurulu değiliz, neyi nasıl yayınlayacakları kendilerini ilgilendiriyor . Ama mutlaka anımsatmak gerekiyor : asparagas devrimci yayın organlarının yöntemi değildir, olmamalıdır. Eğer siz , fi tarihinde uzaklaştırılmış insanları " Barikat ' tan Ayrılmış Bir Grup Devrimci" olarak lanse ediyor ve bu insanların yazdığı bir küfür nameyi sanki bir " ayrılık manifestosu " gibi sunuyorsanız, bu, ya bilgi eksikliğidir ya da düpedüz asparagastır .
Bilgi eksikliği düşüncesini de kabul edemiyoruz. Çünkü bilgi edinmenin yolu vardır , imkanı vardır ve özellikle " Halk Demokrasisi " nden arkadaşların kişisel samimiyet boyutunda da bize yönelik böyle bir olanakları vardır .
Oysa yapılan bu değildir .
Ortada bir talihsizlik vardır .
Barikat , bu yazıyı yanıtlama gereğini duymuyor .
Aslında , " Halk Demokrasisi" de Barikat ' ın düşüncelerini eleştirmek için böyle düzeysiz bir " manifesto ( ! ) " ya gerek duymamalıydı .
Ortada bir talihsizlik vadır .
Ve talihsizlik , bize ait değildir ...

 


 

 

 

 

 

sbarikat@hotmail.com
barikat@barikat-lar.de
Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Çakırağa Mah. Abdüllatif Paşa Sk. 4/5 Aksaray-İstanbul
Telefon/Faks: (0212) 632 23 19
Adana Büro: Ali Münüf Cad. Büyük Adana İş Hanı Kat: 4/29 Adana
Tel-Fax: 0322 352 17 92