Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

Çev. H. Kumru

Irak Komünist Partisi ile yapılan röportaj, Suzan Qultaz tarafından KurdishMedya.com için yapılmış ve aynı sitede yayınlanmıştır.

Kurdish Medya: IKP Güney Kürdistan’ın içindeki veya dışındaki Kürt hareketleriyle herhangi yapıcı bir koordinasyon geliştirdi mi?
IKP: IKP Irak Kürdistan’ındaki tüm Kürt partileriyle iyi ilişkiler geliştirmiştir. Irak Kürdistanı’nda faaliyet gösteren tüm IKP üyelerini içine alan Irak Kürdistan Komünist Partisi etkin bir politik güçtür. IKP’nin ayrıca KDP’nin yanı sıra Suriye ve Türkiye’deki diğer parti ve gruplarla da iyi ilişkileri vardır. Irak dışındaki partilerin temsilcileriyle görüşmeler genellikle uluslararası buluşmalarda, komünistlerin ve işçi partilerinin buluşmalarında gerçekleşmektedir.
KM: 1991’den bu yana Irak’ın kuzeyindeki uçuşa kapalı bölgenin oluşumu konusunda IKP’nin tavrı nedir?
IKP: Kuzey Irak’taki uçuşa kapalı bölgeden bahsederken bu bölgenin ve Kürdistan’daki “güvenlik şeridi”nin Kürt halkının kitlesel göçünün olumsuz sonuçları ve Saddam’a bağlı Cumhuriyet Muhafızlarının Mart 1991’deki halk ayaklanmasını bastırmasından sonra işlenen cinayetlerin ve şiddetli saldırıların bir sonucu olarak şekillendiği hatırlanmalıdır. Irak Kürdistanı’ndaki halkların korunması için yapılan uluslararası çağrıların yanı sıra, Türkiye ve İran’ın talepleri doğrultusunda oluşturulan “güvenlik şeridi”, bu ülkelere yönelik kitlesel göçlere ilişkindi.
Bu adım, BM Güvenlik Konseyi’nin Irak halkına karşı baskıların son bulması çağrısında bulunan 688. kararı sonrasında Avrupalıların girişimiyle atılmıştı. Partimiz ve Irak muhalif hareketlerinin çoğu, “güvenlik şeridi”nin ve uçuşa kapalı bölgenin Irak rejiminin caydırılması ve Iraklı sivillere karşı vahşi cinayetlerin işlenmesini engellemek için bir araç olabileceğini düşündü.
Ancak bu, bizim Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının amacını aşan uygulamalarını ve yurttaşlarımızı, sivil yerleşimleri ciddi hasara uğratan hava saldırılarını desteklediğimiz anlamına gelmez. Biz halkı diktatörlüğün baskılarından korumaya yaramayan uygulamalardan yana değiliz.
Uçuşa kapalı bölgede korunan halkımız Mart 1991’deki ayaklanmanın bastırılmasında belirleyici bir rol oynayan rejimin hava kuvvetlerinin yeniden geri dönmesini istemiyor.
Partimiz, uçuşa kapalı bölgenin oluşturulması sırasında bu konudaki yaklaşımını ifade ederken ABD ve müttefiklerinin amaçları hakkında hiçbir yanılsamaya kapılmamıştı. Biz bunun halkımızın korunması için geçici bir önlem olacağını düşündük.
Üzerinde asıl durduğumuz nokta, rejimin vahşi ve kanlı baskılarına karşı halkımızın uluslararası güvenlik koruması altına alınmasını sağlamaktı. Mevcut güvenliğin kaldırılmasını isteyenler alternatif uluslararası güvenlik yöntemlerinin, etkili ve net alternatiflerin ortaya konulması gerektiğinin farkında olmalıdır. Biz halen en iyi korunmanın ya da şu anki koruma koşulları karşısındaki en iyi alternatifin diktatörlükten ve onun felaketlerinden kurtulmak olduğuna inanıyoruz.
KM: Kürdistan ulusal devletinin oluşumunda IKP nerede duruyor? Saddam sonrası rejim içerisinde Kürtleri ve Iraklıları birleştirmenin mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?
IKP: IKP mevcut koşullarda, birleşik demokratik Irak içersinde Kürdistan’nın federalizmi ve ayrıca diğer ulusların yasal ulusal hakları için savaşıyor (Türkmenler, Asuriler, Keldaniler gibi). Irak’ın tümü için demokrasi mücadelesi, Kürt halkının ulusal haklarıyla yakından bağlantılıdır. Kürt halkının birleşik bir Irak’ta ulusal haklarını elde edebilmesinin tek yolu olarak belirlenen federal bir Kürdistan, ancak tüm Irak’ta demokrasinin zaferiyle mümkündür. Bu yüzden Arap-Kürt kardeşliğinin pekiştirilmesi ve demokratik bir Irak için ortak mücadelenin güçlendirilmesi gerekir.
KM: Irak çokuluslu, çok-kültürlü ve çok-dinli bir toplum. Müslümanlar, Hıristiyanlar, Kürtler, Araplar ve diğer ırklar, uluslar ve dini grupların karışımı olan bir toplumda komünizm nasıl uygulanabilir? Bu eğilim ve farklılıkların üstesinden nasıl geliyorsunuz?
IKP: IKP, Irak halkının mücadelesinde, Araplar ve Kürtler gibi iki önemli ulusun yanı sıra diğer uluslar ve dini mezhepleri de içinde barındıran birliğin cisimleşmiş halidir. IKP, şovenizme, dar görüşlü milliyetçiliğe, mezhepçiliğin ve ırkçılığın her türlü biçimine karşı amansız bir mücadele verir.
Diktatörlüğün devrilmesinden sonra partimiz Irak bünyesi içersinde Kürdistan bölgesinin özerkliğini desteklemek için çabalayacaktır.
IKP, ayrıca halklara karşı uygulanan tüm ayrımcılık ve baskı yasalarını feshedecek ve tüm azınlıkların-ulusların idari, kültürel ve ulusal haklarını garantiye almak için savaşacaktır.
KM: Üyelik açısından IKP ne kadar güçlü? Irak Ulusal Kongresi ile herhangi bir bağlantı veya birliğiniz var mı?
IKP: IKP üyeliği açıkta ifşa edilen bir şey değildir çünkü IKP inanılmaz zor koşullarda çalışan illegal bir partidir. Ancak bölgedeki ve Arap dünyasındaki en büyük partilerden biri olduğu kesindir. IKP, Irak Ulusal Kongresi’nin üyesi değildir ve onlarla çalışmayız. Ancak KDP ve YNK’nin bazı üyeleriyle partinin bağlantıları ve ikili ilişkileri vardır.

 
 

 

 

 

 

 

Irak’a yönelik ABD saldırısının son hazırlıklarının yapıldığı günlerde, Irak solu ve Güney’deki Kürt marksistlerinin kaynaklarından bir derleme yapmayı uygun bulduk. Ancak bütün çabalarımıza karşın, bu kaynaklardan bazılarına (daha doğrusu bizim çevirebileceğimiz dillerde olanlarına) ulaşamadık. Örneğin, Zahmetkeşan diye bilinen İşçi Partisi bunlardan biriydi. Böylece ortaya sınırlı ama yine de yararlı bir tablo çıktı. Gelecek sayılarda daha iyi bir hazırlıkla, genel bir panaroma sunmak umuduyla...

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul