Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

61-1. Sayı - Kasım 2009

Bu yıl İstanbul’da yapılan IMF ve Dünya Bankası (DB) yıllık toplantıları, yoğun protestolar ve sokak çatışmaları içinde geçti. Devrimciler haftalardır açıkça ilan ettikleri gibi emperyalist hırsızlara İstanbul’un dikensiz gül bahçesi olmadığını gösterdiler. Asıl toplantıların yapılacağı 6-7 Ekim tarihinden çok önce başlayan eylemler, toplantı günlerinde zirveye ulaştı ve İstanbul saatlerce süren çatışmalara sahne oldu.
Zirvenin yapılacağı bir yıl önceden ilan edildiği halde bir hayli geç bir tarihte bir araya gelen devrimci güçler, 11 Eylül günü yaptıkları basın açıklamasıyla “IMF/DB Karşıtı Birlik” in kurulduğunu kamuoyuna duyurdular. Emek ve Özgürlük Cephesi’nin de kurucuları arasında olduğu ve görev üstlendiği Birlik, Türkiye devrimci hareketinin büyük bir çoğunluğunu ve ayrıca ÇHD gibi kurumları da kapsıyordu. Bunun yanında DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’den oluşan sendika ve meslek odaları birliği, EMEP-TKP-ÖDP’den oluşan bir başka birlik ve ayrıca “Direnistanbul” adı altında bir araya gelen çoğu anarşist başka bir birlik de aynı süreçte oluşmuştu.
13 Eylül günü Taksim’de yapılan ilk yürüyüş eylemi bir anlamda Birlik’in kendini deklare etme eylemiydi. Yürüyüşte, Birlik’in eylem programı da açıklandı ve emekçiler eyleme çağrıldı.
Daha sonra ise önce 17 Eylül’de Merkez Bankası Unkapanı binasının önünde yapılan eylem, daha sonra da 24 Eylül’de Dünya Bankası ofisinin bulunduğu Kanyon AVM önünde yapılan eylem gündeme geldi.

Tayyip’in ve Kahn’ın Ezberleri Bozuldu
Bu arada Birlik ve diğer devrimci güçler hırsızlar zirvesine karşı değişik eylem biçimlerini de unutmadılar. Birlik eylemcileri 17 Eylül günü tam Zirvenin yapılacağı yerde, Kongre Merkezi’nde işbirlikçilerin karşısına çıktılar. Kongre Merkezi’nin açılışını yapmak üzere salonda kürsüye çıkan Tayyip Erdoğan’ın konuşması aralarında EÖC aktivistlerinin de bulunduğu “IMF/DB Karşıtı Birlik” eylemcilerinin sloganlarıyla bölündü. 6 kişilik eylemci grup, “Emperyalistler, İşbirlikçiler, 6. Filo’yu Unutmayın!” sloganıyla eyleme başladığında şaşıran Erdoğan konuşmasını kesmek zorunda kaldı ve tam bu arada korumalar ve polis eylemcilerin üstüne çullandı.
Aynı günlerde Gençlik Muhalefeti de Bilgi Üniversitesi’nde bir başka eyleme imza attı. Bir toplantıya katılmak için Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’ne gelen IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’a ayakkabı fırlatıldı ve aynı zamanda da kampüs içinde dışında protestolar düzenlendi.
28 Eylül sabahı ise bu kez yine Birlik eylemcileri Unkapanı ve Galata Köprülerini 10’ar kişilik gruplarla eşzamanlı olarak zincirlerle trafiğe kapattı. Aynı süreçte Emperyalist tekellerin simgesi McDonalds, Sabancı ve KOÇ’a ait bankalar Akbank, Yapı Kredi ve zirvenin ulaşım işlerini yapan VIP Turizm’e yönelik eylemlerde kurumların camlarına “IMF/DB Defol!” şiarları yazıldı.
30 Eylül günü ise Birlik bu kez İstanbul’da Hilton Oteli’nde konaklayan haydut takımını aynı saatlerde yaptığı eylemle protesto etti.

1 Ekim: Her Yerde SSGSS
ve IMF Karşıtı Eylem

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Yasası’nın 1. yıldönümünde İstanbul’da ve birçok ilde IMF/DB’nı da hedef alan eylemler gerçekleştirildi. İstanbul’da Beyoğlu Tünel’den Taksim Meydanı’na dek yapılan yürüyüşe binler katıldı. O gün eylemler Türkiye’nin dört bir yanında yankılandı. Adana’da DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Adana Eczacı Odası tarafından örgütlenen eylemde “GSS- AKP- İMF- Dünya Bankası Sağlığa Zaralıdır” ve “GSS’ye Hayır” pankartları vardı. Ankara’da SSGSS’yi protesto amacıyla düzenlenen oturma eyleminden sonra SES Ankara Şubesi, TTB, TMMOB, DİSK, KESK, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünden Abdi İpekçi Parkı’na yürüyüş düzenlediler. İzmir’de KESK İzmir Şubeler Platformu, DİSK ve TMMOB’un düzenlediği eylem saat 12.30’da eski Sümerbank önünde yapıldı. Bursa’da “GSS Canavarı! Sağlık Hakkımızdan Uzak Dur! Bursa Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” pankartıyla yapılan eylemde basın açıklamasında IMF-DB toplantıları da protesto edildi. Samsun’da saat 12.30’da Samsun İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasını KESK Samsun Şubeler Platformu, TMMOB ve Samsun Tabip Odası düzenledi. Kocaeli Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu da Kocaeli Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Diyarbakır Sağlık Platformu, Diyarbakır Sosyal Güvenlik Kurumu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Gençlik Eylemde
2 Ekim’de ise IMF/DB zirvesine karşı eylem sırası gençlikteydi. İstanbul Üniversitesi’nde toplanan ve aralarında Gençlik Cephesi eylemcilerinin de bulunduğu üniversiteliler polisin engellemesi karşısında tramvayla Kabataş’a geçti- ler ve burada barikatı aşıp Dolmabahçe’ye ulaştılar. 4 Ekim’de ise bu kez Adana’daki gençlik örgütleri bir yürüyüş düzenlediler. 5 Ocak Meydanından başlayan yürüyüş, Çakmak Caddesi boyunca devam etti. Bu arada Adana’da İstanbul’deki gözaltıları kınayan bir eylem ve Dersim’de, Ankara’da, Bursa’da IMF/DB zirvesini protesto eden eylemler gerçekleştiriliyordu.
Aynı gün, yani 4 Ekim’de Birlik, Taksim’den Galatasaray Lisesi’ne kadar bildiri dağıtımı yaparken Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri Kongre Vadisi’ne doğru yürüyor, Kartal’da düzenlenen mitingde ise emperyalistlere karşı nefret haykırılıyordu. 4 Ekim’de ayrıca ESP, İstanbul turuna çıkan heyeti, Topkapı Sarayı’nda protesto ediyor, Sarıgazi’de meşaleli yürüyüş yapılıyordu.

6 Ekim’de Sokaklarda
6 Ekim ise artık sokakların günüydü. Yoğun gaz saldırısı, onlarca yaralıya sebep olan polis vahşetine rağmen devrimciler Taksim civarını polise dar etmeyi başardılar. Kalp krizi geçiren bir kişinin polisin engellemesi sonucunda öldüğü olaylar sırasında 5’i Emek ve Özgürlük Cephesi eylemcisi 103 kişi gözaltına alındı, birçok kişi de yaralandı.
Eylem, sabah saat 10.30’a doğru devrimcilerin ve emekçilerin Taksim meydanına toplanmasıyla başladı. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından yapılan basın açıklamasının ardından kitle Kongre Vadisine doğru yüzünü çevirdi. Tam bu noktada polisin hiçbir uyarı bile yapmadan başlattığı gaz saldırısıyla olaylar başlamış oldu.
Daha sonraki 3-4 saat boyunca devrimciler Tarlabaşı, Talimhane, Sıraselviler, Gümüşsuyu, Cihangir ve İstiklal Caddesi’nin ara sokaklarında çevik kuvvetle çatıştılar. Çatışmalar boyunca devrimciler, polise sapanlarla, molotoflarla, barikatlarla ve taşlarla karşılık verdiler. İstiklal Caddesi üzerinde yer alan birçok banka şubesi ve ATM antiemperyalistlerin hedefi olurken emperyalizmin simgesi haline gelmiş restaurant ve mağazalar da tahrip edildi. İstiklal Caddesi üzerinde defalarca farklı noktalarda toplanan eylemciler polis panzerlerine ve çevik kuvvet polislerine taşlarla direndi. Çöp konteynerleri ve polis kabinleri de antiemperyalistler tarafından barikat olarak kullanıldı ve ateşe verildi. Ara sokaklar molotoflarla kesildi. Galatasaray Lisesi civarında da belli aralıklarla toplanan eylemciler protestolara devam etti.
Cihangir’de bulunan eylemcilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale eden polis onlarca eylemciyi gözaltına aldı. Sıraselviler ve Cihangir’de barikatlar kuran eylemciler polise sapan ve taşlarla karşılık verdi. Burada da militan sokak çatışmaları yaşandı. Tarlabaşı Bulvarı’nda kurulan barikatlarla yol uzun süre trafiğe kapanırken eylemcilerle polis arasında sürekli çatışmalar yaşandı. Eylemciler polise taşlarla karşılık verdi. Bu arada polis barikatını aşan bir grup Kongre Vadisi’ne yakın olan Elmadağ bölgesine doğru yöneldi. Burada basın açıklaması yapıldı.
Saatlerce süren çatışmalar sırasında polis aralarında 5 EÖC eylemcisinin de bulunduğu toplam 103 devrimciyi gözaltına alarak Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Bu arada Faşistlerin ve polislerin saldırısına uğrayan 2 kişi de ağır yaralandı.
Ara sokaklara yayılarak süren çatışmalar sırasında polis engeli çok sayıda yurttaşı mağdur etti. Atılan gaz bombaları yüzünden bir ara sokakta ticari taksi içindeki İshak Kavlo adlı kişinin kalp krizi geçirmesine sebep oldu. Kavlo’yu hastaneye yetiştirmek isteyen aracın geçişine ise polis tarafından izin verilmedi. Kalvo’nun durumunun ağırlaşması üzerine yolu açmaya razı olan polis geçişe izin verdi. Ancak İshak Kavlo kaldırıldığı Alman Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

7 Ekim: Direniş Her Yerde…
IMF-DB zirvesi’ne karşı militan direniş, 7 Ekim günü de Şişli ve başka semtlerde devam etti. Önceden belirlediği program gereğince 7 Ekim günü Şişli Agos gazetesi önünden yürüyerek Kongre Vadisine gitmek isteyen “IMF/DB Karşıtı Birlik” bileşenleri, sabah saatlerinden itibaren Ergenekon caddesinde toplanmaya başladılar. Daha ilk aşamada beş kişiyi gözaltına alan polis daha sonra caddede toplananlara doğru yöneldi. Saat 10.35’ten sonra Ana caddeye doğru yürüyüşe geçen devrimcilerin önü bir süre sonra kesildi ve kısa bir görüşmeden sonra polis gerçek niyetini ortaya koydu. Su ve gaz kullanarak yapılan saldırı sırasında devrimciler ara sokaklara doğru çekildiler.
Daha sonra Bomonti’de toplanarak yeniden caddeye çıkan ve yürüyüşe geçen kitle bir kez daha saldırıyla karşılaştı ve taşlarla karşılık verdi. Bilinmeyen sayıda gözaltı olurken bütün sokaklar polisin sıktığı gazdan ötürü girilemez hale geldi.
Bu arada değişik gruplar, Bomonti, Şişli, Çağlayan, Okmeydanı, Mecidiyeköy üzerinde yürüyüşlerini ve eylemlerini sürdürdüler. Yer yer bankaları, polis araçlarını tahrip ettiler, yer yer çatışmalara girdiler. Özellikle E-5 üzerinde yapılan eylemde polis silah kullanarak eylemcilerden kurtulabildi. Öğle vakti eylemlerin hızı kesilirken polis SDP binasını basmak istedi ve üç kişiyi gözaltına aldı. Böylece 7 Ekim akşamında eylemler sona eriyordu.

 

 

 


 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul