Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

devrim emekçileri...

12 Mart Cuntası döneminden daha henüz çıkılmış, 1974 yılları... Bir yandan dağlara taşlara kırmızılarla “Halkçı Ecevit” yazılırken bir yandan ülkenin her köşesinde yeni devrimci kuşakların kıpır kıpır bir heyecanla 71 mirasını tartıştıkları, her direnişe, her eyleme büyük bir coşkuyla katıldıkları günler...
Yer: Manisa Hükümet Meydanı... Sendikalaşmak istedikleri için işten atılan ve direnen TASAŞ ambalaj işçileri, belki de 12 Mart sonrasının ilk işçi mitingini yapıyorlar. İzmir’den otobüslerle gelmiş parkalı üniversite öğrencileri, ilçelerden akın etmiş olan genç devrimciler ve işçiler, kentin yeni kuşak solu ve başka fabrikaların ilerici işçileri...
Kürsüde, ufak tefek bir adam... Gıda-İş adına, fırın işçileri adına TASAŞ’lıları selamlıyor. “Kavganız kavgamızdır” diye bağırıyor kürsüden. Sonra inip geliyor: Mustafa Abi... Mustafa Şahin...
Devrimin sessiz ve alçakgönüllü emekçisi. Turgutlu devrimci hareketinin ilk kuşağının Fırıncı Mustafa’sı...
O kuşaktaki insanların hepsinden yaşça daha büyük, hepsinin ağabeyi, çoluk çocuk sahibi ama pervasız, gözünü budaktan sakınmayan bir işçi sınıfı devrimcisi.
Tek tek hepsinin üstünde emeği, sevgisi, dostluğu... Yalnızca yoğurduğu hamurda değil, dönemin devrimcilerinin de hamurunda payı vardır Mustafa Abi’nin.
Daha sonra sendikacılık zamanları, istasyon önlerinde yığılmış Kürt işçileri, tuğla fabrikalarına girip girip atılan devrimcilerin çabaları... Sevgili Nurettin’inin öldürülmesi... Sonra, Turgutlu’nun faşistlerden temizlenmeye başladığı günler; bütün eski insanların aranır duruma düştüğü, işlerin sertleştiği günler.
O her zaman dostlukla dolu küçük fırın, sessiz ama kararlı yataklık zamanları... Sabaha karşı vakitler, yukarıda, hamurun karıldığı yerde, demli çay, sıcak ekmek ve peynir zamanları...
Ve sonra, 1979’un 8 Eylül gecesi.
Küçük akıllarıyla kasabayı devrimcilerden temizleme hesapları yapan ama her seferinde püskürtülen ve ağır kayıplar veren faşistler, gerilemelerini durdurmak için büyük bir katliam yapma kararı verdiklerinde, Mustafa Abi ve yanında çalışan devrimci-ilerici gençler yine işlerinin başında, hamur teknesinin kıyısındadırlar.
Mustafa Abi,yanında çalışan devrimci sempatizan Mustafa Şenpınar ve ikisi de henüz 14-15 yaşlarında olan işçiler: Osman Haznedar ve Yaşar Bilgin... Kurşuna dizilip hamur teknesine atılırlar. Gün korkunç bir öfkeyle birlikte doğar. Faşistler işledikleri cinayetin karşılığını gerçi kısa sürede alırlar ama artık fırın yoktur, Mustafa Abi ve “çocukları” yoktur.
Öfkemiz o gün bugündür hiç dinmedi ve hiç dinmeyecek. Aradan yirmi üç yıl geçse de yaşadığımız acının büyüklüğü unutkanlığa izin vermiyor.


 

 
 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul