Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

41. Sayı - Mayıs 2006

Aşağıdaki röportaj Saadat’la İsrail’in baskınından yaklaşık bir ay önce yapılan son görüşme. Muhtemelen görüşmenin tamamı değil ve bu haliyle zayıf görünüyor. Ama yine de bu son görüşmeyi çevirip okurlarımızla paylaşmayı uygun bulduk. Sosyalist Barikat

Filistinli milletvekili Ahmed Saadat ile bir hücrede görüştük. Sekreteri olduğu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin en son seçilen üç yöneticisinden biri. Yaklaşık dört yıldır, Filistin Yönetimi tarafından Eriha’da 18 İngiliz ve Amerikan askerinin gözetimi altında tutsak edilmiş durumda. Olağanüstü bir adamla, olağanüstü bir görüşme...
Adı: Ahmed Saadat. Doğumu: 1953…
Filistinlilerin büyük oranda kovulduğu Al-Ramleh kasabasına yakın, Deir Tariff köyünden sürülmüş bir aile... Evli ve dört çocuğu var. Şu anda, (Röportaj, İsrail’in cezaevi baskınından önce yapılmıştır-SB) İsrail ve ABD arasındaki bir anlaşma uyarınca Filistin Yönetimi tarafından Eriha Cezaevi’nde tutuluyor. Görevi: Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Genel Sekreteri...
11 Şubat 2006 Cumartesi günü, beni iki saat sonra Eriha Cezaevi’ne götürecek olan turuma başladığımda saat sabah 7’idi. Bu kolay bir iş değil. En önemli sorun Batı Şeria’nın doğusundaki Eriha şehrine gitmekten oluşuyor. Bethlehem için, İsrail’in en az iki askeri barikatından geçmek gerekiyor (Ben gidiş ve dönüşte dört kere oradan geçeceğim).
Cezaevine ulaştığında, ziyaretçi, Filistin güvenliği tarafından sivil giyimli Amerikan askerinin denetiminde bir araştırmaya tabi tutuluyor. Portatif kameralar ve telefonlar yasak. Geçilecek iki kapı ve bir detektörden sonra, tutsakların hücreleriyle yüz yüze gelerek, kendimi tutsakların olduğu yerde buldum. İçerisi rahat. Bana çay, kahve ve biraz da bisküvi ikram edildi. Ahmed Saadat beni yorgun bir havayla karşıladı. Bana zaman zaman onu ziyarete gelen dört çocuğundan bahsediyor. Öte yandan, eşi sık sık İsrail tarafından altı aylık ev hapsine alınıyor. Daha sonra, dört saat süren ve gelen pek çok ziyaretçi tarafından kesilen bir tartışmaya başladık.
Julien Versteegh

Julien Versteegh: Avrupa’dan bakınca hem tutsak olup hem de parlamentoya seçilmiş olmak çok şaşırtıcı görünüyor. Yaşadıklarınızı açıklar mısınız?
Ahmed Saadat: Benim yaşadıklarım ulusal bağımsızlık için savaşan bir çok özgürlük savaşçısının yaşadıklarından farklı değil. Tutuklandım çünkü ben FHKC Genel Sekreteriyim. İsrail’in Amerikan ve Avrupa yönetimleri üzerindeki baskısından dolayı Filistin yönetimi beni tutukladı ve hapse attı. Bu güçler, Filistin Yönetimi üzerinde beni ve diğer yoldaşları kontrol altında tutması için baskı oluşturmak amacıyla uluslararası bir tutuklama kararı çıkardılar.
ABD ve AB’nin onayıyla FHKC’nin “terör örgütleri listesi”ne konulması tipik bir durum: Bu, İsrail işgalinin karşısındaki tüm Filistin direnişini terörist olarak göstererek tehdit etmeyi amaçlayan bir süreçtir. Kendi ilkelerini dünyanın geri kalanına empoze etmek bir Amerikan politikasıdır.

Julien Versteegh: FHKC’nin 25 Ocak’taki seçimlerde üç adayı seçildi. Bu sonucu nasıl yorumluyorsunuz?
Ahmed Saadat: Açıkçası, bu bizim için iyi bir sonuç değil ve daha güçlü olmaya ihtiyacımız var. Fakat seçim sonuçları, FHKC’nin bu topraklardaki gerçek etkisini yansıtmıyor. Çünkü, bütün seçimler, Filistin Yönetimi içindeki baskın klik olan El Fetih’in değişmesi yönündeki çoğunluk isteğiyle, El Fetih ve Hamas arasındaki had safhadaki kutuplaşmanın baskısı altında geçti. Ve yaygın düşünce Hamas’ın var olan durumu değiştirebileceği yönündeydi.

Julien Versteegh: FHKC’nin durduğu yer neresi peki?
Ahmed Saadat: FHKC halkını işgalden kurtarmaya çalışan yasal bir parti. Hamas gibi biz de İntifada’nın sürmesini istiyoruz. Oslo anlaşmalarını ve “Yol Haritası”nı reddediyoruz. Hamas gibi biz de ulusal haklarımız kabul edilene kadar İsrail’i tanımayı reddediyoruz.
İsrail’le müzakere umudu yok, çünkü o Filistinlilerle müzakereyi reddediyor. Yeni İsrail partisi Kadima, saf bir Yahudi devleti kurmak ve Filistinli yerleşimcili boşaltarak Batı Şeria’nın %60’ına el koymak için siyonist toprak programını empoze etmek isteğiyle kuruldu. “Yol Haritası” bize İntifada’dan önceki durumu geri getirir. Yol Haritası, bizim yasal haklarımızı tanıyan BM kararlarının tartışmaya açılmasını empoze etmek istiyor. Bizim bu kararlar üzerine müzakere etmeye ihtiyacımız yok, biz bu kararlara uyulmasını istiyoruz.

Julien Versteegh: Bir gün, hep olduğu gibi, İsraillilerle Filistinliler arasındaki çatışmaya bir çözüm bulmak gerekecek...
Ahmed Saadat: İsrail ve Filistin halkları arasındaki çatışmanın uygulanabilir tek çözümü, 1948 öncesi tarihsel Filistin üzerinde demokratik bir devletin kurulmasıdır. Fakat şu anda bunun gerçekleşmesi mümkün değil. 1967 sınırlarında (Kudüs başkent olmak üzere, tüm Batı Şeria ve Gazze Şeridi) bağımsız bir Filistin devleti kurmak gibi bir ara aşama gerekiyor. Ve tabii ki Filistinli mültecilerin dönüş hakkının sağlanması....
FHKC, bağımsızlık mücadelesinde çeşitli çalışma yöntemleri kullanıyor. İşçiler, kadınlar, öğrenciler, aydınlar için çeşitli kurumları olan halkçı bir parti. Ayrıca partimiz, sağlık, tarım, eğitim, sanat ve insan hakları alanlarında halka yardımcı olacak sosyal hizmetler de geliştiriyor.

Julien Versteegh: Ekonomik ve sosyal programınız nedir?
Ahmed Saadat: Programımız tüm cephelerde demokrasiyi güçlendirme üzerine kurulu. Biz bağımsız bir ekonomi inşasını ve yasal direniş hakkımızla birlikte, halkımıza özgürlük ve ulusal bağımsızlığın koşullarını sağlamayı hedefliyoruz.
Programımız tüm halkın çıkarlarına hizmet etmeye çalışıyor ve özellikle yoksulların ve tarımla uğraşan kesimin yaşam koşullarını geliştirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda herkesin kendi kişisel yeteneklerini geliştirebilmekte eşit koşullara sahip olması için işsizliğe bir son vermeyi hedefliyor. Bu yüzden, Filistin Yönetimi’nin kurumlarını yeniden inşa etmek önemli bir sorundur.
Ekonomik açıdan, programımız, bugünkü süreç açısından, ulusal ve kendine yeterli bir Filistin ekonomisinin temellerini yaratmak için kamu ve özel sektörün birliğini öneriyor.

Julien Versteegh: Hamas’ın son başarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ahmed Saadat: Filistin Yönetimi’ne son yıllarda muhalefet eden Hamas için, bu bir mantıksal savaş sonucu. Bu topraklarda, Hamas diğer örgütlerden daha güçlü. Halk şu anda Hamas’ta Filistin Yönetimi’nin sürdürdüğü politik sistemi değiştirme umudunu görüyor.

Julien Versteegh: Hamas’la bir ittifak mümkün mü?
Ahmed Saadat: Biz Hamas’la bir ittifakın sonuçlarından korkmuyoruz, ama biz işgale karşı bir ulusal cephe oluşturmada diğer tüm örgütlerle ittifaka eşit derecede açığız. Gerçek bir ulusal hükümete ihtiyacımız var. Eğer Hamas Oslo anlaşmalarını ve “Yol Haritası”nı reddeden pozisyonunu değiştirmezse, bu bize ittifak için iyi bir şans yaratır.
Bu arada FHKC, Filistin’de kendisini solda tanımlayan tüm örgütler arasında, solun işgale karşı birliğinin inşası için özellikle Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) ile çalışıyor. Bu proje, uluslararası devrimci örgütlerle bağlantı içerisinde, halkların uluslararası mücadelesinin ve bölgesel düzeyde Arap ulusal mücadelesinin bir parçasıdır; ulusal ve sınıfsal mücadele temelinde marksist kimliğimizin net vurgulanmasına dayanır.

Julien Versteegh: Hamas’la hangi noktalarda uyuşmazlık içerisindesiniz?
Ahmed Saadat: Politik programlar ve sosyal programlar arasında görüş farklılıkları var. Hamas, Filistin’de kurumları İslam hukukuna dayanan bir İslam devleti kurmak istiyor. FHKC ise insan haklarını garanti altına alan ve düşünce özgürlüğüne saygı duyan demokratik bir devlet yaratmak için çabalıyor. Dini yapılardan ayrılmış bir devlet...
Hamas programını şu anda uygulayamayacağını biliyor. Onlara niyetlerinin ne olduğunu sorduk ve bize işgal sona ermediği sürece, İslamcı programlarını uygulamanın mümkün olmadığını söylediler.
Ekonomik konularda ise Hamas ile FHKC arasındaki fark bizce çok açık. Biz, sosyalist ekonominin inşasının ilk aşaması olarak, bağımsız ve güçlü bir ulusal ekonomiye dayalı, bütünleşmiş bir ekonomi (kamu ve özel sektörlerin bir arada olduğu) düşünürken; Hamas kapitalist liberal ekonomi için çabalıyor.

Julien Versteegh: Ulusal mücadeleyi sınıf mücadelesi temelinde yürütmekten bahsettiniz. Bu ne anlama geliyor?
Ahmed Saadat: Filistin Yönetimi kurulduğundan beri, Filistin halkı arasında yeni sosyal çelişkilerin önünü açtı. Biz bu çerçevede Filistin Yönetimi’nden sosyal reformlar elde etmek için savaşıyoruz ve bu arada ulusal bağımsızlık için savaşmaya da hep devam ediyoruz. Bu, işgale karşı savaşmayı sürdürürken, aynı zamanda yeni bir toplum inşa etme sorunudur.
Şu anda iki büyük çelişki var. İlki işgal sorununa dayanan, bizim insanlarımızla İsrail devleti arasındaki çelişki. İkincisi Filistin halkının ortasında, halk ile FKÖ ve Filistin Yönetimi içindeki burjuvazi arasındaki çelişki. Filistin burjuvazisi işgale karşı mücadeleyi durdurmak istiyor ve kendi ekonomik çıkarları için İsraillilerle birlikte hareket etmeye ve tüm uzlaşmalara hazır. Örneğin, Filistin Yönetimi burada, Eriha’da, bir gazino yapmayı planlıyor. Hem de Ariel Şaron’un oğlu Omri Şaron’un finansal desteğiyle!


NOT:
Bugünkü Filistin Parlamentosu bütün organları sürgünler üzerine kurulu olan eski FKÖ’nün tersine sınırların içinden seçildi. 25 Ocak 2006 seçimlerinde parlamentodaki 132 sandalyenin dağılımı şöyle: Hamas 76, El Fetih 43, FHKC 3, El Badil 2, Üçüncü Yol 2, Bağımsız Filistin 2, bağımsız milletvekilleri 4

 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Çakırağa Mah. Abdüllatif Paşa Sk. 4/5 Aksaray-İstanbul
0212 632 23 19