Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

Saldırılara Rağmen
BEYAZIT MEYDANI’NDAYDIK

Aralarında HKM'li kadınların da bulunduğu 12 gruptan oluşan tertip komitesinin örgütlediği "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü", devletin tüm saldırganlığına rağmen İstanbul Beyazıt Meydanı'nda coşkuyla kutlandı. 6 Mart 2005 pazar günü Beyazıt'ta yapılacak miting alanına yürümek için Saraçhane'de toplanan gruplar saat 10.40 civarında polisin hiçbir uyarı yapmaksızın doğrudan biber gazı sıkarak başlattığı saldırı sonucu, sayılarının az olmasından dolayı dağıtıldı. Buna rağmen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü adına yakışır bir şekilde kutlama kararlılığındaki gruplar mitingin başlaması için kararlaştırılan saat 12.00'ye doğru Beyazıt otobüs duraklarında biraraya gelerek sloganları ve bayraklarıyla Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. İlk olarak Esenler HKM'den bir arkadaşımızın konuştuğu mitingte, çeşitli müzik grupları, şair Ruhan Mavruk ve kadın işçiler de kürsüdeki yerlerini aldılar. Saraçhane'de yapılan saldırıdan dolayı mitingde konuşmacı olduğu halde gelemeyen bir TAYAD'lı tutsak anasının gönderdiği mesaj okundu. Planlanan biçimde mitingi gerçekleştiren kitle, eylemi sonlandırıp dağılırken polis yeniden saldırdı. Tüm bu saldırılara rağmen devrimci 8 Mart'ın coşkusunu hiçbir şey gölgeleyemedi.


Üç Sekiz Mart’ın Düşündürdükleri...

Bu yıl 8 Mart İstanbul'da üç ayrı mitingle kutlandı. Bunlardan birincisi 5 Mart'ta Kadıköy'de reformistlerin ve feministlerin örgütlediği mitingti. 6 Mart’taki diğer iki mitingten biri yine Kadıköy'de EKB ve ESP tarafından örgütlenirken diğeri ise, içinde HKM'lerin de bulunduğu devrimci güçlerin Beyazıt’ta örgütlediği mitingti.
Son 2-3 yıldır İstanbul'da yapılan 8 Mart mitinglerinin devrimci çevrelerde yarattığı sıkıntı biliniyordu. Özellikle 2004 kutlamalarında ortaya çıkan “erkeksiz 8 Mart” eğilimi, aslında düpedüz ideolojik bir söylem olarak erkekleri değil devrimcileri hedef alıyordu ve asıl sakıncası, 8 Mart’ın içini boşaltma noktasında ortaya çıkıyordu. Bu düşüncelerden hareketle devrimci sosyalistler, 8 Mart'ı tarihsel ve sınıfsal özüne uygun biçimde "emekçi kadınlar günü" olarak kutlamak için bir çağrı yaptılar. Aynı günlerde BDSP'li arkadaşların da bu doğrultuda bir çağrısı olduğu öğrenildi ve ortak bir toplantıyla süreç başladı. Bugün gelinen aşamada reformist ve feminist çevrelerle gerçekleşen ayrışmanın doğru olup olmadığı tartışması bizim için artık anlamsızdır. Özellikle DEHAP kitlesini yedekleyerek devrimcileri alandan tecrit etmeye çalışan bu şımarıkça tutumla bir arada olmak doğru da değildir zaten ve dolayısıyla reformist ve feminist çevrelerle yaşanan ayrışma yakınılacak bir olgu değildir. Taşların hiç olmazsa bir ölçüde yerine oturma zamanı çoktan gelmişti. Dolayısıyla biz bu yıl, devrimci hareketin bir bütün olarak bu sürecin iradesi olması ve ulaşabildiği herkesi kapsaması için en geniş birlikteliğin sağlanabilmesini önemsedik.
Ancak EKB'li arkadaşların daha tartışmalar sürerken yaptıkları miting başvurusu bu bütünlüğü zedelemiştir. Benmerkezci ve dar grupçu yaklaşım önümüzdeki bir fırsatı kaçırmamıza neden olmuş, birlikte iş yapma kültürünü zedeleyen bu yaklaşım, açıklanması zor bir durum yaratmıştır. Çünkü birinci ayrışmanın tersine EKB ve platform ayrışmasında ciddi bir bakış açısı farkı bulunmamaktadır. Ancak EKB, açıkça söylemese de bu yıl, kendi başına bir eylem yapma kararını baştan almış ve uygulamıştır; yoksa bu geçmiş yıllarda dolaylı ortak oldukları Çağlayan skandalının artık anlaşılması ve devrimci güçlerle birlikte bu çizgiyi kırma eylemi değildir. Platform bu bölünmeyi engelleyebilir miydi sorusu akıllara gelebilir. Biz platformunda bu konuda yeterince sorumlu davranmadığını düşünüyoruz.
Bütün bu ön hazırlık sürecinin sonunda 6 Mart Beyazıt Mitingine gelecek olursak, bizce Saraçhane'de sabah yapılan saldırının ardından kitlenin Beyazıt’a çıkma iradesini çok net biçimde göstermesi önemlidir. Önceden alınan, özellikle alanda ortak bir ses, ortak bir ruh oluşturulması gibi kararların alana yeterince yansıtılamaması bir zaaftır. Ama buna rağmen Beyazıt Mitingi, dar grupçuluk tarafından zayıflatılmış olsa da oldukça başarılı bir eylemdir. Ve 2006 8 Mart'ında birleşik, devrimci bir 8 Mart kutlamak için tarihe düşülmüş önemli bir nottur.

Dersim’de 8 Mart...

Kalan(D) Halk Kültür Merkezinin de içinde yer aldığı Tunceli Kadın Platformu'nun Tunceli kışla meydanında yapmayı planladığı miting, yoğun yağış nedeniyle iptal edildi. Belediye Yer Altı Çarşısı üzerinde bir araya gelen bini aşkın kitle sloganlar eşliginde yürüyüşe geçti. Kışla meydanına oradan da belediye binasına yüründü. Belediye Konferans Salonunda düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkulu bir şekilde sona erdi.
Kalan (Dersim) Halk Kültür Merkezi yürüyüş kortejinde "Kadınların Kurtuluşu Devrimde Sosyalizmde" pankartıyla yerini aldı. Yürüyüş esnasında kortejimizde sık sık “Yaşasın Devrimci Kurtuluş Mücadelemiz”, “Bımre Koleti Biji Azadi”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, sloganları haykırıldı. Kortejimize ilgi ve katılım büyüktü.

ÇKM 8 Mart Eyleminde...

Adana’da 8 mart Dünya Emekçi Kadınlar Günüyle ilgili ÇKM’nin de içinde bulunduğu Adana Demokratik Kadın Platformunu oluşturduk. ABD’nin Ortadoğu işgaline, özelleştirme saldırılarına, işsizliğe, açlığa, yoksulluğa, toplumsal yozlaşma, namus cinayetlerine taciz ve tecavüze kadına yönelik her türden şidete karşı bir eylem takvimi hazırladık.
Öncelikle çalışmalarımıza bildiri ve afişlemeyle başladık. 3 Mart tarihinde saat 11.00-13.00 arası "8 marta doğru" radyo programı gerçekleştirdik. 4 Mart saat 18.00’de ise Çakmak Caddesi’nden başlayarak İnönü Parkı’na doğru meşaleler ve sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdik. Eylemde yaklaşık 60 kişi vardı. Eylemde ajitasyon yapılarak emekçi kadınlar mitinge çağrıldı. Daha sonrasında Tekel işçilerinin işgal eylemlerini desteklemek için fabrikaya gidildi.
6 Mart Uğur Mumcu Meydanında Miting
Büyük şehir Belediyesinin önünde saat 12.00’de kitle toplandı. Kortejler oluşturulduktan sonra yürüyüş başladı. Yürüyüş sloganlar alkışlar, zılgıtlar ve marşlarla miting alanına kadar devam etti. Miting alanına gelindiğinde devrim ve sosyalizm şehitleri adına 1 dakikalık saygı duruşunun ardından hazırlanan metin okundu. Mitinge katılımın yüksek olmamasına rağmen coşkuluydu. İlerleyen saatlerde miting halaylar çekilerek bitirildi. Bir 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü daha özüne uygun, devrimci tarzda kutlandı.


8 Mart Coşkusu Antalya’da...

Emekçi kadınların mücadele günü olan 8 Mart, Antalya' da 6 Mart Pazar günü saat 12:30 da gerçekleştirilen bir mitingle kutlandı. Biz devrimci sosyalistler ve EKB'li dostlarımız ortak bir pankartla alana çıktık. Yürüyüş boyunca "8 MART KIZILDIR KIZIL KALACAK!","YAŞASIN EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ!","YAŞASIN DEVRİMCİ DAYANIŞMA" sloganlarıyla 8 Mart'ın emekçi kadınların mücadele günü olduğunu vurguladık. Ayrıca "Bugün kadınlarındır"(!) tarzındaki feminist eğilimli sapmalara, kadının ve erkeğin kurtuluşunun yalnızca sınıf savaşında olduğu gerçeğini alanda vurgulayan yoldaşlarımız ortak iş yapmanın önemini vurguladılar.
Antalya'dan DEVRİMCİ SOSYALİSTLER

Marmara Üniversitesi’nde Forum

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Marmara Üniversitesi’nde fotoğraf sergisi ve forum düzenlendi. Aralarında Devrimci sosyalist kadınların da bulunduğu “Marmara Üniversitesi Kadın Öğrencileri” olarak düzenlenen bu etkinlik 8 Mart 2005’te yapıldı.
Düzenlenen resim sergisi gezenler tarafından ilgi gördü. Daha sonra alkışlar, zılgıtlar, “Cinsiyetçi Eğitim İstemiyoruz”, “Eşit, Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim” sloganları eşliğinde yürüyen kadınlar, hukuk kantininin önünde toplandılar. Yapılan konuşmalardan sonra, türküler söyleyip, halaylar çekildikten sonra dağılındı.

 


 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul