Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

Halk Kültür Merkezleri: emekle, sabırla, bilinçle geleceğe kurulan köprü...
Sosyalist sistemin kendi içine çöküşü, ardından emperyalizmin üçlü saldırı dalgasının baş aktörleri olan neo-liberalizm, yeni-sağ ve postmodernizmin dünya çapında çürüttüğü toplumsal bir atmosfer... Tam da artık nefes almanın bile olanaksızlaştığı düşünülürken, bütün umut çiçeklerinin solduğu söylemi yaygınlaşırken, umut; yine emekçilerin ellerinde, bilinçlerinde ve yüreklerinde şekillendi. Önce ilk adımlar atıldı. Sonra artık daha da belirginleşmiş olan ufuk çizgisine doğru ilk somut adımlar başladı...

TANIDIK BİR SES:
ESENLER HALK KÜLTÜR MERKEZİ

Esenler'de, geçmişe dayanan birikimlerden de güç alarak ilk Halk Kültür Merkezi açıldı. Halkoyunları, bağlama, gitar, tiyatro, ingilizce, şiir, müzik çalışmalarının yanı sıra düzenlenen çeşitli etkinliklerle bölgede düzenin halka karşı yürüttüğü yozlaştırma saldırısına karşı bir barikat örülme çabası örgütlendi. Film gösterimleriyle, çeşitli seminerlerle çeşitlenen çalışmalar, halk sağlığına yönelik bilgilendirme toplantılarıyla, uyuşturucu bağımlılığına yönelik çalışmalarıyla zenginleşirken Halk Kültür Merkezi bünyesinde tiyatro çalışmalarını yürüten Ada Tiyatro Grubu, Cevdet Kudret'in "Yaşayan Ölüler" adlı oyununu Türkiye'de ilk defa sahneye koydu.

ADANA’NIN SICAĞI:
ÇUKUROVA KÜLTÜR MERKEZİ

Ancak tüm bunların ötesinde bencilliğin, bireyciliğin topluma pompalandığı bir süreçte, dayanışmanın, paylaşmanın, insanlaşmanın kültürü yeniden üretiliyordu düzenin tüm çabalarına inat. Şimdi tüm bu güzellikleri, dayanışmayı, dostluğu daha da çok paylaşmanın, daha çok üretmenin, daha da zenginleştirmenin zamanı gelmişti. Çok geçmeden Adana'da Çukurova Kültür Merkezi açıldı. kolektifimizden içeri güneyin sıcaklığını da taşımıştık. Yoksul emekçilerin, ırgatların, bir umut kırıntısının peşinde açlığını bırakıp köyünden göçmüşlerin kenti, Yılmaz Güney'in, Orhan Kemal'in kenti...

TEPELERDEN DEREYE:
KAĞITHANE HALK KÜLTÜR MERKEZİ

Süreç adım adım, emekle, tırnakla kazınırcasına yavaş, sabırlı ama inançla, kararlılıkla ilerliyordu. Bir de devrimci sosyalistler bu karanlığı yırtmayı koymuştu kafalarına. İstanbul'un yoksul emekçi semtlerinden Kağıthane'de açıldı bu defa soluk borusu. Kağıthane Halk Kültür Merkezi, özellikle bölgedeki liselerde yürüttüğü çalışmalarla düzenin pislik çukurlarında boğulmaya çalışılan gencecik yüreklere elini uzattı.

İSYAN KENTİNDEN BİR SES:
KALAN (DERSİM) HALK KÜLTÜR MERKEZİ

Derken isyan kenti Dersim ses verdi. Sömürgeciliğin, asimilasyonun üstüne içki, tiner, fuhuş vb. her türlü iğrençlikle teslim alınmaya çalışılan bir halkın onurlu, dürüst, namuslu evlatları bir kez daha isyancı geçmişine ve geleceğine sahip çıkarak oligarşinin yeni oyunlarının da sökmeyeceğinin habercisi oldular.

YENİ BİR SOLUK:
AVCILAR HALK KÜLTÜR MERKEZİ

Emekleyerek başlayan yürüyüşümüz artık belirli bir ritme kavuşmaya başlıyor. Bu yürüyüşte Avcılar Halk Kültür Merkezi de yakında ilk adımlarıyla yerini almaya hazırlanıyor. AHKM Girişimi daha şimdiden Sefaköy’den Esenyurt’a uzanan bir havzayı gündemine almış durumda.

ATİLLA VE ATA’NIN ANISIYLA:
KARTAL-MALTEPE HALK KÜLTÜR MERKEZİ

Kartal-Maltepe Halk Kültür Merkezi de Alp Ata Yoldaşımızın anısını taşıyan sokaklarda, mahallelerde, işyerlerinde bu anının ölümsüz izini somutlaştırmak, onu capcanlı yaşanan bir ruh, taptaze bir soluk haline getirmek için kolları sıvamış bulunuyor.

Artık bir proje, bir düşünce, bir taslak olmanın ötesinde bir şey Halk Kültür Merkezleri. Emekçilerin, gençlerin, ezilen tüm katmanların umudunun, sevgisinin, ilgisinin ve geleceğinin kolektif üreticisi olma noktasına doğru sarsılmaz yürüyüşünü sürdürüyor, sürdürecek. Ta ki her şey adıyla çağrılana dek...

 


 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul