Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

Halk Kültür Merkezleri'nden Felluce ve Filistin'e Selam!

17.11.2004 günü saat 12.00'de İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Galatasaray Postanesi önünde toplanan Halk Kültür Merkezleri, Felluce'de halen sürmekte olan katliamı bir basın açıklamasıyla protesto ettiler. Basın açıklamasına bayraklarıyla gelen HKM'liler, üzerinde "Filistin'de İntifada, Irak'ta Direniş Kazanacak!" yazan, Halk Kültür Merkezleri imzalı pankart açtılar. "Yaşasın Ortadoğu Devrimci Çemberi", "Filistin'de İntifada, Irak'ta Direniş Kazanacak", "Kahrolsun Emperyalizm, Yaşasın Devrimci Kurtuluş Mücadelemiz", "Katil ABD Ortadoğudan Defol" sloganlarının da atıldığı basın açıklamasında, "Felluce direniyor. Felluce savaşıyor.İşgale, emperyalist barbarlığa karşı, özgürlük için mücadele veriyor. Filistin Halkının özgürlük mücadelesi 50 yıllık siyonist İsrail'in işgali altında devam ediyor. Filistin halkı emperyalizmin yayılmacı politikalarına karşı Ortadoğu'nun kurtuluşu için savaşıyor.
Bizler Halk Kültür Merkezleri olarak, Amerikan emperyalizminin işgali altında savaşan Irak halkının yanında olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz.
Bizler Halk Kültür Merkezleri olarak, Ortadoğuya barışın gelmesinin, insanca bir yaşamın kurulabilmesinin tek şartının halkların bağımsızlık mücadelesinden geçtiğini biliyoruz.
Bizler Halk Kültür Merkezleri olarak, ABD'nin Felluce kentinde yaptığı katliamı lanetliyor, kendi yarattıkları kan deryasında boğulacaklarını haykırıyoruz." denildi. Gösteri, alkışlarla sona erdi.

TECRİT ve İNFAZ YASASI’NA KARŞI ANKARA EYLEMİ

11 Ekim 2004 Pazartesi günü, Ankara'da Tecrite ve Yeni İnfaz Yasa Tasarısı'na hayır dedik. Tecrit ve Ceza İnfaz Yasası'na karşı Birlik tarafından organize edilen bu eylemde tecrit, tek tip elbise, zorla çalıştırma ve diğer zorlamalara karşı sesimizi haykırdık. Yaklaşık 300 kişi pankartımızla, flamalar, bayraklar ve dövizlerle oradaydık. Halk Kültür Merkezleri İstanbul ve Adana üyeleriyle birlikte alandaydı. Halk Kültür Merkezi bayraklarımız, türkülerimiz, sloganlarımızla eyleme gücümüzü kattık. Birliğin tecrite ve yasaya karşı topladığı imzalar temsilciler heyeti aracılığıyla Meclise iletildi. Heyeti Yüksel Caddesi'nde konuşmalar, halaylar, sloganlarla bekledik. Heyet geldiğinde basın açıklaması okundu ve "Devrimci Tutsaklar Onurumuzdur" sloganları atıldı.

TECRİT ve YENİ CEZA İNFAZ YASA TASARISI KARŞITI BİRLİK HER HAFTA GALATASARAY LİSESİ’NİN ÖNÜNDE

24 Ekim Pazar günü, Tecrit ve Ceza İnfaz Yasa Tasarısı, Galatasaray Lisesi'nin önünde protesto edildi. Eylem, Tecrit ve Ceza Yasası'na Karşı Birlik tarafından yapıldı. Tasarıyı protesto eden "Devrimci Tutsaklar Yalnız Değildir", "Tek Tip Elbise Giymeyeceğiz" dövizlerinin açıldığı eylemde basın açıklaması okundu. Açıklamada, tasarı halindeki maddelerin yasalaşması durumunda tek tip elbise uygulaması, zorunlu çalıştırma ve ağır disiplin cezalarıyla kışla düzeni uygulamasına geçileceği belirtildi. Birlik, eylemin her Cumartesi günü Galatasaray Lisesi önünde yapılacağını açıkladı.
31 Ekim Pazar günü, Galatasaray Lisesi'nde yine bir araya gelen Birlik üyeleri "Tecrit ve İnfaz Yasa Tasarısı'na İzin Vermeyeceğiz" pankartı açtı. Eylemde, "Tek Tip Elbise Giymeyeceğiz" ve "Devrimci Tutsaklar Teslim Alınamaz" sloganları atılarak basın açıklaması okundu.
7 Kasım günü yine Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen Halk Kültür Merkezleri’nin de desteklediği Birlik’in, bu haftaki eylem konusu “Zorunlu Çalıştırma”ydı. Saat 12.00’de başlayan eylemde yasada yer alan “zorunlu çalıştırma” maddesi hakkında açıklamalarda bulunuldu. Açıklama aralarında “Ceza İnfaz Yasası Geri Çekilsin”, “Zorunlu Çalıştırmaya Hayır”, “Tek Tip Elbise Giymeyeceğiz”, “Devrimci Tutsaklar Yalnız Değildir”, “İçerde, Dışarda Hücreleri Parçala” sloganları atıldı.
Eylemde, altında birlik imzası olan “Tecrit ve İnfaz Yasasına İzin Vermeyeceğiz” pankartı açılarak, “Zorunlu Çalıştırmaya Hayır” dövizleri taşındı. Eylemde, temsili olarak tek tip elbise giyen iki tutuklu ailesi elbiseleri çıkarıp attı. YÖK eylemine katılan bir öğrenci ile TUYAB’lı Güzel Ana, kısa bir konuşma yaptı. Eylem, Çav Bella Marşı söylenerek, alkışlarla ve 5 dakikalık sessiz oturma ile bitirildi.

YETER DAVASI’NDA REZALET
İŞKENCECİLERDEN HESAP SORULACAK

İşkenceyle katledilen Devrimci Sendikacı Süleyman Yeter'e işkence yapmaktan yargılanan polislerin davası, "zamanaşımına" uğradı. Oligarşi bir kez daha işkencecilerini ödüllendirdi, kendini korudu.
Zamanaşımına uğrayan bu davada tanıklık yapacağı, kendisine işkence yapan polisleri teşhis edeceği sırada, bu duruşmadan birkaç gün önce yine aynı polisler tarafından gözaltına alınıp katledilen Süleyman Yeter, ne ilk ne de son olacak. İşkencecilerin hukukça ödüllendirilmesi rezaletleri de...

MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ SATILAMAZ!

Mimar Sinan Üniversitesi’nin Beşiktaş kampüsünün bir bölümünün Bahçeşehir Üniversitesi’ne satılması öğrencilerin tepkisine yol açtı. Fındıklı’daki bir işhanına yerleştirilerek orada eğitim yapmaya zorlanan öğrenciler, en çok yirmi kişinin sığabileceği ofisten bozma dersliklerde elli kişi eğitim görmekte ve binanın yemekhanesi, kütüphanesi ve yangın merdiveni de bulunmamaktadır. Ödenek yetersizliğinden yakınan yönetim ise YÖK’ten aldığı 10 trilyona güvenerek Bomanti’ de 120 trilyona malolacak olan bir kampüs inşaatına başlamıştır.
Bunun üzerine Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri Beşiktaş’taki Fen Edebiyat Fakültesi önünde 4 Kasım 2004 saat 13:00’da 100 kişinin katıldığı eylemle durumu protesto etti. Eylemde “Mimar Sinan Bizimdir Sattırmayacağız” “YÖK’e Hayır” “Sermaye Defol Üniversiteler Bizimdir” sloganları atıldı. Devrimci Sosyalist öğrencilerin de yer aldığı eylem, mücadelenin yılmadan devam edeceği ve üniversitelerimize sahip çıkılacağı konuşmalarıyla son buldu.

YÖK BU YIL DA ALANLARDA PROTESTO EDİLDİ!

5 Kasım’da Beyazıt’taydık!
YÖK'ün 6 Kasım 1981'de kuruluş yıldönümünde her 6 Kasım'da olduğu gibi bu yıl da devrimci öğrenciler alanlardaydılar.
Edebiyat Fakültesi önünden başlayan yürüyüş, diğer üniversitelerden gelen katılımlarla kitleselleşerek Beyazıt Meydanı'na doğru ilerledi. Yaklaşık 600 kişiden oluşan kitle Beyazıt Meydanı'nda toplandı ve basın açıklaması okundu. Basın açıklamasından sonra Yıldız Teknik Üniversitesi'nden, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden, Mimar Sinan Üniversitesi'nden ve Marmara Üniversitesi'nden gelen arkadaşlarımızın sorunları da dinlendi. Göztepe Kampüsü'nde yapılan faşist saldırı kınanarak cevapsız kalmayacağı haykırıldı. Devrimci sosyalist öğrencilerin de yer aldığı kitle "YÖK' e Hayır", "Sermaye Defol, Üniversiteler Bizimdir", "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "F Tipi Üniversite İstemiyoruz" sloganlarıyla Beyazıt Merkez Kampüsü'ne girerek eylemi sonlandırdı.

6 Kasım’da Kızılay!...
YÖK'ü, paralı eğitimi ve soruşturmaları protesto etmek amacıyla Ankara'ya gelen, aralarında Sosyalist Barikat okurlarının da olduğu devrimci öğrenciler, sabah saatlerinden itibaren Kurtuluş Parkı'nda toplanmaya başladı. Saat 12.30'a kadar halaylar çekilerek, sloganlar atılarak kitlenin toplanması beklendi ve yürüyüş başladı. 500 kişiden oluşan kitle "YÖK, Polis, Medya Bu Abluka Dağıtılacak", "YÖK'e Hayır", "Yaşasın Devrimci Dayanışma", "Faşizme Karşı Tek Yumruk Tek Barikat" sloganlarıyla ilerledi ve Mithatpaşa Köprüsü'nde durduruldu. Polis, dağılınmadığı takdirde saldıracağı tehditinde bulundu ve devrimci iradeyi kıramayacağını bildiği için gaz bombaları ve tazyikli suyla kitleye acımasızca saldırdı. Bunun üzerine devrimci öğrenciler buna taşlarla, sopalarla, molotoflarla karşılık verdi. Geri çekilinerek caddelerde barikatlar kuruldu ve 15.00'a kadar saldırıya karşı direnildi. Sıhhiye'de toplanan faşist güruh, arkadaşlarımıza saldırarak birçok kişinin yaralanmasına neden oldu. 4000 kadar polisin görev yaptığı eylemde, polis arabaları ve bankalar da devrimci öğrencilerin hedefi oldu. 50 kişinin gözaltına alınması ve çok sayıda kişinin yaralanması sebebiyle saat 18.00'da Yüksel Caddesi'nde basın açıklaması yapılarak, "Her ne şart altında olursa olsun mücadeleye devam edileceği" haykırıldı.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE FAŞİST SALDIRI

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsünde geçtiğimiz günlerde okulun özel güvenlik birimlerinin devrimci-yurtsever öğrencilerin astıkları afişleri indirme girişimleri, devrimci öğrencilerin müdahalesiyle engellenince, bu defa sivil faşist güçlerlerle saldırdılar. 4 Kasımda Göztepe Kampüsünde 4 devrimci, yurtsever öğrencinin dövülmesiyle artan saldırılar, devrimci ve yurtsever öğrencilerin okulun dışına da taşan protestolarıyla karşılandı. Artan saldırıları püskürtmek için 5 Kasım günü okulda toplanan devrimci ve yurtsever öğrenciler, bu defa polisin kendilerine okuldaki sivil faşistleri çıkaracakları sözünü vermesi ve bunu gerçekleştirmeleri üzerine kendilerine destek için diğer kampüslerden gelen arkadaşlarını geri gönderdiler. Ancak bunu fırsat bilen sivil faşistler tekrar okula dönerek bir basın açıklaması yaptılar ve devrimcilere saldırdılar. Yaralananların olduğu saldırıdan sonra toplanan devrimci öğrenciler bir protesto gösterisi yaparak yolu trafiğe kapattılar. Sivil faşistlerin elini kolunu sallayarak ellerinde satır ve bıçaklarla okula girmesine göz yuman polis ise bu protesto gösterisine hemen saldırdı. 4 devrimci öğrencinin yaralandığı olaylarda, polis otoları taşlandı, gözaltına alınan 2 kişi daha sonra serbest bırakıldı.

KALAN (DERSİM) HALK KÜLTÜR MERKEZİ ETKİNLİKLERİ

l 7 Ekimde Mazgirt'e bağlı bir köyde yapılan düğüne gidildi, halaylar çekildi türküler söylendi, Propaganda ve ajitasyon çalışmaları yapıldı. Kültür merkezimizin amaç ve faaliyetleri hakkında sorular soruldu cevaplar verildi. Sohbetler yapıldı. Düğünde gençlerin yaptığı çalışmaya ilgi büyüktü.
l Ekim ayının belirli günlerinde kültür merkezimizin bünyesinde oluşturduğumuz 8-10 kişilik bir ekip dostlarımızın bulunduğu köylere gidip dam sıvama işini gerçekleştirdi.
l 5 Kasım’da YÖK'e karşı Liselinin Sesi, Emek Gençliği ve Özgür Gençlik tarafından organize edilen basın açıklamasına yaklaşık 150 kişi katıldı. Yeraltı çarşısında yapılan açıklamada basın metnini Liselinin Sesi’nden bir arkadaş okudu. Lisenin Sesi, eyleme 70-80 civarında kişiyle katılım sağladı. Basın açıklaması YÖK'e karşı atılan sloganlarla sona erdi.
l 9 Kasım’da ise kültür merkezimizde YÖK ile ilgili Liselinin Sesi, 40-50 civarında kişiyle YÖK üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.
l 11 Kasım’da yaklaşık 30-40 kişi ile kültür merkezimizin kuruluşundan bugüne kadarki faaliyetleri ile ilgili tartışma ve söyleyişiler yapıldı. Tartışmalarda sık sık vurgusu yapılan çalışmalarla ilgili sohbetlerin ağırlık konusu yaşama katılım, kolektif bir bilincin oturtulması için yaşamın disipline edilmesi idi. Emeğe göre sorumluluk ilkesini temel alan kültür merkezimiz çalışanları, gelişen, geliştiren, dönüşen, dönüştüren, sorgulayan kişiliğin yaratılmasında ısrarcı olacaklarını dile getirdiler.

EKİM DEVRİMİ’NİN 87. YILI ETKİNLİĞİ
“VARDIK, VARIZ, VAROLACAĞIZ” !

Ekim Devrimi, 87. yılında Kağıthane Kültür Merkezi'nde ortak yapılan bir etkinlikle kutlandı. Sosyalist Barikat, Emekçi Hareket Partisi, Kaldıraç, Maya ve Öteki İstanbul'un biraraya gelerek organize ettikleri etkinlik 7 Kasım günü yapıldı. Etkinlik, saat 14.00 sularında, saygı duruşu eşliğinde Enternasyonal'in söylenmesiyle başladı. Etkinliğin yapıldığı sahnenin üzerinde Marx, Engels ve Lenin'in resimlerinden ve Rosa Luxemburg'a ait "Vardık, Varız, Varolacağız!" sözlerinden oluşan bir pankart asılıydı. Saygı duruşunun ardından, Ekim devrimini anlatan slayt gösterisine geçildi. İlgiyle izlenen slayt gösterisinden sonra şair Ruhan Mavruk kısa bir şir dinletisi sundu. Ruhan Mavruk'un ardından "Bir Gün Bile Yaşamak" adlı romanın yazarı Orhan İyiler sahneyi aldı. Orhan İyiler, Ekim Devrimi'nin öneminden bahsederek, eşitlik, kardeşlik, özgürlük ve ekmek sloganlarının günümüzde daha çok geçerli olduğunu, öncü partinin yaratılması gerektiğini söyledi.
Daha sonra, sahneyi İşçi Evi şiir grubu aldı. İşçi Evi'nin şiir dinletisinden sonra sahneye Kartal Tiyatrosu çıktı. Nazım Hikmet'in Tanya isimli şiirini sahneleyen tiyratro grubu, oyunun sonunda "Devrim Şehitleri Ölümsüzdür" pankartı açtı.
Etkinliğe Aydos direnişine katılmış bir arkadaşın direniş hakkında bilgi vermesiyle devam edildi.
Verilen aradan sonra, Sosyalist Barikat, Emekçi Hareket Partisi, Kaldıraç, Maya, Öteki İstanbul temsilcilerinin katıldıkları panele geçildi. Panelde Ekim Devrimi'ni değerlendiren konuşmalar yapıldı. Panel, seyircilerin panelistlere soru sormasıyla devam etti. Panel bittikten sonra sahneyi Grup Yankı aldı. Grup Yankı’nın güzel dinletisinden sonra, etkinlik sona erdirildi. Etkinlikten geriye kalan en olumlu taraflardan birisi de 5 kurumun biraraya gelerek bir iş çıkarmasıydı...

 


 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul