Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

Çev: G. Alsancak

Bu sayımızda son yıllarda Maoist gerilla hareketinin ciddi şekilde atılım yaptığı ve iktidra doğru yürüdüğü Nepal’den çeviriler yayınlıyoruz. Okurlarımızın bu ülkede olup bitenler ve örgütsel yapılar üzerine bilgi sahibi olmasını önemli buluyoruz. İlk yazı, Nepal Komünist Partisi (Maoist)’in başkanı Prachanda tarafından yazılmış bir durum değerlendirmesini içeriyor. Diğeri ise yine Prachanda ile 29 Kasım 2003’te Amerikalı gazeteciler tarafından yapılmış bir röportajdır. Her iki yazı da CPN(M)’nin internet sitesinden alınmıştır.
Şüphesiz böylece manzaranın tümünü yansıtmış olmuyoruz, bunun farkındayız. Örneğin Nepal Komünist Partisi (Birleşik Marksist-Leninist)’ne ait yazıların çevirisi teknik koşullardan ötürü yetiştirilemedi. Dolayısıyla tablonun diğer uçları burada yansıtılamadı. CPN(UML)’nin Maoist harekete ilişkin iddiaları çarpıcı görünüyor, örneğin birçok üye ve sempatizanlarının maoist gerilla tarafından öldürüldüğü iddiaları da bunlar arasında. Bütün bunları Türkiye’den yorumlamak tabii ki zor ama önümüzdeki sayılarda mümkün olursa UML metinlerini yayınlamayı yine de bir görev sayıyoruz.

İdeoloji ve Temel Hedef
CPN (Maoist)’in, Nepal proletayasını politik temsilindeki rehber ilkesi Marksizm-Leninizm-Maoizm (MLM)’dir ve nihai hedefi ise sosyalizm ve komünizmdir. Parti, ilke ve amaçlarına sıkı bir biçimde bağlı olmakla beraber somut koşulların somut tahlilleri temelinde esnek tavırlar ortaya koyarak politikalarını geliştirir. Parti, ideoloji alanında amprisizm ve dogmatizme karşı kesintisiz bir mücadeleyle ilkelerin geliştirilmesine ve yaratıcı önerilere özellikle vurgu yapar.
Bu bilimsel anlayış çerçevesinde, Parti, Nepal halkının anti-feodal ve anti-emperyalist demokratik devrimine kendi rotasında liderlik edebilmek için ayrıntılı bir dizi düşünceden oluşan “Prachanda Yolu”nu sentezledi. Prachanda Yolu “21. yüzyılda Demokrasinin Gelişimi” düşüncesi ile komünist harekete yeni bir yaratıcılık ve ustalık/beceri boyutu kazandırdı. C.P.N. (Maoist) eski perspektif ile bakarak bu yaratıcılık ve zekayı anlamayan ve benimsemeyenlere açık olmayacaktır.

Politik Strateji
Parti, Nepal toplumunun tarihi, ekonomik, politik ve kültürel özelllikleri çalışması temelinde Nepal’in gelişimindeki asıl engeller olarak feodal üretim ilişkileri, emperyalist sömürü ve müdahaleleri görmektedir. Parti’nin Nepal toplumunun ancak ve ancak feodal üretim ilişkilerinden kurtulduğunda sağlanacağı ve üretici güçlerinin gelişim aşamasının ilerliyeceği konusundaki inançları sarsılmazdır. Bundan dolayı, Parti’nin temel politik stratejisi Nepal toplumunu feodalizm ve emperyalizmden burjuva demokratik devrimi aracılığıyla kurtarmaktır. Halk Savaşı’nın askeri stratejisi bu politik stratejiyi gerçekleştirmek amacını temel alır.

Politik Taktikler ve Acil Politika
Ülkedeki gücün hakim dengesi ve tüm uluslararası durumun özelliği ışığında, Parti çok esnek politik taktikler izlemektedir. Bir yuvarlak masa konferansı, bir geçiş hükümeti ve bir Seçmen Meclisi bu bağlamda Parti’nin önerdiği asgari politik taktiklerdir. Sadece Seçmen Meclisi tarafından yapılacak yeni bir anayasa Nepal halkının egemenlik hakkını gerçekten kurumsallaştırabilir. Hiç kimsenin, Nepal halkının kendi geleceğini ve kaderini tayin edebileceği böylesi yüce bir demokrasiyi reddetmesi için bir neden yoktur.
Bu esnek taktik çizgisi temelinde, Parti köhnemiş rejimle iki kez görüşme yaptı. Fakat, ikisinde de köhne rejimin politik çözümden değil komplo ve gericilik yolundan yana olduğu kanıtlandı. Seçmen Meclisi’nin yeni bir anayasa yapmak şeklindeki yüce demokratik yönteminin çürümüş rejim tarafından reddi, yalnızca köhne rejimin halka güvenmediğinin değil, aynı zamanda silahlanma, ordu ve teröre güvendiğinin de göstergesidir.
Son 53 yıldır Nepal’de yaşanan politik gelişmeler, halkın demokratik hakları karşısındaki başlıca engelin feodal monarşi olduğunu tekrar tekrar kanıtlamıştır. Halk Savaşı’nın sekiz yılı, alçak Narayanhiti Sarayı katliamları ve 4 Ekim 2002’deki gerici adımı Kral ve monarşiye karşı Nepal halkının gazap ve nefretinin doruğa ulaşmasını sağladı. Cumhuriyetçi bilincin şimdi genel kitle bilincine dönüşmesi gerçeğinden korkan sahtekar monarşi, sarayın katliamlarının kesinlikle Seçmen Meclisi önerisiyle karşıtlık içinde olmasıyla, sertleşti. Şimdi de Amerikan emperyalizmine kayıtsız şartsız itaat ederek ve onu tatmin ederek Nepal ve Nepal halkı üzerindeki terör ve soykırım yönetimini sürdürmek için yararsız girişimlerde bulunuyor.
Uluslararası topluluğu kandırmak ve feodal askeri diktatörlüğünü sürdürmek için, köhne rejim Nepal halkının büyük ve tarihsel demokratik hareketini “terörizm” olarak tanımladı. Parti, uluslararası topluluğu Güney Asya’daki hegomanyasını korumak için Amerikan emperyalizminin piyonu olarak yozlaşmış Nepal’in köhne feodal rejiminin komplocu ve yanlış propagandalarına karşı uyarıyor.
Bu bağlamda, Parti bir kere daha aşağıdaki asgari politikalar ve programlara bağlılığını açıklar:
-Parti hala, ülkede var olan krizlere geleceğe dönük acil asgari politik çözümler olarak bir konferans, bir geçiş hükümeti ve Seçmen Meclisi’nin yeni bir anayasa yapması için seçim öneriyor.
-Parti Seçmen Meclisi vasıtasıyla devletin cumhuriyetçi yapısını kurumsallaştırmak istiyor; özgür ve adil bir seçimde Nepal halkının iradesinin cumhuriyeti desteklemekten yana olacağına inanıyor.
-Ülkede iki devlet, iki ordu, iki ideolojinin var olduğu göz önünde tutulursa, Parti orduların terhis edilmesi ile uluslararası insan hakları örgütleri ve BM örgütü denetimi altında Seçmen Meclisi seçimlerinin yapılması konusunda anlaşmaya hazırdır.

-Yeni Anayasanın içeriği şöyle olacaktır:
a) Politik

Halkın tam egemenliği, seküler devlet; halkın en yüksek temsil organı olarak seçilmiş bir temsilciler meclisi, birleşmiş ulusal ordunun yeniden örgütlenmesi; kendi kaderini tayin hakları ile ulusal ve bölgesel özerkliği sağlama; anayasal değişikliklerin ya da halkın isteklerine göre iyileştirmelerin sağlanması; çok partili sistemin, periyodik seçimlerin, yetişkin oy hakkının, hukuk uygulamalarının ve basın ve ifade özgürlüğünü de kapsayan temel hakların garanti altına alınması; kadınların ve ezilen kastların özgül haklarının sağlanması vb.

b) Ekonomik
“Toprak işleyenindir” ilkesiyle toprağın adil dağıtımının yapılması için devrimci toprak refomları; kişisel ve ulusal sanayi politikası; ulusal sermayenin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi; doğal kaynakların uygun kullanımı için bütünleşmiş ulusal politikaların belirlenmesi; vb.

c) Sosyal
Rüşvete, kaçakçılara, vurgunculara katı cezalar getirecek bir mekanizma geliştirilmesi; iş bulmaya yönelik ulusal ve bilimsel eğitim sistemi geliştirilmesi; yaygın sağlık hizmeti; yoksullara, yaşlılara ve çocuklara devlet bakımının sağlanması; sömürünün, ayrımcılığın ve kadınlarla ezilen kastlara karşı hakaretin her türlüsünün ortadan kaldırılması; endüstriyel yönetime işçi katılımı ve asgari ücretin garanti altına alınması; entellektüel ve akademik özgürlük ve mesleki hakların sağlanması; feodal ve emperyalist gerici kültürün hakim olduğu her yerde demokratik ve bilimsel kültürün desteklenmesi; birleşmiş ulusal altyapı planı; herkese iş garantisi; kitle örgütlerinin ve sınıfın taleplerinin gerçekleştirilmesi; vb.

d) Dış Politika
-Panchasheel (birlikte, barış içinde var olmanın beş ilkesi) ve bir üstünlük sıralaması yapmaksızın herkesle dostane ilişkilerin desteklenmesini benimseyen bağımsız bir dış politika.
-Geçmişte yapılmış eşit olmayan tüm antlaşmaların iptali ile yeni temelde yeni antlaşma ve ittifakların kurulması
-Çin ve Hindistan ile doğal kaynakların kullanımı, ticaret, taşımacılık, vb. konularda ortak işbirliği ile ortak kâr için ekonomik politik, kültürel, tarihsel ve coğrafi ilişkilerimizin özelliğini göz önünde bulundurarak iyi komşuluk ilişkileri kurmak.
Bu acil politikaların ülkede devam eden iç savaşa, geleceğe dönük politik ve barışçıl bir çözüm için en esnek ve demokratik yöntemler olduğu açıktır. Fakat yinede halkın güven ve desteğini yitirmiş olan köhne feodal rejim emperyalizmin askeri yardımına güvenerek çıplak askeri terörü halkın üzerine salıyor. Bu bağlamda, Parti, halkın cumhuriyetçi hareketinin desteğiyle, ülke içindeki ve dışındaki demokratik güçlerin dayanışmasına büyük önem veriyor. Bu nedenle Parti duyarlı herkesi Nepal halkının demokratik hareketine güç katmaya çağırıyor.








 


 





 


 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul