Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

KAĞITHANE HALK KÜLTÜR MERKEZİ'NDE 19 ARALIK ETKİNLİĞİ

20 Ekim 2003 günü Kağıthane Halk Kültür Merkezi’nde 19 Aralık katliamı şehitlerinin anıldığı bir etkinlik düzenlendi. Günler öncesinden başlayan afişleme çalışmalarıyla yapılan hazırlık sonucunda KHKM’de bir araya gelen direnişçiler, tutsak aileleri ve avukatlar, 19 Aralık Katliamını ayrıntılarıyla anlattılar. Katılımcıların ilgiyle izlediği etkinlikte önce sözü katliamı yaşamış olan direnişçiler aldı ve katliam sırasındaki dayanışma örneklerini vurguladılar. Daha sonra söz alan tutsak aileleri, süreç boyunca dışarda yaşadıklarını katılımcılara canlı örneklerle aktardılar. Avukatlar ve insan hakları savunucularının da cezaevi gerçeğini anlattıkları etkinlikte en son olarak Alp Ata Akçayöz yoldaşın annesi Günay Akçayöz söz alarak etkinlik dolayısıyla KHKM’ye teşekkür ederek Ata’nın yoldaşları arasında bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

 

ALP ATA AKÇAYÖZ MEZARI BAŞINDA ANILDI

19 Aralık Katliamı sırasında Ümraniye zindanında katledilen Alp Ata Akçayöz Yoldaş, bu yıl da Büyükbakkalköy Mezarlığında düzenlenen bir törenle anıldı. Yoldaşlarının, annesi, eşi ve kızının da yer aldığı anma, Alp Ata’nın şahsında bütün devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Yapılan konuşmanın ardından devrimci türküler ve cephe marşı söylendi ve “Devrim Şehitleri Ölümsüzdür”, “Alp Ata Yoldaş Yaşıyor Yaşanacak”, “Ya Özgür Vatan Ya Ölüm”, sloganları atıldı. Alp Ata’nın annesinin yaptığı konuşmadan sonra anma sona erdi. Aşağıda anmada yapılan konuşma metnini yayınlıyoruz:

Sevgili yoldaşımız,
Zaman ne de çabuk geçiyor. Tam üç yıl oldu sen aramızdan ayrılalı, seni özledik sensiz elimiz kalem, dilimiz sözcük tutmuyor. Ama özlemimizi anlatmak istiyoruz. Çünkü seninle olmak mutlu ediyor dayanıklı kılıyor.
Ve bu satırları yazarken anlımızı ter göğsümüzü ateş basıyor. Çünkü seni sevmek, seni bize anlatılan o kepez oyununda görmek için neler neler vermezdik. Ama bir gün göreceğiz seni. Toprağa ektiğin tohumlar bugün toprağı çatlatıp filize döndüler. İşte bu filizler bu gün burada senin yanı başında. Şiir değil şarkı söylüyorlar ve ellerinde senin devrettiğin onurumuz, gururumuz, bayrağımızla seni görmeye geldik.
Biliyor musun senin filizlerin mevzi mevzi ilmik ilmik hayatı ve tarihimizi örmeye sana söz verdikleri gibi büyük bir azim ve inançla yürüyorlar.
Yoldaşımız geçen yıl ettiğimiz sohbetin ardından çok şey değişti, artık hayatı sarmalayan ve kucaklayan mevzilerimizi kuruyoruz. Coşkumuzda senin gülümsemen, umudumuzda senin ideallerin, dilimizde, bilincimizde yüreğimizde bizim türkümüz yürüyoruz.
Ve sen sevgili yoldaşımız bu yürüyüşümüzün sonunda yani devrim ve sosyalizm alanlarında sana filizlerimizin açtğı kızıl güllerden vereceğiz.
Seni özlüyor ve seviyoruz. Siz şehitlerimize kızıl gül vermek için yürüyoruz. Sana ve tüm yoldaşlarımıza sözümüz var.
Alp Ata Yoldaş Ölümsüzdür!
Alp Ata Yoldaş Yaşıyor Yaşanacak!
Devrim Şehitleri Ölümsüzdür
Ya Özgür Vatan Ya da Ölüm!

ADANA'DA 19 ARALIK ETKİNLİKLERİ

Aralarında Sosyalist Barikat ve diğer çevrelerin de (ESP, A. THUAY-DER, Alınteri, Kızılbayrak, Devrimci Demokrasi...) bulunduğu; İnsan Hakları Derneği "Cezaevi Komisyonu" olarak, 19 Aralık Katliamı'nın yıldönümü nedeniyle, 15 günlük eylem takvimi saptandı. Değişik içerikteki eylemlerin gerçekleştiği bu takvim;
1) 24 Kasım pazartesi günü saat 12.30'da; İHD önündeki oturma eylemi, Yaklaşık 50 kişinin katıldığı bu eylemde, 15 günlük eylem takvimi kamuoyuna bildirildi ve basın açıklaması okundu.
2) 29 Kasım cumartesi günü saat 12.30'da cezaevleriyle ilgili yeni çıkartılmaya çalışılan "Ceza İnfaz Yasası ve Özel Güvenlikli Cezaevleri"uygulamasını protesto etmek için, siyah elbiseler giyilerek, İHD önünde toplanan yaklaşık 70 kişi, slogan ve alkışlarla İnönü Parkı'na yürüyerek burada oturma eylemi gerçekleştirdi.
3) 6 Aralık cumartesi günü saat 13.00'de; İMO'da bir etkinlik düzenlendi. 19 Aralık Katliamı'yla ilgili film ve dia gösterimi yapıldı. 150 kişinin katıldığı bu etkinlikte; 19 Aralık'ın canlı tanıkları olan üç Ölüm Orucu gazisi (Mustafa Genç, Bülent Öner....)de, yaşadıklarını anlattı.
4) 18 Aralık perşembe günü saat 12.30'da, Büyük Postane önünde toplanan kitle tarafından cezaevleriyle ilgili başlatılan "kardeş mapus" kampanyası çerçevesinde devrimci tutsaklara mektup gönderildi.
5) 19 Aralık cuma günü saat 13.30'da; İHD önünde toplanan 150 kişilik kitle, çeşitli pankart, döviz ve 19 Aralık'ta şehit düşenlerin resimlerini taşıyarak, sloganlar, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde İnönü Parkı'na yürüdü. Burada, 19 Aralık ve Ö.O şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından metin okunarak, 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Eylem, büyük bir coşkuyla haykırılan sloganlar atılarak bitirildi.
6) Cezaevi Komisyonu dışında, Şakirpaşa Mahallesi'nde Sosyalist Basın'ın düzenlediği "meşaleli eylem", 50 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Ellerinde meşaleler taşıyan grup, mahallenin ana caddesinde sloganlar atarak yürüdü. Elbette eylem takvimi, coşkulu ve görkemli bir biçimde sonlandırılmalıydı. Zira, devrimci tutsaklar bir tarih yazmaktakydı ve final de buna uygun olmalıydı. Öyle de oldu...
21 Aralık'ta "miting" yapılması için emniyete başvuruldu. "Miting güvenliğinin sağlanamayacağı" gerekçelendirilmesiyle yürüyüşe izin vermeyen yetkililer, sadece alanda toplanılmasına izin vererek, bu günü geçiştirmek amacındaydılar. Bunun üzerine, Cezaevi Komisyonu olarak "fiili yürüyüş" kararlaştırdık. Sosyalist basın ve birçok DKÖ; Adana Büyükşehir Belediyesi önünde, 11.40'da toplanarak, parkartlar ve dövizler taşıyarak yürüyüşe başladı. Yaklaşık 1000 (bin) kişinin katıldığı bu yürüyüşte, sloganlar, zılgıtlar ve alkışlar caddeyi kapladı ve büyük bir coşku yaşandı. Kitle, bu coşkusunu hiç yitirmeden yürüyüşü tamamladı ve mitingin yapılacağı, Uğur Mumcu Meydanı'na ulaşıldı. "Kahrolsun Emperyalist İşgal; Yaşasın Ortadoğu Devrimci Çemberi!" pankartı arkasında yürüyen devrimci sosyalistler coşkulu sloganlarıyla alanda yerlerini aldılar. Alana gelindiğinide, sloganlar daha büyük bir coşkuyla atıldı. Miting'de 19 Aralık katliamı ve ölümüne direnişler, F-Tipi Cezaevleri'nde devrimci tutsakların direnişi öne çıktı. Ayrıca, İmralı'da yaşanan tecrit de, gündeme geldi. Eylemin içeriğine uygun sloganlar, mitinge damgasını vurdu ve coşkuyla haykırıldı. Miting boyunca, politik duruş sergilendi. Mitingte, Tertip Komitesi adına İHD yöneticisi Ali Karuç, ÇHD adına Hüseyin Kılıç, 19 Aralık Katliamı ve sürece ilişkin birer konuşma yaptılar. Konuşmalar sonrasında, halaylar çekildi ve sloganlar atılarak miting bitirildi. Polisin engelleme çabaları ve müdahalelerine rağmen, yürüyüş ve mitingde herhangi bir olay gerçekleşmedi.
Mitingin örgütleyicisi (Miting için izin başvurusu, Tertip Komitesi'nde yer alan arkadaşımız tarafından yapıldı) ve katılımcısı olarak, üzerimize düşeni yaptığımız inancındayız.
Hemen belirtelim ki; yapılan eylemler, geçen yıldan daha coşkulu ve yürüyüşler, oturma eylemleri vb. içeriğiyle sokağa yansıyan biçimdeydi....
Adana Sosyalist Barikat Temsilciliği

 
 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul