Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

devrim emekçileri...
Gine-Bissau’nun bağımsızlık mücadelesinin önderi olan Amilcar Cabral, 1921’de Cabo Verde’de doğdu. Ailesi varlıklıydı, sömürgeci Portekizlilerle ilişkileri vardı ve Cabral bu sayede kültürlü bir eğitim ortamı içinde büyüdü. Yetişme dönemini belirleyen en önemli olaylar, İkinci Paylaşım Savaşı yıllarında, savaş koşulları ile birleşen kuraklıkların yol açtığı, binlerce kişinin ölümüne yol açan kıtlık ve Faşist Portekiz birliklerinin ırkçı baskıları olmuştur. 1945 yılında Portekiz’in başkenti Lizbon’da kaydolduğu Yüksek Ziraat Okulu’nu 1951’de bitirip tarım mühendisi oldu. Öğrencilik yıllarında edebiyatla da ilgilenmeye başladı. Henüz Lizbon’dayken Centro de Estudos Africanos (Afrika Araştırmaları Merkezi) içinde ilk politik faaliyetlerine başlamıştı. Lizbon’da Portekiz Tarım İstasyonu’nda stajyer olarak çalışırken, Bissau’ya naklini yaptırdı.
Bissau’ya gelen Amilcar Cabral, kısa sürede yasal olarak politik faaliyet yürütebilmenin olanaksızlığını kavradı ve 1956’da, ülkesinin kaderini değiştirecek olan tarihsel kararını vererek, arkadaşlarıyla birlikte Partido Africano de Idependência da Guiné e Cabo Verde’yi (Gine ve Capo Verde’nin bağımsızlığı İçin Afrika Partisi-PAIGC) kurdu. PAIGC’nin hedefi, ülkenin bağımsızlığa kavuşturulması, emperyalist güçlerle yapılan tüm anlaşmaların kaldırılması ve temel üretim araçlarının kamulaştırılmasıydı. 1959 yılındaki 50 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan genel grevden sonra, 15 Kasım 1960’ta, PAIGC bir bildiriyle Portekiz’den, Portekiz Gine’si ile Cabo Verde Adalarına bağımsızlık vermesini, buradaki üslerini kaldırarak askeri gücünü çekmesini ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Elbette ki bildirinin, artan sömürgeci baskıdan başka hiçbir sonucu olmadı ve PAIGC’ın silahlı mücadele süreci de başlamış oldu. Sabotaj ve ani baskınlarla gelişen direniş, 1963’te PAIGC’nin örgütlediği bir halk ayaklanmasına dönüştü. 1964’ün başında parti, ülkenin üçte birine egemen olmuş, programına uygun tarım kooperatifleri kurarak eğitim ve sağlık alanında ilk kez toplumsal çözümleri denemeye başlamıştı. Afrika’nın neredeyse tamamına yayılan diğer direnişçi güçlerden de destek alan parti, 1966’da ülkenin yarısını kontrolü altına almıştı. Sömürgecilerin “reform” aldatmacasını reddeden parti, 1972’de hakim olduğu topraklarda genel seçimleri gerçekleştirdi ve ilk ulusal halk meclisi toplandı. Çaresizlik içinde son günlerini yaşayan sömürgeciler, içinde bulunduğu güç durumdan kurtulabilmek için devrimin önderlerini hedef almayı seçti ve Amilcar Cabral, 20 Ocak 1973 gecesi Gine Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Konarkri’de sömürgeci Caetano rejiminin ajanları tarafından katledildi. Cabral’ın düşü ölümünden kısa bir süre sonra gerçekleşti ve Ulusal Halk Meclisi 1973’te cumhuriyeti ve bağımsızlığı ilan etti. Yeni devlet, aynı yılın Kasım ayında Birleşmiş Milletler tarafından tanındı. Faşist Salazar diktatörlüğünün Nisan 1974’te yıkılmasıyla, Portekiz de yeni devleti tanıdı.
Cabral bütün hayatını, şiirle başlattığı, silahla südürdüğü mücadelesine adamış, özel hayatını, gündelik zevkleriyle aşklarını bu uğurda hiçe sayabilmiş ve mücadelesini inatla sürdürmüş bir önderdi.

(Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’nden kısaltılarak alınmıştır)

 
 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul