Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

 

Napolyon’un istilacı politikasına hayran olan Nicolas Chauvin (Şoven) adlı bir Fransız askerinin adı ile bağlı olan bir terim şovenizm. Aşırı milliyetçilik, emperyalist burjuvazinin, çeşitli ırk ve uluslara mensup halklar arasında kin, düşmanlık duygularını körüklemeye yönelik saldırganlık ideolojisi ve politikası. Bir ulusun diğerinden ya da diğerlerinden üstün olduğu, bu yüzden onu ya da onları egemenliği altına alması gerektiği savını yaygınlaştırır. Şovenizm faşizmin ideoloji ve politikasıdır. Emperyalizm çağında geniş ölçüde yaygınlaştırılmıştır. Özellikle Faşist Almanya’da resmi bir ideoloji ve politika haline getirilmiştir. Bazı kapitalist ülkelerdeki gerici ve saldırgan çevreler tarafından günümüzde de geniş ölçüde propagandası yapılmaktadır. İşçi sınıfı ve devrimci partisi, şovenist ideolojiye proletarya enternasyonalizmiyle, marksist-leninist ideolojiyle karşı çıkmaktadır.
Şovenizmin ortaya çıkışı aynı zamanda uluslaşma ile paralel bir gelişim gösterir. Ulusların oluşumu tarihi bir süreçti. Feodalizmin yenilgisi ile yakından bağlantılı olan varoluşları, ekonomi ve kültürün daha ileri gelişimini olanaklı kıldı. Ulusların oluşumu ve bunların gelişimi aynı zamanda demokrasi’nin gelişimi ile de bağlantılıydı. Halkın kafasında ulus olma bilincini ortaya çıkaran şey, kendi kaderlerini demokratik olarak kendilerinin belirlemesiydi. 1789’daki büyük Fransız Devrimi sadece Fransız feodalizminin yıkılmasına yol açmadı. Aynı zamanda Fransız ulusunu da ortaya çıkardı. Özgürlük havasıyla birlikte ulus duygusunu birlikte teneffüs ettiler. Çağdaş ulusun yaratıcısı olarak kapitalist sınıf bu tarihi oluşumda ilerici bir rol oynamıştı. Fakat aynı zamanda kapitalist sınıf olarak gelişip genişlemek istediğinden, diğer ulusları, halkları ezmeye ve sömürmeye başlamış, böylece de gerici yüzü açığa çıkmıştır. Ondokuzuncu yüzyılda kapitalizm geliştikçe, Avrupa’daki burjuva milliyetçiliğinin bu yanı daha da belirginleşti. Yirminci yüzyılda fetihler temeli üzerinde dünyayı yeniden bölüşmek için birbirleriyle kıyasıya kapışmaya başladılar. Bu arada kapitalistler bu yağmayı desteklemeye ikna etmek ve diğer emperyalist rakiplere karşı savaştırabilmek için, kendi işçilerinin beyinlerini en şoven düşüncelerle doldurdular. Öte yandan da sömürgeciliği haklı göstermek için ırkçılığı yaydılar. Ayrıca, işçilerin kendi kapitalistleriyle ortak çıkarları olduğu yolunda hayaller yarattılar. 1. Paylaşım Savaşı’na işçileri hazırlamak için şovenist duygular geliştirdiler. Oysa onların ulusallıkları da kâr hırslarına, cüzdanlarına, iktidarlarına bağlıydı ve bunlar tehdit edildiğinde yurtseverlikleri hemen bitiyordu.
Örneğin, 1871’de Paris Komünü kurulduğunda, o zaman Prusya ile savaşmakta olan Fransız burjuvazisi, devrimi bastırmak için Prusya birlikleriyle bir anlaşma yapmakta tereddüt etmedi.
1917 Ekim’inde Rus işçileri iktidarı aldığında, Rus yöneticileri savaşmakta oldukları Almanya da dahil olmak üzere on dört ülkenin müdahaleci ordularıyla ittifaka girmekten geri durmadılar. Keza İspanya halkı 1936 yılında Halk Cephesi hükümetini seçtiğinde kapitalistler ve toprak sahipleri, Nazi Almanyası’na ve İtalya’ya başvurdular. Bu süreç 2. Paylaşım Savaşı sürecinde daha da öteye gitti. Birçok ülkede, kapitalist sınıfın çoğunluğu Hitler’e satılmayı tercih etti. Fransa’da büyük şirket ve banka sahipleri, üst bürokratlar ve militaristler, Petain ve Laval’in izinden kapıyı istilacı faşizme açtılar. Aynı şey Polonya, İtalya, Finlandiya, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’da da gerçekleşti. Kendi işçi ve köylülerine Alman işgalcilerini tercih ediyorlardı.
Kapitalist sınıfın üst kesimi ilk olarak çağdaş ulusun yaratılmasına yardımcı oldu, daha sonra diğer uluslar üzerinde baskı kurma sürecinden geçti ve sonunda kendi ulusuna ihanet etti. Bugün emperyalist kapitalist sınıf, burjuva milliyetçiliğinin her iki gerici özelliğini de sergilemektedir: Diğer ulusların baskı altında tutulması ve kendi ulusuna ihanet etmeye hazır olmak.

 
 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul