Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

devrim emekçileri...

22 Ağustos 1970’te Aliağa grevi sırasında öldürülen Yapı işçileri Sendikası (YİS) genel başkanı Necmettin Giritlioğlu parti tarihinin en az bilinen değerli insanlarındandır.
1944’de Ankara’da doğan Giritlioğlu, ilk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra bir süre Devlet Tiyatroları’nın düzenlemiş olduğu kurslara katıldı ve bu kurumun çeşitli tiyatrolarında oynanan temsillerde rol aldı. 1967’de Ereğli Demir Çelik İşletmesinde soğuk haddehanesinde işçi olarak çalışmaya başladı. Bir yıl sonra Ereğli’de örgütlenme çalışmalarında bulunan DİSK’e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası’na girerek, gençlik kolu başkanlığına getirildi. Bu arada Ereğli Demir Çelik İşletmesinde örgütlü olup, toplu iş sözleşmesi yetkisine sahip Türk İş’e bağlı Türk Metal sendikasının tabanında çalışmak üzere Maden İş’ten ayrıldı.
Aynı dönemde Türkiye İşçi partisine üye olarak, Karadeniz Ereğlisi’nin ilçe örgütünün yönetim kuruluna seçildi.1969’da aynı işletmede mühendis olarak çalışan Bingöl Erdumlu ile birlikte Türk Metal sendikasının bünyesi dışında ama özellikle sendika üyelerinin bilinçlenmesine yönelik “Toplu Sözleşme ve Grev Dayanışma Komitesi”ni kuran Giritlioğlu’nun bu çabası işçiler arasında önemli bir birikime yol açtı. Aynı yıl Türk Metal Sendikası’nın Ereğli Demir Çelik İşletmesi’nde başlatıp uzlaşarak noktaladığı grevden sonra işçilerin DİSK’e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası’na geçmesinde de Giritlioğlunun bu çabası etkili oldu. 1968’de Ereğli’de açılan Vietnam sergisi bahane edilerek, polis tarafından gözaltına alındı ve ağır işkenceye maruz kaldı. Şubat 1969’da İstanbul’daki Kanlı Pazar mitingine katıldı. 1969’un sonunda Ereğli’deki işinden atılan Giritlioğlu, Ankara’ya giderek Yapı İşleri Sendikasında çalışmaya başladı. Sendika başkanı İsmet Demir’le inşaat işçilerini örgütledi.
Bu arada Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ndeki inşaat işçilerinin örgütlenmesinde çalışırken Yusuf Küpeli, Münir Aktolga ve Mahir Çayan’la tanışan Giritlioğlu, bu dönemde gerek Dev-Genç gerekse sosyalist platformda netleşmeye başlayan siyasi ayrılıklarda devrimci sosyalist hareketle birlikte yürümeye başladı. Aynı yıl YİS’in Ankara şube başkanlığına getirildi. Bu sırada örgütlenme çalışmalarını hızlandıran YİS Aliağa’daki Rafineri inşaatında önemli sayıda işçiyi kaydederek toplu sözleşme yapma yetkisi elde etmişti. Ancak bu yetkisi iptal edilerek Yapı İş’e verilince bu kez rafineride tank inşaatı yapan Çavuşoğlu-Kozanoğlu’nda çalışan işçiler adına toplu sözleşme yapma yetkisi aldı. Ardından Ankara’da şube başkanı olan Giritlioğlu İzmir’e gelerek, yapılan kongre sonucunda Yapı İşleri Sendikası’nın genel başkanlığına getirildi. Sendika grev uygulamasını 22 Ağustos 1970’te başlattı. Aynı günün sabahı rafineriye gelen Sovyet teknisyenlerine grevci işçiler tarafından içeriye girmeyecekleri bildirildi. Teknisyenler geri döndüler. Bu arada teknisyenleri getiren arabanın şöförü ile işçiler arsında çıkan tartışmaya müdahale eden Giritlioğlu, patronların adamı olan şöförün açtığı ateşle vuruldu.
Devrimci sosyalist hareketin ilk partileştiği zamanların işçi sınıfı içindeki en önemli kadrolarından olan Giritlioğlu böylece ölümsüzlüğe kavuştu. Ve bir anlamda Parti’nin ilk şehidi olarak tarihe geçti.

(Kaynak: Sosyalizm ve
Sosyal Mücadeleler Ansiklopedisi)

 
 
 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul