Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini
 
Sosyalist Barikat Bütün YAY-SAT Bayileri ve Kitapçılarda

 

Türkiye'ye Yeni Bir Yaklaşım

William Safire
New York Times/NTV-MSNBC-29/04/2003

New York Times köşe yazarı William Safire’nin gazetenin perşembe günkü sayısında yayımlanan makalesinin tam çevirisi.

Kennedy takımının eski bir sloganı şimdilerde Türk-Amerikan ilişkilerini betimliyor: “Affet ama unutma” (Forgive but don’t forget)
Türk generallerinin hatası, Amerika’nın Türkiye üslerini açmadan Irak’a müdahale edemeyeceğini sanmak oldu. Yeni başa geçmiş İslamcı Hükümetin hatası ise bu kanıya güvenip Amerikan Ordusundan Kuzey Irak’a transit geçiş için turnike parası kesebileceğini sanmak oldu.
Türk kamuoyunun hatasına gelince, Iraklı Kürtlerin Türkiye’den toprak kopararak bağımsız Kürt devletini kuracakları paranoyasına kendilerini kaptırmak oldu. Bu yanılgı, Türk kamuoyunu, eğer Kürtler Kerkük kentine girerse Türkiye’nin anında müdahale edeceği tehdidine inandırdı.
ABD kendince hatası ise Türklerin uzun yıllar komünizme karşı verdiği desteğe güvenerek, bölgedeki diktatörü altetmede de aynı desteği vereceğini sanmak oldu ki, bu Ankara’nın politik amatörler tarafından yönetildiğini kavrayamamaktır.
Sonuç: Türkler orada kendi başlarına kaldılar; muzaffer koalisyon güçleri petrol zengini güney komşularını yeniden inşa ederken elleri boş ceplerinde...
Geçen gün Türk işadamlarını temsilen bir grup, Pentagon’a gidereken yolda New York Times’ın Washington bürosuna uğradılar. Topu bana atarak, “Sizi Türkiye’nin en iyi dostu olarak bilirdik; sizin yazılarınızı derneğimizin gazetesinde hep yayımlardık. şimdi Türkiye’nin içinden geçtiği siyasi değişimler çerçevesinde bir iki ufak, bizim de pişmanlık duyduğumuz yanlış anlaşmalar olmuşsa ne var bunda, bu aramızdaki herşeyin bittiği anlamına mı geliyor? Bilirsiniz biz ulusça özür dilemeyi kendimize yediremeyiz, ancak Türkiye gibi müslüman ve laik bir ülkeyle çalışmak Amerika’nın asli çıkarınadır.”
Açıkça dile getirilmeyen en önemli sav şudur: “Bizim böyle büyük bir ordumuz var, Patton tankları, İsrail tarafından modernize edilen F-5 savaş uçakları... Ve bu ordu halen güvenlik gücü olmayan Irak’ın yanı başında atıl vaziyette durmakta. Kısaca, Türkiye’nin hala Amerika’ya askeri olarak yardım edebileceği noktalar var.
Ben bu açık sözlü ve içtenliğine inandığım Türk heyete şunu söyledim: “bizim” İsrailli dostlarımız aylardır “bize” Türkiye’ye arka çıkmam için bastırıyorlar, ancak her hareketin bir getirisi bir sonucu vardır ve buna katlanılmalıdır. Türkiye ile kaldığımız yerden, aynı iştahla işlerimize devam edebileceğimizi sanmıyorum.
şahsen Bush Hükümetinin Türkiye’ye nasıl bir yaklaşım içinde olacağını kestiremiyorum, ama benim kişisel fikrim şöyle:
Birinci olarak; Türkiye’nin önde gelen kalemleri Türk kamuoyunu Kürtlerin ayrılıkçı idealleri olduğuna dair temelsiz kanıyı yıkmalılar. Herşeyden önce Kuzey Irak’a müdahale etmek gibi ateşe barutla gitme söylemi terkedilmeli. Ülke içinde Kürt kültürüne ve diline yapılan baskı ve zorlamalardan vazgeçilmeli.
Diğer yandan, ABD’nin, Federal Irak’ın Kuzey Irak otonom bölgesinde demokratik Barzani-Talabani güçleriyle işbirliğimizin süreceği konusunda Türkleri ikna etmesi gerekiyor. Buna PKK teröristlerinin yakalanması ve hapse konması da dahil. ABD’nin acilen bölgede Kürtlerin ve Türkmen azınlığın Saddam tarafından kamulaştırılan arazilerinin yeniden tahsisi için mahkemeler oluşturması gerekiyor.
Buna karşılık Türkiye de 4000 kişilik bir özel timi, Güney Irak’a Polonya Ordusunun altında çalışmak üzere göndermesi gerekiyor. Belki ilk başta bunu Araplar pek de hoş karşılamayabilirler ama biliyoruz ki Türk Güçleri Bosna ve Afganistan’da kendilerini kanıtladılar.
Koalisyon Güçleri Ankara’nın bu teklifini kabul etmeliler; bunun için bizim ahmakça Rusya’ya Saddam’ın borçlarının karşılanmasına yönelik önerdiğimiz Irak’ın petrol gelirlerinden bir parça da bu Türk Gücünün masraflarını karşılayabilir.
Sonrasını zaten ekonomik güçlere bırakmak lazım. “Serbest piyasa ekonomisi benimsemiş demoratik bir Irak zaten Türkiye için çok büyük bir kazanç olacaktır” diye özetliyor, büromun bulunduğu Potomac nehrinin karşı kıyısından bir yetkili.
Wilsoncu şahinler Türkiye’ye hem diplomatik olarak yerinde hem de politik olarak gerçekçi bir mesaj veriyor. “Affet ama unutma!” Ganimetler önce bize savaşta arka çıkan yanımızda bize destek veren uluslara akacak, ama biz, savaşta desteğini esirgeyen uluslara da ceza kesecek kadar kindar da değiliz, pek tabii bunun da bize bir getirisi olursa.


 
 

 

sbarikat@hotmail.com
barikat@barikat-lar.de
Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Çakırağa Mah. Abdüllatif Paşa Sk. 4/5 Aksaray-İstanbul
Telefon/Faks: (0212) 632 23 19
Adana Büro: Ali Münüf Cad. Büyük Adana İş Hanı Kat: 4/29 Adana
Tel-Fax: 0322 352 17 92