Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini
 
Sosyalist Barikat Bütün YAY-SAT Bayileri ve Kitapçılarda

 

 

Nakliyat-İş Sendikası 1976 yılında tekel depo işçileri tarafından kurulmuş ve nakliyat ambarları işçileriyle de sınıf mücadelesindeki onurlu yerini almış ve nakliyat ambarlarını bu süreçte efsane sayılacak bir dövüşkenlik, beceri ve kararlıkla örgütlemiştir.
Bu örgütlülük, 12 Eylül faşizmi Nakliyat-İş'in faaliyetlerini durdurunca Türk-İş'e bağlı Tümtis sendikasına emanet edilmiştir. Tümtis bu örgütlülüğün üzerine birşey koyamamıştır.
1992'de DİSK'le birlikte yeniden sendikal hayata dönen Nakliyat-İş, üyelerinin Tümtis'te örgütlü olmasından, 12 Eylül faşist yasalarının sendikal mücadeleye getirdiği engellerden dolayı ve sendikal rekabeti önlemek için Tümtis'le birleşmeyi gündeme getirir. Yapılan birleşme genel kurulunda kapsayıcılıktan uzak bir sonuç alındığından birleşme gerçekleşmez. Mahkeme kararıyla tüzel kişiliğini yeniden kazanan Nakliyat-İş kısıtlı imkanlarla örgütlenmeye başlamıştır.
Bu süreçten sonra Aras Kargo örgütlenmesi başlamıştır. Aras Kargo işçileri önce Tümtis'e giderek örgütlenmek isterler. Tümtis yönetimi biraz da Yurtiçi Kargo yenilgisinin etkisiyle ve kargolarda örgütlenmenin zorluğu gerekçesiyle işçileri geri çevirir. Böylece işçiler Nakliyat-İş sendikasında örgütlenirler.
Gerek örgütlenme sırasında ve gerekse direniş ve işgal sonrası yangından mal kaçırma mantığıyla işçilerin geri yönlerini, zaaflarını kullanarak direnişi işveren cephesinden koparıp sendika yönetimine yönelten, mevcut potansiyeli sendika yönetimini ele geçirmek için bir araç olarak kullanan bir grup insan direnişin en kritik döneminde işçileri kullanarak erken genel kurul dayatmışlardır. Bizler bu tutuma karşı çıkarak direnişi başarıya ulaştıracak çalışmalara yöneltmeye çalıştık. Bu noktada bir saflaşma yaşandı. Genel kurul çalışmaları direnişi gölgelemiştir. Genel kurul kararından sonra üye-delege listesi üzerinde aynı tutumlar sürdürülerek oy hakkını sadece mücadele eden işçiler" kullanabilir mantığı dayatılmıştır.
Genel kurul salonunda "mücadele eden işçiler"in ne anlama geldiğini gördük. Şöyle ki; bütün aile efradıyla gelmiş insanlar, koltuklarda uyuyan çocuklar ve eşlerinin yanında getirilmiş "oy verecekmişim" diyen kadınlar... Evet bu durumda onlarca insan vardı salonda. Hatta kamu sendikalarından tanıdığımız insanlar.
İşte bu tabloda yapılan genel kurul konuşmalarında olmayan Nakliyat-İş yönetimi sarı sendikacılıkla, Tümtis ise sarı-gangster sendikacılıkla suçlanarak düşman ilan edildi. Hemde daha dün Tümtis'te şube başkanlığı yapmış, şube sekreterliği yapmış ve birleşme genel kurulunda sarı sendikacılıkla suçladıkları insanlarla aynı listeden aday olmuş kişiler tarafından.
Bu durum sözü edilen çevrenin asıl kaygısının ne olduğunu göstermesi açısından ibret vericidir.
Herşeye rağmen genel kurul öncesi ortak çalışma, kapsayıcı bir sendikal birlik önerildi. Bu teklif sözü edilen dar gurupçu çevre tarafından reddedildi.
Değindiğimiz bu olgular ışığında; "ne pahasına olursa olsun" mantığıyla yönetime gelenlerin mevcut olumsuz koşulları aşacak bileşimde ve sendikal anlayışta olmadıkları, dar-sekter, dayatmacı başka öneri ve eğilimlere tahammül yeteneğinden yoksun bu arkadaşların, demokratik bir sendika ortamı sağlayamayacakları nedeniyle bizler devrimci sınıf sendikaları yaratma mücadelesinde, ki bir kısım direnişçi işçi, üyesi olduğumuz Nakliyat-iş'ten istifa ediyoruz. Bu istifalar Nakliyat-İş'in tüzel kişiliğine değil, oluşan yeni yönetim kuruluna protestolardır.

BİR GRUP İSTANBUL ARAS KARGO DİRENİŞÇİSİ

 

 

 

 

 

sbarikat@hotmail.com
barikat@barikat-lar.de
Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Çakırağa Mah. Abdüllatif Paşa Sk. 4/5 Aksaray-İstanbul
Telefon/Faks: (0212) 632 23 19