Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

devrim emekçileri...

Onu belirli kalıplar içine hapsetmek için saptama yapmayacağız, bu onu öldürmek olurdu. Onu böylece, taslak halinde bırakalım, kesinlikle tanımlanmış olmayan toplumsal ve ekonomik ideolojisine katı sınırlar koymayalım. Yalnızca bu kurtuluş savaşında Camilo ile kıyaslanabilecek bir başka asker bulunmadığını hatırlatalım. Kusursuz devrimci, halk adamı, Küba ulusunun kendisi için yaptığı bu devrimin sanatçısı olarak, ruhu yorgunluk ya da yılgınlığın en küçük gölgesinin bile ne olduğunu bilmedi. Gerillacı Camilo günlük evrimin sürekli öğesidir, şunu ya da bunu “Camilo’ya özgü bir şeyi” yapandır, Küba devrimine kesin ve silinmez izini bırakandır, bütün gerçekleşmeyenler ve bütün gelecek olanların kalplerinde yaşayandır. Sürekli ve ölümsüz yenilenişi içinde, Camilo halkın bir benzeridir. (Che Guevara Savaş Anıları)
Küba devriminin öncülerinden olan Camilo devrimci yaşantısına genç yaşlarda Batista diktatörlüğüne karşı üniversite öğrencilerinin yürütüğü protesto eylemlerine katılarak başlamıştır. Bu eylemlerin birinde yaralanmıştır. Sürekli farklı arayışlar içerisinde olan Camilo Meksika’da Fidel Castro’nun etrafında oluşturulan 26 Temmuz hareketine katılmış ve orada İspanya İç Savaşı’na katılmış olan General Alberto Bayo’dan gerilla eğitimi almışlardır.
25 Kasım 1956’da aralarında Che Guevara, Fidel, Raul Castro ve Camilo’nun bulunduğu 82 devrimci Meksikanın Tuxpen limanından Kübaya devrim bayrağını yükseltmek için yola çıktılar. Çaktışmalarla ve bir okadar zor koşullarda yapılan bu yolculuk bittiğinde 82 kişiden 12 kişi kalmıştı ve Sierra Maestraya ilk ulaşan gerilla grubunun içinde Camilo’da vardı. Gerilla yaşamı sürecinde yeteneği göstermiş olan Camilo daha sonraları Fidel’in komutası altında “Jose Marti” Birinci Gerilla Kolu adını alacak olan gerilla birliğinde teğmen rütbesine yükselir. (Camilo yarattığı renkli savaş yöntemleriyle kendini kanıtlamış gerçek bir gerillacı olarak “öncülerin kralı” lakabı ile anılmaya başlanmıştır. (Che Guevara, Savaş Anıları)
Devrim yapıldıktan sonra Camilo artık büyük devrim liderlerinden biriydi ve Havanaya bir gerilla birliğinin kumandanı olarak girdi.
Devrimden 10 ay sonra Ekim 1959’da karşı devrimcilerden yana olan Hurbert Matosun yaratmak istediği kargaşayı bastırma ve Matosu tutuklama görevi Camilo’ya verilir. Camilo kötü hava şartlarına rağmen yola çıkar ve ihanetcileri teslim alır. Fakat Havanaya yine uçakla dönen Camilo kötü hava koşullarından dolayı uçak düşer. Hayatı dolu dolu yaşayan ve devrim için hiç bir şeyden ödün vermeyen Camilo öldüğünde 27 yaşındaydı.

 

 

 
 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul