Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

58. Sayı - Mart 2008

Bu yıl İstanbul’da 8 Mart kutlamaları, Çağlayan’daki ulusalcı gösteriyi saymazsak eğer yine iki ayrı miting halinde yapıldı. 8 Mart günü Kadıköy’de yapılan ve DTP, EKD, SDP, DİSK, KESK, EMEP, Küresel Eylem Grubu, Halkevci Kadınlar, Öğrenci Kolektifleri ve diğer yapılar tarafından gerçekleştirilirken, 9 Mart 2008 Pazar günü ise aynı yerde devrimci yapılar bir araya geldiler. 9 Mart mitinginde düzen tarafından aşağılanan, meta haline getirilen, cinsel obje olarak gösterilen kadın portresine inat; mücadele eden, barikatlarda çarpışan gerçek ve haklı bir tablo çizildi.
Saat 14.00’de Tepe Nautilius’ta bir araya gelen emekçi kadınlar, 15.00’te yürüyüşe geçerek Kadıköy Meydanı’nda bir araya geldiler. Alanda bir araya gelen Halk Kültür Merkezleri Emekçi Kadınları, BDSP, Belediye-İş 2 No’lu Şube, BES 1 No’lu Şube, ÇHD İstanbul Şubesi, DKH, Devrimci Hareket, Divriği Kültür Derneği, HÖC, Kaldıraç, Partizan, Pir Sultan Abdal Der. İstanbul Şubeleri, PDD, Yurtsever Cephe Emekçi Kadınları, TKP’nin yanı sıra TİB-DER, Tuzla Deri-İş, Türk-İş Şubeleri Kadınları Platformu, Köz Gazetesi, Devrimci Komünistler, ODAK, TUDEF, GENÇ-SEN’li Kadınlar, KESK’li Kadınlar’da mitingde yerlerini aldılar.
Halk Kültür Merkezleri Emekçi Kadınları ise gerçekleştirdikleri bir dizi çalışmanın ardından 9 Mart’a katıldılar. Devrimci Sosyalist Gençlik de alanda HKM Emekçi Kadınları ile birlikteydiler.
Alana girildikten sonrasında Didar’lar, Sabo’lar, Clara’lar, Zilan’lar, Tanya’lar için platformdan yapılan “Ellerimizde resmini taşıdığımız bütün onurlu kadınlar için!” çağrısıyla bütün devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.
Saygı duruşunun hemen ardından, hazırlanan ortak metni Zeycan Balcı okurken “Emperyalist ve İşbirlikçilerine karşı olduğumuz için alanlardayız…Sosyal yıkım politikalarına karşı alanlardayız, SSGSS yasasına karşı olduğumuz için alanlardayız…”dedi. Sosyal yaşamı, sağlık hakkını gasp eden yasaların kadınların yaşamını ne kadar olumsuz etkilediği üzerine de vurgu yapıldı. Ortak metinde kadınlar ancak ve ancak sokağa çıkarak özgürleşebileceği belirtilirken, “Tıpkı Novamed’de direnen TEKEL’de fabrikasını kararlılıkla savunan, Mersin Serbest Bölge’de hakları için direnen binlerce kadın gibi! Tıpkı işgalcilere boyun eğmeyen Irak’lı, Filistin’li kadınlar gibi… Tıpkı imha ve inkar politikalarına direnen Kürt kadınları gibi… Tıpkı hayatın her alanında direnen devrimci kadınlar gibi” denildi. Mitingte Yasemin Göksu kadınlar için türküler söylerken sahneden inmeden önce yaptığı konuşmasında, “Egemen sınıfların kadına biçtiği rol dayatmacı zihniyetin eseridir, bunu ancak kadınlar kırabilir” dedi.
Şair Ruhan Mavruk kısa bir konuşma yaparken “Cumartesi Anneleri Denizi” şiirini bütün kadınlar için okudu. Son olarak Grup Yorum sahneye çıkarak “Dünya kadınlar günü değil, dünya emekçi kadınlar günü. Bütün kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun, kadınların mücadele günü kutlu olsun!”diyerek dinletilerine başladılar. Grup Yorum’un sahneye çıkmasıyla el ele, kol kola halaylar çekildi. Bütün türkülere, halaylara kitleler coşkuyla eşlik etti. Yaklaşık 17.00 civarında son bulan miting, “Her Gün Kavga, Her Gün 8 Mart” sloganlarıyla bitirildi.

Antakya’da 8 Mart
Antakya’da 8 Mart, 8 Mart 2008 Cumartesi günü Antakya Ulus Meydanı’nda bir araya gelen Alınteri, Partizan, DGH, HKM, HÖC’lü Kadınlar Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü coşkulu bir şekilde kutladı. Kutlama, basın metninin okunmasıyla başladı. 8 Mart’ın tarihçesinin anlatıldığı basın metninde, kapitalizmin yarattığı cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye karşı, sokaklarda mücadeleyi yükseltmek gerektiği vurgusu yapıldı.
“Kurtuluş Yok Tek Başına ya Hep Beraber ya Hiçbirimiz”, “8 Mart Kızıldır Kızıl Kalacak”, “Yaşasın Devrimci Dayanışma”, “Devrime Meşale Bizim Kadınlarımız” sloganlarının atıldığı açıklamada şiirler okunurken, skeç gösterimi yapıldı. Müzik dinletisinin ardından halayların çekilmesiyle 8 Mart kutlaması son buldu

Dersim'de 8 Mart
Dersim'de 8 Mart çoşkulu bir kutlandı. 8 Mart 2008 Cumartesi günü saat 11.30'da Demir Oluk virajında bir araya gelen kurumlar (HKM, HÖC'lü KADINLAR, PARTİZAN, EKD, DHP ve EMEP) sloganlar eşliğinde Kışla Meydanı’na doğru hareket ettiler. HKM "Kadının Kurtuluşu Devrimde ve Sosyalizmde" pankartıyla kortejde yerini aldı. Yürüyüş esnasında "8 Mart Kızıldır Kızıl Kalacak", "Devrime Meşale Bizim Kadınlarımız", "Jın Jiyan Azadi", "Biji Bratiya Gelan", "Ortadoğu Hakları Sıklaştırın Safları", "Yaşasın 8 Mart", "Deniz, İbo, Çayan Savaşa Devam" ve "Mahir, Hüseyin, Ulaş Kurtuluşa Kadar Savaş" sloganlarıyla miting alanına gelindi. Kadınlı-erkekli halaylar çekildi. Tüm devrim sosyalizm ve ulusal kurtuluş mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından kurumlar birer konuşma yaptılar. HKM adına konuşan kadın yoldaşımız, “Emperyalist gerici savaşların, sömürü ve zulmün daha çok kadınları vurduğu, yoksulluk ve sefalet içine çekilerek, cinsel meta olarak kullanıldığı koşullarda dünya emekçi kadınların birlik dayanışma ve mücadele günü olan 8 Martı kutluyoruz” dedi. “İslami hareketin kadınlara sunduğu tek şey kölelikten başka hiçbir şey değildir. İslami hareket bir gün olsun emekçi kadınların sorunlarıyla ilgilenmiş değildir” diyen yoldaşımız, “bir tarihsel çağın değişimi her zaman kadının özgürlüğüne doğru ilerleme oranıyla belirlenir. Çünkü burada kadın-erkekle, zayıfın-kuvvetiyle ilişkisine insanı doğanın kabalığına karşı yenilgisi en açık biçimde görülür. Kadının kurtuluş derecesi genel kurtuluşun öncüsüdür” diye devam etti,
“8 Mart, köyleri yıkılmış, kentlerin varoşlarına sürülmüş, özgürce kendi kaderlerini tayin hakkı gasp edilmiş ve buna rağmen direnmekte olan Kürt kadınlarının günüdür" vurgusu yapılan konuşmalardan sonra, davul-zurna eşliğinde çekilen halaylarla ve Grup Umuda Türkü'nün seslendirdiği türkülerle miting sonlandı.

ÇUKUROVA’DA 8 MART
8 Mart dünya emekçi kadınlar günü çukurova bölgesinde de Adana ve Mersin’de yapılan eylemlerle kutlandı.

MERSİN
Mersin’de devlet hastanesi önünden saat 10.00’de başlayan eyleme ÇHKM de destek verdi. Eyleme devrimci sosyalistler “Cinsel Sınıfsal Ulusal Sömürüye Karşı Mücadeleye” yazılı ÇHKM ve DSG pankartı ile katıldı.. Metropol miting alanına sloganlar eşliğinde yürüyen kitle miting alanına girdikten sonra yapılan konuşmalarda 8 Mart’ın tarihi ve önemi vurgulandı. Eylemde sık sık “Kadının Kurtuluşu Devrimde Sosyalizmde, Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz, Kadın Erkek Elele Mücadeleye” sloganları atıldı.

ADANA
Adana’da ise Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHP, HÖC, Partizan ve SSH’nin oluşturduğu Devrimci 8 Mart Platformu 5 Ocak meydanından İnönü Parkı’na kadar fiili yürüyüş yaptı. Saat 18.00 da meşaleler ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen kitle parka geldiğinde platform adına yapılan açıklamada tüm emekçi kadınlar mücadeleye çağrıldı. Açıklamanın ardından Grup Diyar bir dinleti verdi. Daha sonra Adana Gençlik Derneği Müzik Grubu sahne aldı. Çekilen halayların ardından eyleme son verildi. Eylema ayrıca MB Platformu ve Halkevi de katıldı. Eylemde sık sık “Cinsel Sınıfsal Ulusal Sömürüye Son, Yaşasın Devrim ve Sosyalizm”sloganları haykırıldı..
ADANA’DA KADIN PANELİ
Bu arada 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Yaklaşırken ÇHKM Kadın Komisyonu, “YAŞAMDA KADIN” adı altında bir panel düzenledi. 1 Mart günü saat 14.00 de devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşen tüm devrimciler için saygı duruuşu ile başlayan panele konuşmacı olarak ÇHKM Kadın Komisyonu sözcüsü Gönül YOLCU, Eğitim Sen emekçisi Emine SONCU ve DTP kadın kollarından Şükran SİNCAR katıldı. Yapılan konuşmalarda ağırlıklı olarak savaş ve kadın, kadın ve çalışma yaşamı konularına vurgu yapıldı. Panelin ikinci bölümünde söyleşiye geçildi. Tam bir sohbet havasında süren etkinliğin bu bölümünde ortak düşünce kadınların kendi kurtuluşu için mücadele etmesi oldu.

 


 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Çakırağa Mah. Abdüllatif Paşa Sk. 4/5 Aksaray-İstanbul
0212 632 23 19