Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

34. Sayı - Ekim 2005

Gecekondu yıkımlarına karşı mücadele sürecinin önemli direniş ayaklarından olan Gülsuyu/Gülensu bölgesindeki durumla ilgili olarak Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu’ndan Erdoğan ile söyleştik. Gösterdiği duyarlık için kendisine teşekkür ediyoruz.

Sosyalist Barikat: Plandan nasıl haberdar olduğunuzu kısaca anlatırmısınız.
Yanıt: 10 Eylül 2004 tarihinde mahalle muhtarlığına Maltepe Belediyesi’nden E-5 Kuzeyi NAZIM İMAR PLANI hakkında görüşme için yazı geldi. Muhtarlık bu yazıların içeriğini öğrenmek amacıyla çeşitli mühendis arkadaşlarla ve Gülsuyu/Gülensu Güzelleştirme Derneği ile iştisare yaptı. Anadolu Kıraathenesi’nde halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. 19 Eylül 2004’te 1000 kişilik bir katılımla (çoğunluk dışarıda kaldı) ilk toplantıyı gerçekleştirdik.

SB: Plan mahallenize neyi dayatıyor?
Y: Bu plan asıl olarak mahalleye kentsel donatı alanları koymak amacıyla değil, zeminin dayanıklılığı ve olağanüstü manzarasıyla ve aynı zamanda çevre merkez ilçelere yakınlığıyla rantçıların iştahını kabartıyor. Burada şunu da söyleyebilirim yıllardır en küçük bir hizmeti dahi mahalleye veremeyen belediyenin milyonlarca dolarlık yatırım yapması beklenemez. Mahallenin sadece kültürel ve sosyal yapısı değil, demokratik ve ekonomik yapısını da değiştirmeyi öngörüyor. Konut yoğunluğu, maksimum 250 kişi hektar başına düşecek şekilde planlanıyor. 70 bine yakın mahalle nüfusunun 30-35 bin kişinin de yeni yapılacak villa tipi konutlarda ekonomik sebeplerden dolayı satın alamayacak veya kiralayamayacakları gözönüne alındığında mahallenin tamamının başka yerlere sürülmesi sözkonusu.

SB: Plana Karşı Nasıl Bir Mücadele Geliştirdiniz?
Y: İlk etapta bu sorunun tek başına muhtarlık ve dernekle çözülecek bir sorun olmadığını anladık. Bu bilinçle önce yöre dernekleri ve DKÖ’yle ilişkiye geçtik. Daha sonra siyasi parti ve dergi çevrelerimizi de davet ederek bu sorunu ortaklaştırmaya çalıştık. Kısa vadede işin hem hukuksal tarafını hem de teknik tarafını örecek bir komisyon oluşturduk. Harita Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) İnşaat Mühendisleri Odası ve Avukatlarla düğün salonu toplantılarıyla halkı bu sürecin içine kattık. Planın askıdan iniş tarihene kadar 10 günlük bir süreç içinde 6000’e yakın itiraz dilekçesini örgütlemeyi başardık. Planın askıdan inip 60 günlük süre için dava açılması sürecinide zamanında yakalayarak 32 dava 350-400 eve tekabül eden bir ortaklaşma üzerinden oluştu. Bunları yaparken bir Maltepe Belediyesi önünde biri de Büyükşehir Belediyesinin önü olmak üzere iki basın açıklaması, 10 bini aşan imza toplanarak belediyeye teslim edildi. Bu çalışmalarımızın sonucu E-5 kuzeyi Nazım İmar Planı değiştirilerek yerine KENTSEL YENİLEME adı altında 13-07-2005 tarihinde askıya çıkarak yeniden karşı bir manevra geliştirildi. Yeni planın askıya çıkmasıyla eski tecrübelerimize dayanarak aynı gün içerisinde Merter Planlama Müdürlüğü’nden aldık. Bizim için eski süreç yeniden başlamış oldu.

SB: Yeni Planın İçeriği Ne, Neyi Hedefliyor?
Y: Bu planın daha sinsi ve tehlikeli bir içeriğe sahip olduğunu öğrendik. Sürecin başından beri bizimle birlikte mücadele eden İnşaat Mühendislerini ve Şehir Planlamacı arkadaşları çağırarak yeni planın açılımını öğrendik.
Bu planda daha önceki plandaki Kentsel donatı alanlarını kaldırarak bütün bölgenin kentsel yenileme kapsamına alındığını öğrendik. Aynı hızla 4000’e yakın itiraz dilekçesini hane bazında Büyükşehir Belediyesi’ne yönlendirerek itirazlarımızı yaptık.

SB: Yaptığınız Çalışmaları Bize Anlatır mısınız?
Y: Bölgemiz Gülsuyu ve Gülensu olmak üzere iki mahalleden oluşuyor. 2000 nüfus sayımına göre Gülsuyu Mahallesi’nde 75 sokak, 7 cadde, 2102 bina, 16,463 nüfus; Gülensu Mahallesi 62 sokak, 6 cadde, 2282 bina 14698 nüfusa sahip olup 1960’lı yıllarda kurulan birinci kuşak gecekondu bölgesidir. Daha çok göçü Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden alıp yoğunlukla emekçilerin yaşadığı bir profile sahip. 1970 ve 80’li yıllarda devrimcilerin örgütlü çalışmasıyla düzene muhalif, kendi kültürünü oluşturmuş bir mahalledir. Bu çalışmaları yaparken bu günden yarına kalıcı ve bundan sonraki çalışmaları da destekleyerek bir mahalle envanter çalışmasını başlatmayı hedefledik. Bunun için mahallemizin bina sayısını, nüfus yoğunluğunu, ekonomik yapısını, teknolojiden ne kadar faydalandığını ölçebilecek bir anket çalışmasını hedefledik. 50’ye yakın kahve toplantısı yaptık. Bu toplantılarda sokak temsilcilerini oluşturmaya çalıştık. Oluşturulan temsilciler üzerinden mahalle komisyonu oluşturarak mahallede yapılan bütün çalışmaların devrimciler ve halkın destekleyeceği bir oluşumu hedefledik.

SB: Bu Çalışmaların Geri Dönüşü Nasıl Oldu?
Y: Sol açısından bütün çalışmalarla ortak çalışma refleksi yakaladık. Bu çalışmalar sadece muhtar ve derneğin değil, siyasi parti ve dergi çevreleriyle halkın birleştiğinde neler yapabileceğimizi sergiledik. Belediye açısından Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeye baskısı sonucu belediyenin bizimle muhatap olmasını sağladık. Bu sayede bundan sonraki planlama sürecine bizde komisyon olarak dahil olmayı başardık. Şu an bu aşamadayız.

SB: Mahalle Çalışmalarını İstanbul Genelinde Merkezileştirmeyi Düşünüyor musunuz?
Y: Şüphesiz bu spontane direnişler bir saman alevi gibi parlayıp sönüyor. Bizler emekçi mahallelerde birleşmeden ve merkezi bir bütünlük sağlayamazsak ki bu bütünlük basit anlamda sadece emekçi halkın değil, muhalif akademisyenlerin, mimar, mühendis, şehir planlamacıların ve hukukçuların katılımıyla, profesyonel donanımla alternatif bir sürecinde yaratılabileceği merkezi oluşturamazsak yenilgimiz kaçınılmaz olacaktır. Son olarak 2 Ekim Pazar günü yapılan toplantıyı çok anlamlı buluyoruz. Burada merkezi bir birliktelik yaratabilirsek emekçilerin İstanbul’unu da yaratabileceğiz.

 

 


 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul