Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

31. Sayı - Temmuz 2005

Dersim’de MKP Şehitleri Sonsuzluğa Uğurlandı...

16 Haziran 2005 günü, Ovacık Mercan Vadisinde şehit olan 17. devrimciden Cafer Cangöz, Aydın Hanbayat, Ali Rıza Sabur, Taylan Yıldız, Ahmet Pektaş, Dersim Cem Evi’nde yapılan törenle Atatürk Mahallesi Belediye Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cemevi morgundan kızıl bayraklara sarılı olarak çıkarılan 5 yoldaşın cenazesi omuzlara alınarak mezarlığa doğru yola çıkıldı.
Halk Kültür Merkezi’nin de aralarında olduğu devrimci kurumlar, sendikalar, demokratik kitle örgütleri tarafından hep bir ağızdan katliam kınayan sıloganlar atıldı, marşlar okundu. Daha sonra cenazeler kalabalık bir konvoy eşliğinde Atatürk Mahallesi Mezarlığı’na götürüldü. Mezarlıkta MKP’nin katliama ilişkin gönderdiği açıklama okundu. Konuşmaların ardından marşlar ve sıloganlarla MKP’li yoldaşlar sonsuzluğa uğurlandı.
Ayrıca şehit düşen Ökkeş Karaoğlu, Muş’un Varto ilçesine bağlı Onpınar köyünde, Binali Güler, İzmir’in Kaynaklar Mezarlığı’nda, Okan Ünsal ve Berna Ünsal, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda, Kenan Çakıcı ise Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’nda düzenlenen törenlerle toprağa verildi.


Gazi’de cenaze töreni; MKP ŞEHİTLERİ ÖLÜMSÜZDÜR
20 Haziran 2005 Pazartesi günü Dersimin Mercan ovasında katledilen MKP'li yoldaşlardan Çağdaş CAN ve Cemal ÇAKMAK'ın cenazeleri Gazi Cemevinden kaldırıldı. Kinin, öfkenin hakim olduğu cenazede sıksık intikam yeminleri içildi. Cenazeler Cemevi’nden alınıp omuzlarda Cebeci mezarlığına doğru yola çıkıldı. Gazi Karakolu önünde geçerken kitlenin öfkesi sloganlara yansıyordu. Cebeci mezarlığına gidecek olan kitleyi bekleyen otübüslere kadar yüründü. yürüyüş sırasında, "Katil Devlet Halka Hesap Verecek" "MKP Şehitleri Ölümsüzdür" "Devrim Şehitleri Ölümsüzdür" "Önderimiz İbo Savaşıyor TİKKO" sloganları atıldı. Aynı zamanda bütün kitle tarafından devrimci marşlar okundu. Halk devrim şehitlerine sahip çıktıklarını ve bu katliamı protesto ettiklerini kepenkleri kapatarak gösterdi. Çağdaş Can Cebeci mezarlığında, Cemal Çakmak Sarıgazi’de yapılan törenle toprağa verildi.


Biji Yek Gulan! Dersim Ses Veriyor

1 Mayıs başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanında coşkuyla kutlandı. Dersim'de1 Mayıs'ı, Kalan (D) Halk Kültür Merkezi'nin de içinde yer aldığı, sekiz yüze yakın kitle coşkulu bir şekilde kutladı. Bu yılki kutlamalar Kışla Caddesi'nde yapıldı. Kalan (D) Halk kültür Merkezi'nin de aralarında bulunduğu kitle Demir Oluk'tan kortejler eşliğinde yürüyerek alana doğru harekete geçti. K(D)HKM olarak bizler de "Yaşasın 1 Mayıs Bıji Yek Gulan", "Yaşasın Ortadoğu Devrimci Çemberi”, “Devrimci Kurtuluş İçin İleri", "İşsizlik ve Yoksulluğa Karşı Birlik Mücadele Dayanışma-Halk Kültür Merkezleri", "Ezberci Gerici Eğitime Son Dersim Liselinin Sesi", "Sosyalist Barikat" pankartlarıyla, HKM bayraklarıyla yerimizi aldık. Sık sık "Yaşasın Devrimci Kurtuluş Mücadelemiz", "Yaşasın Bir Mayıs-Bıji Yek Gulan", "Bıji Tekoşina Rızgariya Şoreşwan", "Yaşasın Halkların Kardeşliği", "Bıji Bıratiya Gelan", "Mahir Hüseyin Ulaş Kurtuluşa Kadar Savaş" sloganları atıldı. Kortejimizde coşku ve heyecan doruktaydı. K(D)HKM adına bir arkadaşımız kürsüden halka hitaben 1 Mayısla ilgili bir metin okudu. Yerli sanatçı Metin Karataş'ın türküleriyle devam eden miting halaylarla sona erdi

Devrimci Sosyalistler 1 Mayıs’ta Antakya’da...

Bu yıl Antakya'da ilk defa "Sosyalist Barikat" pankartını açarak 1 Mayıs mitingine katılan Antakya'lı devrimci sosyalistler, disiplinleriyle gerek kortej içinde gerekse de alandaki tüm kitlenin dikkatlerini üzerlerine topladılar. Yürüyüşün başlangıcından itibaren oldukça düzenli bir yürüyüş kolu oluşturan kortejimiz miting alanında da üçerli sıralardan oluşan düzenini miting bitene kadar hiç bozmadı.
Saat 13.30'da, Kurtuluş Lisesi önünden başlayan yürüyüş, Uğur Mumcu Meydanı'na kadar "Kahrolsun Faşizm, Yaşasın Devrimci Kurtuluş Mücadelemiz", "Mahir Hüseyin Ulaş, Kurtuluşa Kadar Savaş","Yaşasın Bir Mayıs", "Katil ABD, Ortadoğudan Defol", "Katil İsrail, Filistin'den Defol", "Yaşasın Ortadoğu Devrimci Çemberi", "Yoksullaştırdınız-Biz Değiştireceğiz, Yozlaştırdınız-Biz Değiştireceğiz", "Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni", "Ücretli Kölelik Düzenini Yıkacağız", " 1 Mayıs Kızıldır Kızıl Kalacak" ve arapça "Menınsirğaskar Amerika!" sloganlarıyla, coşkulu ve disiplinli bir şekilde devam etti.
Devrimci sosyalistlerin Antakya'da ilk defa, 1 Mayıs mitingine 45 kişlik, disiplinli, düzenli, coşkulu bir kortejle katılması önemliydi.

Antalya’da Alanlarda...

2005 1 Mayısı'nda da Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi devrimci sosyalist işçiler ve öğrenciler, Antalya'da da alanlara çıktılar. Devrimci sosyalistler alana ''İşsizliğe, Yoksulluğa Karşı Devrim'' pankartıyla yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık ''Mahir Hüseyin Ulaş Kurtuluşa Kadar Savaş'', "Şehirde Kırda Öncü Gerilla'',''Yaşasın Devrimci Sosyalist Hareketimiz'',''Yaşasın Devrimci Kurtuluş Mücadelemiz'' ve bunların dışında işsizlik-yoksullukla ilgili sloganlar atıldı. Kortejimizin disiplini iyiydi. Alana girerken atılan sloganlar, etraftaki insanlar tarafından alkışlandı ve beğeni gördü. Eyleme devrimci gruplardan ESP, HÖC, DGH ve Koordinasyon katıldılar. Bu sene eyleme genel katılımın geçmiş senelere göre daha iyi olması Antalya için moral verici bir durum oldu.

Halk Kültür Merkezleri Telekom Çalışanlarının Yanında

Halk Kültür Merkezleri, Türk Telekomun özelleştirmesine karşı, bir dizi çalışma başlatan Haber-Sen üyesi Telekom çalışanlarına destek olmak amacıyla, 20 Mayıs 2005 Cuma günü İstanbul Gayrettepe telekom önündeydi.
"Özellleştirmelere Karşı Tek Yumruk Tek Barikat / HKM" pankartıyla Gayrettepe telekom önüne gelen HKM'liler sık sık "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Kurtuluş Yok Tek Başını Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz", "Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni" sloganlarını attılar.
Telekom mücadelesini halkla birleştirmek amacıyla Haber-Sen'in açtığı imza standlarına imza atan ve Telekom emekçileriyle sohbet eden HKM emekçileri, türkülerle, halaylarla, sloganlarla desteklerini ifade ettiler. Haber-Sen’li emekçiler ise, başlattıkları kampanyaya ilk ziyaretin HKM’lerden gelmesini olumlu bir adım olarak nitelediler ve bu tür dayanışma örneklerinin çoğalması gerektiğini dile getirdiler. Eylem, emekçiler arası dayanışma duygularıyla sona erdirildi.

Halk Kültür Merkezleri Akmerkez’de !

Halk Kültür Merkezleri, 14 Mayıs 2005 Cumartesi günü, oligarşinin lüks ve sefahat merkezlerinden biri olan İstanbul Etiler'deki Akmerkez önünde yoksulların, emekçilerin işsizliğe ve yoksulluğa karşı sesini yükseltti.
Saat 13.00'te Akmerkez önünde toplanan HKM'li emekçiler "İşimizi, Aşımızı Aldınız Öfkemizden Korkun", "Herkese İş, Herkese İnsanca Yaşam" pankartını açarak eyleme başladılar. Yoksulluğun, işsizliğin kol gezdiği emekçi semtleriyle arasında sadece bir cadde bulunan Etiler ve Akmerkez, halk düşmanı parababalarının adeta emekçilerin yoksulluğu ile alay edercesine bir safahat yaşadıkları merkezler durumundalar. HKM'liler İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Mücadele kampanyası çerçevesinde geliştirdikleri gösteriyle yoksulların, işçilerin, emekçilerin öfkesinin, Etiler’in, Akmerkez’in ve diğer sefahat yuvalarının karşısında durduğunu bir kez daha gösterdiler.
Basın açıklamasından sonra Grup Haziran Şafağı’nın söylediği türkülerle eylem devam etti. Eylemde "Ücretli Kölelik Düzenini Yıkacağız", "Yaşasın Devrimci Kurtuluş Mücadelemiz", "İşsizliğe Yoksulluğa Karşı Kurtuluş Devrimde, Sosyalizmde" sloganları atıldı. Eylem sırasında Akmerkez’i mekan edinen asalakların korku dolu şaşkın bakışlarla eylem alanından uzaklaştıkları gözlendi. Eylem devrimci sloganlarla ve tekelci asalakların "varoşlardan gelip, boğazımızı kesecekler" korkusunu bir gün gerçek yapma inancıyla tamamlandı.

Sabırla, İnançla, Hep Birlikte...
Avcılar Halk Kültür Merkezi Açıldı...

Altı aydan daha uzun bir zamandır çalışmalarını "Avcılar Halk Kültür Merkezi Girişimi" olarak yürüten Avcılar bölgesindeki Devrimci Sosyalistler, 15 Mayıs’ta düzenledikleri bir açılışla, bu mücadeledeki saflarını daha da sıkılaştırdıklarını gösterdiler.
Emekçilere dayatılan geri-düşük yaşam koşullarına, sosyal güvenlik hak ve kurumlarının budanmasına, hayat pahalılığına, Kürt halkına yönelik inkar ve imha politikalarına, kadınlara yönelik ikinci sınıf insan muamelesine, AB ve ABD'nin ekonomik-sosyal-siyasal oyunlarına, emperyalist saldırganlığa, baskı, sömürü ve şiddete, onursuz ve bağımlı yaşamaya karşı biraraya gelerek, hayatı çekilmez yapan sistemi ve onun çürümüş kültürünü reddettiklerini söyleyen devrimci sosyalistler, buna karşılık her yerde insan-doğa-toplum ilişkilerinde devrimci sosyalist anlayış ve ilişkileri üretmek ve yaygınlaştırmak için burada kurumlaştıklarını belirttiler.
Tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan açılışta Avcılar Halk Kültür Merkezi adına açılış konuşmasını yapan Gönül Sonbahar; Avcılar Halk Kültür Merkezi'nin bir girişim olarak başladığını, bu süreçte de yapılan çalışmalarda aktif olarak yerini aldığını, kültür merkezinin yerinin küçük olmasının fark etmediğini, çünkü HKM'lerin yerinin sokaklar, emekçi mahalleleri, fabrikalar, üniversiteler ve liseler olduğunu vurguladı.
Konuşmanın ardından HKM müzik grubu "Haziran Şafağı"nın türküleri ve marşları katılımcılarla paylaştı. Şiir dinletisiyle devam eden etkinlikte devrim şehitlerimizden Tamer Arda’nın teyzesi ve Yüksel Parıltı’nın kardeşi de yerlerini alırken Arda’nın kızı da açılışa mesaj gönderdi. Kağıthane, Esenler, Maltepe HKM’leri, Devrimci Sosyalist Öğrenciler, Liselinin Sesi, Tohum Kültür Merkezi, Devrimci Halkın Birliği’nin mesajlarının okunmasının dışında, DİSK Emekli-Sen temsilcisi de bir gün önceki eyleme gösterdiğimiz destekten ötürü teşekkürlerini bildirdi.
Açılış, Avcılar Halk Kültür Merkezi’nin yeni etkinliklerinde buluşmak üzere sona erdirildi.

Çağlayan Lisesi Öğrencileri Haykırdı:
Okulumuzu Yıktırmayacağız !

2 Nisan 2005 tarihinde okullarının satılmasını protesto eden Ahmet Buhan Lisesi öğrencileri, 10 Mayıs 2005 Salı günü de sabah saat 08.15'te okul girişinde yıkımı protesto etmek için bir basın açıklaması daha gerçekleştirdi. Liselinin Sesi okurlarının da destek verdiği eylemde öğrenciler, basın açıklamasında kısaca "Gecekondu yıkımlarında sınır tanımayanlar, bu kez de eğitim öğretim yuvalarına göz dikmektedirler. Gecekondu yıkımlarıyla binlerce ailemizi evsiz barksız bırakarak mağdur edenler, dizginlerini iyice çözerek şimdi de biz öğrencileri mağdur etmektedirler" diyerek "Bizler Ahmet Buhan Lisesi Öğrencileri olarak diyoruz ki, eğitim, öğretim hakkımızın engellenmesinin hiçbir gerekçesi olamaz. Okulumuzun yıkılması yasadışıdır. Bu nedenle yıkıma karşı her türlü yasal ve meşru yolları kullanacağız. Okulumuza sahip çıkacağız" sözleriyle basın açıklamasını bitirdiler.
Basın açıklamasında "Okulumuzu Yıktırmayacağız - Ahmet Buhan Lisesi Öğrencileri" pankartı açıldı. Okullarının yıkılıp yerine adliye binası yapılmasını istemeyen öğrenciler, eylem sırasında "Adliye Değil, Okul İstiyoruz", "Okulumuzu Yıktırmayacağız", "Eğitim Hakkımız Engellenemez", "Öğrenciyiz, Haklıyız, Kazanacağız" sloganlarını attı.
Sabahleyin okul girişini ekip otolarıyla kapatan polis, öğrencilerin üzerinde baskı uyguladı. Daha önce de bu eylemin duyurusunu yapan 6 öğrenci polis tarafından saldırıya uğramıştı. Polisin bu eylemde de okulu ablukaya alarak, öğrenciler üzerinde baskı uygulaması dikkat çekiciydi. Eyleme okuldaki öğrencilerin tamamına yakını katıldı.

“Herkese İş, Herkese İnsanca Yaşam İstiyoruz” Paneli Yapıldı

Halk Kültür Merkezleri, aylardır süren işsizlik ve yoksulluk kampanyası çerçevesinde etkinliklerini sürdürüyor. 23 Nisan Cumartesi günü Kağıthane Halk Kültür Merkezi'nde saat 15,30'da kampanya sloganı çerçevesinde bir panel düzenlendi. Panelin yapılacağı sahneye "Herkese İş, Herkese İnsanca Yaşam İstiyoruz-Halk Kültür Merkezleri" pankartı asıldı. Panele geçilmeden önce, Halk Kültür Merkezleri Sinema Kolektifinin hazırlamış olduğu sinevizyon gösterisi yapıldı. Dünya ve ülkemizdeki yoksullaşmanın neden ve sonuçlarını sorgulayan sinevizyon gösterisi beğeni topladı.
Panel, panelistlerin sahneye davet edilmesi ile başladı. Haber-Sen 8 No'lu Şube Başkanı İsmet Seçer, Araştırmacı yazar Temel Demirer, Prof. Dr. İzzettin Önder, Genel İş Gebze Şb Başkanı Öztürk Şamdan, Halk Kültür Merkezleri adına Alev Çevik'in yerini almasıyla panel başladı. Panelde ilk sözü Prof. Dr. İzzettin Önder aldı. Prof. Önder, konuşmasında, kapitalist sistemde işsizlik ve yoksulluğun sistem içinden ziyade sistemik bir mekanizma olduğunu vurgulayarak, ancak bu sistemin yok olmasıyla bu sorunların hallolacağını söyledi. İzzettin Önder'den sonra sözü alan Temel Demirer, son günlerde yoksullukla uğraşmanın moda olduğunu belirterek, bazı çevrelerin de yoksulluğu dehşetengiz bir şey olarak ele aldığını ve sorunu insanların tembelliğine bağladığını, ancak, bunların hiçbirisinin yoksullukla kapitalizmin bağlantısını ağızlarına bile almadığını belirterek, konuşmalarının ilerleyen dakikalarında Latin Amerika'da yaşanan yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı gösterilen tepkilere değindi. Haber-Sen 8 No'lu Şube Başkanı İsmet Seçer ve Genel İş Gebze Şb. Başkanı Öztürk Şamdan ise işsizlik ve yoksulluğa sendikal açıdan yaklaşarak, gerek Türkiye devrimci hareketindeki gerekse sendikal mücadele alanındaki eksikler üzerine konuştular. Halk Kültür Merkezleri adına Alev Çevik de konuşmasında, yoksulluğun yeni ortaya çıkmadığını, sınıflı toplumların bir sonucu olduğunu, işsizlik ve yoksulluğun kapitalist toplumda artarak sınır tanımadığını, bunu yoketmenin yolunun da kapitalizme karşı mücadele etmekten ve Halk Kültür Merkezleri çatısı altında alternatif kültürü, alternatif insanı yaratmaktan geçtiğini söyledi. Panel, Grup Yankı'nın verdiği güzel bir dinletiyle sona erdi.

Özgürlük ve Demokrasi Mücadelesinde Emekli Olunmaz!

"Yeter Artık İnsanca Yaşamak İstiyoruz" diyen DİSK/Emekli-Sen üyesi emekliler 14 Mayıs 2005 Cumartesi günü İstanbul Kadıköy İskelesi’nde, Türkiye genelindeki şubelerinin katılımıyla ilk eylemlerini gerçekleştirdiler.
"Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde emekli olunmaz" diyen emekliler, aralarında HKM'nin de bulunduğu bazı siyasal parti ve derneklerinde katılımıyla eylemlerine, Kadıköy minibüs duraklarından başladı. Onları yok sayan ve aldıkları açlık sınırının altındaki maaşlarına da IMF'ye iyi uşaklık yapmak adına göz koyan AKP hükümetine karşı "IMF Defol Bu Memleket Bizim", "Katil ABD İşbirlikçi AKP", "Sadaka Değil İnsanca Yaşamak İstiyoruz", sloganlarıyla tepkilerini dile getiren emekliler, eylemlerini Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılan konuşmaların ardından alkışlarla sonlandırdılar.

Telekom Satılık Değildir...

Türk Telekom'un özelleştirilmesine karşı HABER-İŞ ve HABER-SEN üyeleri 11 Mayıs'ta Gayrettepe Telekom bahçesinde saat 12:30'da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylem başlamadan önce Gayrettepe Telekom önüne "Türk Telekom Satılık Değildir-Haber Sen" pankartı asıldı. Basın açıklamasına destek veren demokratik kitle örgütleriyle birlikte "Türk Telekomu Sattırmayacağız" diye haykıran Telekom çalışanları; ucuz emek cenneti haline getirilen Türkiye'yi uluslararası sermayeye peşkeş çekenleri ve Türkiye'deki asgari ücretin yüksek olduğunu söyleyen IMF birinci başkan yardımcısı Anne Kruger'i protesto ettiler. Eylemde sık sık "Yasasın Sınıf Dayanısması", "IMF Defol, Bu Memleket Bizim", "Direne Direne Kazanacağız", "Devlet Güdümlü Sendika İstemiyoruz" sloganları atıldı. Ayrıca, açılan imza standlarıyla, halkın tepkisinin de bu eylemlere destek olacağını belirten Telekom çalışanları, alkışlarla eylemi sonlandırdılar

Irak’ta İşgale Hayır Koordinasyonu Asya Kalkınma Bankası’nı Protesto Etti

5-6-7 Mayıs’ta İstanbul’da toplanan Asya Kalkınma Bankası toplantısını bir basın açıklamasıyla protesto eden Irak’ta İşgale Hayır Koordinasyonu, bu toplantıyı istemediğini belirtti. Aralarında HKM’lerin de olduğu yaklaşık 100 kişi Maçka Parkı’nda 6 Mayıs’ta bir araya geldi. Irak’ta İşgale Hayır Koordinasyonu adına ön bir konuşma yapan Ümit Efe’den sonra basın açıklamasını Figen Yüksekdağ okudu. 6 Mayıs dolayısıyla Denizler’in de anıldığı basın açıklamasında sık sık “Katil ABD, İşbirlikçi AKP”, “AKB seni istemiyoruz” gibi sloganlar atıldı.

İnfaz Yasası’na Hayır !

7 Mayıs 2005 günü saat 13.00’de Galatasaray Postanesi önünde bir araya gelen TUYAB üyeleri yeni ceza infaz yasası ile ilgili bir oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 50 kişinin bulunduğu eylemde sık sık “Devrimci Tutsaklar Teslim Alınamaz”, “Ceza İnfaz Yasası Geri Çekilsin”, “İçerde Dışarda Hücreleri Parçala” sloganları atıldı. HKM, İşçi Mücadelesi vb. kurumların da destek verdiği basın açıklamasında F tiplerinde yaşanan tecritin yeni ceza infaz yasası ile daha da derinleştirilmek istendiği, yasa yürülüğe girmeden uygulamalarının başladığı, mektup ve görüş yasaklarının son günlerde arttığı belirtildi. Yapılan basın açıklamasının ardından TUYAB bülteni satışı yapılarak eylem sonlandırıldı.

 

 


 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul