Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

devrim emekçileri...
Öncü Bolşevik işçilerden olan İvan Vasilyeviç Babuşkin, Sosyal Demokrat Parti'nin kurucuları arasında yeralmış, Lenin'in öğrencisi ve her zaman en yakın yardımcısı olmuştur. Babuşkin, Vologodsk'un Legengskaya Totemska köyünde yoksul bir köylü ailenin çocuğu olarak doğmuştu. 1887 yılında başladığı torpido ustalığı öğrenimini tamamlayarak 1891 yılında Petersburg'ta torna ustası olarak çalışır. Fabrikada devrimci işçilerle tanışan Babuşkin, gizli bildiri ve broşürleri okumakta, Nevskiy gümrük işçileri için düzenlenen gece seminerlerine katılmaktadır. Seminerleri veren N.K. Krupskaya ve diğer devrimciler, işçileri Marks'ın öğretisiyle tanıştırırlar. Petersburg'daki İşçi Sınıfının Kurtuluşu İçin Mücadele Birliği üyesi işçilerle tanışmak isteyen Lenin ile Babuşkin'in ilk karşılaşması 1893'te gerçekleşir.
Birlik üyelerinin Lenin ile birlikte 1895'te yakalanmaları üzerine, fabrikalara, "işçi yoldaşınız" imzasıyla sosyalizm için savaşta ilkeleri ortaya koyan, sosyalistlerin işçi sınıfının gerçek dostları olduğunu belirten beyannameler hazırlayarak dağıtır. Ocak 1896'da yakalanır. Üç yıllığına Yekaterinoslav'a sürgüne gönderilir. Burada sosyal demokrat işçilerle ilişki kurar, Bryansk fabrikasında politik çalışmalar yürütür. Onun çalışmaları sonucunda 1899'da Yekaterinoslav'da yaklaşık 25 işçi çevresi oluşmuş ve devrim mücadelesine katılmıştır. Bildiri ve fabrika beyannamelerini büyük bir dikkatle hazırlamakta olan Babuşkin'in yönetiminde Yujnıy Raboçiy (Güneyli İşçi) gazetesi baskıya hazırlanır.
Sibirya'dan sürgünden dönen Lenin ile karşılaşmalarından sonra Babuşkin ile Lenin arasında güçlü bir bağ oluşur. İskra gazetesini büyük bir heyecanla destekler ve organizasyonuna aktif olarak katılır. 1901 sonunda yakalanan Babuşkin, Aleksandrovsk'a gönderilerek hücreye konulur. Eylül 1902' de kaçarak Londra'ya gider. Lenin ile buluşarak iskra'nın redaksiyonunu yapmaya başlar. Lenin, Babuşkin' in yaşamını, bir yeraltı adamının, profesyonel bir Bolşeviğin savaşçı yaşamının tarihi olarak önemli bulduğunu söyleyerek anılarını yazmasını önerir, bunun üzerine Babuşkin anılarını yazar.
"Ekonomistler" ile sosyal demokratlar arasındaki mücadelenin keskinleşmesi üzerine Lenin, "Novitskaya" kod adıyla onu, başkente gönderir. Daha sonra, 16 Ocak 1903'te Babuşkin'e gönderdiği mektupta şöyle yazar: "Novitskaya'nın enerjik çalışmalarını selamlıyorum ve en ufak bir değişime izin vermeden, mücadelenin bu savaşçı ruhla sürdürülmesini tekrar tekrar rica ediyorum." Ancak Lenin'in bu mektubu Babuşkin'e ulaşamaz. Tekrar yakalanmış olan Babuşkin, RSDİP'in ikinci kongresini, kongredeki görüş ayrılıklarını hücrede öğrenir. Lenin'in ve Bolşeviklerin yanında olmayı seçer. Ocak 1906'da Babuşkin bir grup yoldaşıyla, Sibirya'da olan Çita'dan İrkutsk'a silah nakleder. Çita RSDİP komitesinde çalışmalar yürütür, Askerler ve Kazak Temsilcileri Sovyeti'ni kurar ve Mançurya ordusundaki ayaklanmayı örgütler. Babuşkin Çita sılahlı ayaklanmasının belkemiği olur. Çarlığın ayaklanmayı bastırmak üzere gönderdiği kuvvetler tarafından 31 Ocak 1906'da yakalanan Babuşkin ve yoldaşları yargılanmaksızın, Mısovaya Zabaykalsk demiryolu üzerinde kurşuna dizilirler. Babuşkin, kimliğini söylemediği için, "meçhul bir asi" olarak gömülür O'nun bu kahramanca ölümü ancak 1910'da ortaya çıkacaktır.

(Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’nden kısaltılarak alınmıştır)

 
 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul