Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

 

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Munzur Doğa ve Kültür Festivali sona erdi. Dört gün süren festival süresince yurt dışında ve yurt içindeki binlerce insanımızı konuklayan Dersim, çok renkliliği içinde barındırarak misafirperverliğini, hoşgörüsünü bir kez daha sergilerken, insana ait ne varsa konuklarıyla paylaştı.
Dersimde her ev adeta bir şenlik yerine dönüştü yine ve her ev halkı Munzur'un ruhunu, coşkusunu gelen misafirleriyle paylaştı. Bu kadar baskıyı zulmü topraklarında yaşarken bile insanların nasıl yaşam dolu olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Bilindiği gibi egemen güçler geleceğimiz olan gençliğin özellikle Dersim'de apolitik hale getirilmesi için çeşitli kurum ve kuruluşlarla kol kola girerek süreci hızlandırmışlardır. Doğrusu bu durum, kendini festivalde de hissettirdi ve festivalin içeriğinin giderek tartışılır hale geldiği bir kez daha gözlendi. Duruma ciddi biçimde müdahale edilmezse ilerki dönemlerde Festival'in amacından uzak, karpuz-kiraz düzeyinde bir şenliğe dönüşeceği katılanların çoğunun ortak kanısıydı.
Yalnızca işin Dersim ayağında değil, daha öncesinde de yaşanan olumsuzlukların da süreci etkilediği söylenebilir. Örneğin Adana Tuncelililer Derneği'nin, festivale gelmek isteyen ama maddi durumu zayıf olan insanlara 40 milyonu dayatması böyle bir olguydu. Öyle ki, festivale gelmek istiyen ve ancak 25 milyon katkıda bulunabileceğini söyleyen öğrenciler bile Dernek yöneticilerinin katı tutumuyla karşılaşıp Dersim'e gidememişlerdi.
Bunun dışında tertip komitesinin olayı giderek rant düzeyinde ele almasının bir sonucu da giderek yabancılaşmaları ve festivalin gidişinden kopmaları olmuştur. Munzur festivalinin Dersim'e ait bir şey olmaktan uzaklaştırılarak sıradan bir karnavala dönüştürülme çabası çok belirgindir. Egemen güçler, sivil toplum örgütleri, dernekler, sendikalar, partiler ve Belediye ile iç içe geçerek insana ait ne varsa tersine döndürmekte, çürüme, yozlaşma, ideolojik arka planı tahrip eden ne varsa üretmektedir. Bu yoz kültüre karşı fastivali özüne uygun hale getirmek ve böylece Dersim'i bir kültür alanı haline getirerek sanatla halkı buluşturmak için organizasyonun bu kesimlerin elinden alınması artık bir zorunluluk olmuştur. Bundan bütün Dersim gurur duyacaktır.
Sonuçta, civardaki son olayların bahane edilmesi, organizasyon eksikleri, festivalin rant olarak görülmesi ve başka bir dizi sorun bu yılki festivale damgasını vuran olumsuzluklar olarak sahnedeydi. Bu olumsuzluklar festivale istenilen düzeyde insanın gelmemesini de etkileyen nedenlerdi. Buna karşılık devrimci standlardaki canlılık ise çok önemli bir unsurdu. Festivalde ilk kez standıyla yerini alan Barikat'a ilgi büyüktü.
Eksikliklerimizi görerek bir sonraki festivalde daha organize davranmak, ona göre şekillenmek, gelecek yıllardaki amacımız olacaktır.
Yarınların yaratılmasında mücadele edenleri Dersim ruhu ile Munzur coşkusuyla selamlıyoruz.

 
 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul