Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

 

Gerçekleştirdiği bir dizi kirli operasyonun yanında son yıllarda Kolombiya’da birçok sendikacıyı kontra çetelerine öldürtmesiyle tepkileri üzerine çeken Coca-Cola, artık uluslararası bir boykotla protesto ediliyor.
Son 13 yılda Coca-Cola’nın Kolombiya’daki şişeleme şirketinin sendikalı dokuz işçisinin öldürüldüğüne dikkat çeken sendikalar, bunların şirketin emriyle Kolombiya “Birleşik Öz Savunma Güçleri” adlı kontr-gerilla çetesi tarafından öldürüldüğünü belirtiyor. Buna tepki olarak alınan Coca-Cola ürünlerini boykot kararı, ABD, Britanya, Almanya, İtalya ve Avustralya’nın da dahil olduğu pek çok ülkenin sendikaları tarafından destekleniyor.
“Coca Cola’yı boykot kampanyası” yalnızca Coca Cola ürünlerini tüketmemekten ibaret olmayacak, aynı zamanda politikalarına karşı mücadele biçiminde sürecek.
İki yıl önce Kolombiya’nın gıda sendikası Sinaltrainal, şişeleme şirketi ile Coca-Cola hakkında ABD’de dava açmıştı. Sendika, şirketin anlaşma yaptığı sağcı milislerin sendika liderlerini öldürdüğü, işkence yaptığı, gözaltına aldığı ve diğer yöntemlerle susturduğu suçlamasını getirerek, Coca-Cola’nın da dolaylı yoldan bundan sorumlu olduğunu söylemişti. Ancak yargıç, Mart ayında Coca- Cola’yı dava kapsamı dışında bıraktı. Bir yandan temyize giden Sinaltrainal, diğer yandan da dünya çapında sendikaları Coca-Cola’ya karşı harekete geçirdi. 13 yıldır cinayetlerle ilgili kimse tutuklanmadı.
Özellikle Ağustos’ta Adolfo Munera adlı işçinin, yüksek mahkemenin Coca-Cola fabrikasındaki işine dönmesi kararı almasından bir hafta sonra öldürülmesi dikkatleri çekmişti.

Coca-Cola: Cinayet Fabrikası
5 Aralık 1996’da paramiliterler Kolombiya Carepa bölgesindeki Bebidas y Alimientos şişeleme fabrikasında sendika temsilcisi Isidro Segundo Gill’i öldürdüler. Daha sonra sağcı katiller sendika bürolarını yakarak, kalan işçileri sendikayı terk etmeye zorladılar.
1996’daki ölümler ilk değildi. 1994’te Carepa’da iki sendika üyesi, 1989 ve 2001’de ise başka iki fabrikada iki sendika lideri öldürülmüştü.
1970’lerde Guatemala’da ölüm birlikleri Coca-Cola çalışanları arasındaki sendika üyelerine işkence yapmak ve işçileri öldürmekle görevlendirilmişlerdi.
Coca-Cola’nın Guatemala’daki şişeleme şirketi “United Fruit” 1954’te ordunun hükümeti devirmesine yardım etti.

Çocuk Emeği Sömürüsü ve Irkçılık
Coca-Cola, 1880 sonlarında Birleşik Devletler eyaleti Georgia Atlanta’da üretime başladı.
Coca-Cola’nın ilk patronu Asa Chandler, çocukların fabrikalarda köle gibi çalıştırılmasını savundu. Chandler “Hesaplara göre çocuk emeği dünya üzerindeki herhangi bir ülkeye büyük ölçüde başarı getirebilir. Bir çocuk ne kadar erken yaşta çalışmaya başlarsa, yaşamı o kadar güzel o kadar hayırlı olur” dedi.
Coca-Cola yalnızca genç işçileri sömürmedi. 1969’da yaklaşık altı bin göçmen işçi, Coca-Cola’nın Minute Maid şirketi tarafından koruluklarda çalıştırıldı. Bu işçiler ve çocukları, çok düşük ücretlerle tuvaleti dahi olmayan barakalarda yaşadılar.
1970’lerde Güney Afrika’daki ruhsatlı bir Coca-Cola şirketi hükümet tarafından uygulanan “Apartheid” döneminde siyah işçileri çalıştırdı ve bu işçilere günlük yalnızca 25 sent ödedi.
Aynı zamanda bu “vatansever” şirket Nazi Almanyası’nda da işletmeler kurdu. Nazi gamalı haçı Coca-Cola logosuyla yan yana duruyordu.

 
 

 

 

 

 

sbarikat07@gmail.com
Devrimci Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Nurtepe Mah. Cemre Sk. No: 2 Kağıthane-İstanbul